Kādi dokumenti pārvaldniekam pirms demisijas jānodod mājas īpašniekiem?

„Labdien! Vai jūsu arhīvā nav informācijas par to, kā notiek pārvaldnieka maiņa? Kādi dokumenti un materiāli iedzīvotājiem jāsaņem no aizejošā pārvaldnieka? Paldies!” Viktorija

Atbilde uz mūsu lasītājas jautājumu atrodama Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā. Likuma 12. pantā aprakstīts, kā mājas īpašnieki vai jaunais pārvaldnieks pārņem no iepriekšējā lietas un dokumentus.

Pēc tam, kad dzīvokļu īpašnieku kopība pieņēmusi lēmumu mainīt pārvaldnieku, iepriekšējās namu pārvaldes (biedrības, kooperatīvās sabiedrības utt.) pienākums ir mēneša laikā ar nodošanas – pieņemšanas aktu nodot mājas īpašniekam šādus dokumentus:

■ visu viņam nodoto lietvedību;

■ ieņēmumu un izdevumu pārskatu uz nodošanas – pieņemšanas aktā norādīto dienu;

■ neizlietotos uzkrājumus (mantu, finanšu līdzekļus, tajā skaitā naudu, u.c.) uz nodošanas – pieņemšanas akta parakstīšanas dienu;

■ pārvaldīšanas laikā par dzīvojamās mājas īpašnieka līdzekļiem iegūto mantu un pārvaldniekam valdījumā vai lietošanā nodoto mantu;

■ uz pārvaldīšanas uzdevuma pamata iegūtās dzīvojamās mājas īpašnieka saistības;

■ citas saistības un lietas saskaņā ar pārvaldīšanas līguma noteikumiem.

Ja, izbeidzoties pārvaldīšanas tiesiskajām attiecībām, ir strīds starp dzīvojamās mājas īpašnieku un pārvaldnieku par saistību un lietu pārņemšanu, pušu pienākums ir sastādīt domstarpību protokolu, norādot tajā savus viedokļus un to pamatojumu. Šādā gadījumā nodošanas – pieņemšanas aktu sastāda par lietām un saistībām, par kurām nav strīda.

Savukārt dzīvojamās mājas īpašniekam pārvaldnieka maiņas gadījumā ir pienākums atlīdzināt iepriekšējam pārvaldniekam dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamos izdevumus un izdevumus, kuri taisīti saskaņā ar likumā noteiktajā kārtībā pieņemtu dzīvojamās mājas īpašnieka lēmumu, veicot dzīvojamās mājas pārvaldīšanas uzdevumu. Abu pušu savstarpējās saistības, mājai pārejot cita pārvaldnieka aprūpē, aprakstītas Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 12. pantā.

Iedzīvotājiem var rasties jautājums, kas tā par „lietvedību”, kas tiesisko attiecību pārtraukšanas gadījumā viņiem jāsaņem no aizejošā pārvaldnieka. Šķietami stiepjams jēdziens!

Taču te dzīvokļu īpašniekiem palīgā nāk Ministru kabineta noteikumi Nr. 908 „Mājas lietas vešanas un aktualizēšanas noteikumi”. Saskaņā ar šiem noteikumiem katrā mājā jābūt iekārtotai mājas lietai, kurā apkopoti svarīgākie dokumenti par māju, tās īpašniekiem un komunālo pakalpojumu sniedzējiem. Ja mājā ir daudz dzīvokļu, mājas lieta glabājas pie pārvaldnieka (ja vien pārvaldīšanas līgumā nav paredzēta cita kārtība, piemēram, ka mājas lieta tiek nodota glabāšanā kādam no dzīvokļu īpašniekiem).

Mājas lietā ir jaunajam pārvaldniekam īpaši svarīgi un nepieciešami dokumenti:

■ dokumenta kopija, kas apliecina īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu;

■ dzīvojamās mājas (dzīvokļa īpašuma) kadastrālās uzmērīšanas lietas kopija;

■ dati par dzīvokļu īpašniekiem ar attiecīgā dzīvokļa numura norādi;

■ dzīvojamās mājas tehniskie dokumenti;

■ dzīvojamās mājas pārvaldīšanas formas tiesiskumu apliecinošu dokumentu kopijas;

■ dokumenti obligāti veicamo darbību un citu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību nodrošināšanai un to izpildes apliecinājumam;

■ izdrukas no grāmatvedības dokumentiem (par iepriekšējo mēnesi);

■ skaitītāju (gan mājas ievadā, gan dzīvokļos un citās telpās uzstādīto) mērījumi par iepriekšējo mēnesi;

■ dzīvojamās mājas faktisko ieņēmumu un izdevumu pārskats par katru iepriekšējo ceturksni (tiek sastādīts līdz kārtējā ceturkšņa pirmā mēneša piecpadsmitajam datumam);

■ dzīvojamās mājas faktisko ieņēmumu un izdevumu pārskats par iepriekšējo kalendāra gadu (tiek sastādīts līdz kārtējā gada 31. maijam);

■ ar dzīvojamās mājas tehnisko uzturēšanu saistīto darbu plānošanas dokumenti;

■ ar dzīvojamās mājas tehnisko uzturēšanu saistīto darbu (siltumtīklu, elektroapgādes sistēmas tehniskā apkope, ūdensvada un kanalizācijas sistēmas apkope un citi darbi) izpildi apliecinoši dokumenti.

Atsevišķi no mājas lietas iekārto sējumu, kurā ievieto dokumentus, kas zaudējuši aktualitāti (arhīva sējums). Arhīva sējumu uzglabā vismaz divus gadus vai ilgāk, ja šādu termiņu noteicis pārvaldītājs.

Vecā pārvaldnieka pienākums ir visus šeit minētos dokumentus nodot mājas īpašniekiem, kuri tos tālāk nodod jaunajam pārvaldniekam.