Pārvaldnieki sagatavojuši tāmes

No 15. oktobra dzīvokļu īpašnieki, kuri nav pārņēmuši no pašvaldības vai valsts savu māju pārvaldīšanas tiesības, var iepazīties ar apsaimniekošanas tāmēm nākamajam gadam. Tāmes galvenā sastāvdaļa ir jaunā apsaimniekošanas maksa, ko pārvaldnieks apstiprina ar mājā ieplānoto darbu sarakstu. Iedzīvotāji var piekrist jaunajai cenai, bet viņiem ir tiesības arī pastrīdēties.

Rīgas apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Igors Trubko stāsta, kam tāmē pievērst uzmanību.

– Saskaņā ar likumu oktobrī visi valsts vai pašvaldības ieceltie pārvaldnieki sastāda klientiem māju apsaimniekošanas tāmes. Nākamā gada apsaimniekošanas maksa tagad jau jānorāda ne tikai latos, bet arī eiro. Nākamā gada tāmju otra svarīga iezīme ir vidējās apsaimniekošanas maksas pieaugums.

– Kas mājokļu apsaimniekošanu padara dārgāku?

– Ar valdības lēmumu minimālā alga valstī no 2014. gada 1. janvāra tiek paaugstināta līdz 225 latiem (+12,5%), līdz ar to pieaugs maksa par koplietošanas telpu sanitāro apkopi un teritorijas kopšanu, kas ir viena no galvenajām apsaimniekošanas maksas sastāvdaļām. Minimālās algas pieaugums ietekmēs arī māju tehniskās apkopes izmaksas un namu pārvaldes administratīvos izdevumus. Pēc manām aplēsēm, šīs pozīcijas sadārdzināsies par 8-10%.

– Namu pārvaldes jau brīdinājušas dažu māju iedzīvotājus par apsaimniekošanas maksas celšanos. Vai tiešām cēlonis ir tikai minimālās algas pieaugums?

– Nevajag aizmirst, ka šobrīd Saeimā tiek apspriesti likumdošanas grozījumi, lai ieviestu tiešus norēķinus starp komunālo pakalpojumu sniedzējiem un iedzīvotājiem. Jaunā sistēma palielinās namu pārvalžu administratīvos izdevumus, un arī tas gūs atspoguļojumu mājokļu apsaimniekošanas cenā.

– Kāpēc tiešo norēķinu sistēma pārvaldniekiem būs dārgāka?

– Namu pārvaldēm vajadzēs pakalpojumu sniedzējiem nodot papildu informāciju par katru dzīvokli, un tas nebūs vienkāršs darbs. Taču pārvaldnieki no tiešajiem norēķiniem gūs arī labumu – viņiem samazināsies izdevumi saistībā ar parādu piedzīšanu.

– Vai iedzīvotājiem tas nāks par labu?

– Nē, jo parāda piedzīšanas izdevumi līdz šim parasti tika segti par mājas līdzekļiem un pēc tiesas lēmuma pieņemšanas atgriezās mājas fondā. Tiesas prāvu zaudējušajam parādniekam bija jāsamaksā tiesas izdevumi. Savukārt namu pārvaldes administratīvie izdevumi, īstenojot tiešos norēķinus, tiks segti par visu iedzīvotāju līdzekļiem. Tie tiks iekļauti jaunajā mājokļu apsaimniekošanas maksā. Pretī dzīvokļu īpašnieki saņems garantiju, ka pārvaldnieks nepazudīs ar naudu, ko viņi samaksājuši par komunālajiem pakalpojumiem.

– Kas vēl ietekmēs apsaimniekošanas maksu 2014. gadā?

– Vidējo apsaimniekošanas maksu visā valstī jūtami ietekmēs nesenie grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 1014, saskaņā ar kuriem dzīvokļos uzstādīto ūdens skaitītāju nomaiņa un verifikācija jāveic par mājas kopējiem līdzekļiem. Jauno skaitītāju cenu nāksies iekļaut apsaimniekošanas maksā.

– Bet valdība taču atļāvusi iedzīvotājiem jaunu skaitītāju uzstādīšanas kārtību apspriest līdz 2014. gada 1. jūlijam. Kā namu pārvaldes jau tagad var zināt, kādu lēmumu pieņems dzīvokļu īpašnieki un cik daudz nudas būs vajadzīgs skaitītāju uzstādīšanai?

– Iedzīvotāji kopsapulcē var lemt, kādas markas un klases skaitītājus mājā uzstādīt. Tāpat viņi var noteikt kārtību, kādā tiek veikti norēķini par ūdeni. Ja līdz 1. jūlijam mājas īpašnieki nebūs sapulcējušies un nobalsojuši par šiem jautājumiem, lēmumu viņu vietā pieņems pārvaldnieks. Nākamā gada tāmē daudzi uzņēmumi jau paredzēs papildu izdevumus par skaitītāju uzstādīšanu.

– Atgādināsim, ka skaitītāji netiks mainīti visi reizē, tas tiks darīts pakāpeniski, beidzoties veco ūdens mērītāju verifikācijas termiņam.

– Tieši tā, tāpēc skaitītāju pilnīga nomaiņa ieilgs uz četriem gadiem. Bet nākamā gada tāmē dzīvokļu īpašniekus gaida vēl viena svarīga izmaiņa. Saskaņā ar grozījumiem MK noteikumos Nr. 1014 pārvaldniekam apsaimniekošanas maksā jāiekļauj maksa par lifta uzturēšanu, kas līdz šim rēķinos bija norādīta atsevišķā pozīcijā.

– Ko darīt tiem cilvēkiem, kam nepatīk likumdošanas aktu grozījumi?

– MK noteikumi Nr. 1014 ir spēkā tikai mājās, kuru pārvaldīšanas tiesības īpašnieki nav pārņēmuši no iepriekšējā saimnieka – valsts vai pašvaldības. Tādās mājās jaunā norēķināšanās kārtība stāsies spēkā automātiski. Savukārt, ja māja ir pārņemta, norēķināšanās kārtību kopsapulcē nosaka paši dzīvokļu īpašnieki.