Lielas pārmaiņas simtiem iedzīvotāju

Šoruden Privatizācijas aģentūra (PA) sāka meklēt jaunu uzticamu pārvaldnieku tās valdījumā esošajām mājām, jo saskaņā ar likumu tieši Privatizācijas aģentūra ieceļ pārvaldnieku bijušajām valsts mājām, kuru iemītnieki pēc dzīvokļu privatizēšanas nav izpildījuši likuma prasību un pārņēmuši mājas pārvaldīšanas tiesības. PA rīkotajā konkursā uzvarēja un 70 tādas mājas Rīgā turpmāk apsaimniekos uzņēmums Rīgas namu apsaimniekotājs (RNA).

Māju iemītniekiem droši vien ir daudz jautājumu jaunajam pārvaldniekam. Atbildes saņēmām RNA birojā.

Kāpēc Privatizācijas aģentūra māju pārvaldīšanu un apsaimniekošanu uzticēja tieši RNA?

Namu pārvalde piedalījās PA rīkotajā konkursā, piedāvāja iedzīvotājiem visizdevīgākos nosacījumus un ieguva māju pārvaldīšanas tiesības uz trim gadiem. Uzņēmuma peļņa būs tikai 0,3 santīmi no dzīvojamās platības kvadrātmetra mēnesī.

Kad mūsu mājas jaunais pārvaldnieks sāks strādāt?

Privatizācijas aģentūras un RNA līgums tika parakstīts 2. oktobrī, bet māju pārņemšanas process būs pakāpenisks un beigsies līdz Jaunajam gadam. RNA katras mājas iedzīvotājus informēs, ka viņu mājas nodošanas – pieņemšanas akts ir parakstīts. Dzīvokļu īpašnieki un īrnieki laikus uzzinās, kur vērsties avārijas gadījumā, uz kādu kontu pārskaitīt komunālos maksājumus utt.

Bet ja nu māju ir apmierinājis iepriekšējais pārvaldnieks un tā vēlējusies to saglabāt?

Tad dzīvokļu īpašniekiem jānotur kopsapulce un jānobalso par to, ka mājas pārvaldīšanas tiesības pārņem īpašnieku kopība. Pēc tam viņi paši varēs izvēlēties jebkuru pārvaldnieku. RNA apsola 2014. gadā palīdzēt iedzīvotājiem pārņemt māju pārvaldīšanu. Tas ļaus dzīvokļu īpašniekiem labāk un efektīvāk veidot sadarbību ar jebkuru namu pārvaldi.

Kas tas Rīgas namu apsaimniekotājs īsti ir?

RNA apsaimnieko aptuveni 80 māju Rīgā un Salaspilī. Uzņēmuma galvenais princips – cieša sadarbība ar ikvienas mājas valdi.

Vai mūsu mājai mainīsies maksa par apsaimniekošanu?

Lielākajai daļai māju paliks agrākā apsaimniekošanas maksa. Bet jebkurai namu pārvaldei, kas aprūpē pašvaldības vai valsts mājas, jāpilda Ministru kabineta noteikumi Nr. 1014 un līdz katra gada 15. oktobrim jāiepazīstina iedzīvotāji ar nākamā gada apsaimniekošanas tāmi. No tāmes cilvēki var uzzināt gan jauno apsaimniekošanas maksu, gan namu pārvaldes remonta plānus. Jaunais pārvaldnieks visās Privatizācijas aģentūras valdījumā esošajās mājās jau veicis sākotnējo apskati. Jaunais apsaimniekošanas tarifs ir sagatavots, informācija par to atrodama namu pārvaldes mājas lapā www.rna.lv. Ar detalizētu tāmi var iepazīties SIA Rīgas namu apsaimniekotājs birojā Rīgā, Lāčplēša ielā 24.

Ko darīs pārvaldnieks, ja mājā notiks avārija?

Ja mājai nav uzkrājumu, bet notiek avārija, RNA ir jālikvidē tā par saviem līdzekļiem, pēc tam izrakstot iedzīvotājiem papildu rēķinu. Tādu kārtību paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 1013.

Kas tiks darīts, ja māja vēlēsies līdztekus plānotajiem remontiem veikt papildu darbus?

Ja iedzīvotāji kopsapulcē nolems, ka māja ir gatava apmaksāt remontu pēc grafika, Rīgas namu apsaimniekotājs piedāvās darbus ar atliktu maksājumu.

Mums ir neliela māja un mēs vēlētos samazināt apsaimniekošanas maksu. Kā to izdarīt?

RNA klientu vidū jau ir aptuveni 20 nelielu māju, kurās dzīvo 5 līdz 20 ģimenes. Šajās mājās ir pārstāvji un valde, kas sekmīgi sadarbojas ar namu pārvaldi. Mājas pārņemšana un vecākā ievēlēšana būs pirmais solis ceļā uz apsaimniekošanas maksas samazināšanu.

Kas notiks ar naudu, ko gadiem esam maksājuši iepriekšējiem apsaimniekotājiem, pretī neko nesaņemot?

Saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumu iepriekšējam pārvaldniekam mēneša laikā jānodod RNA visas saistības – gan parādi, gan fiksētie iedzīvotāju uzkrājumi.

Mūsu vecā namu pārvalde nestrādāja ar nemaksātājiem, tāpēc mājai izveidojies parāds, radušās problēmas ar karsto ūdeni un apkuri. Kā mums palīdzēs RNA?

Namu pārvalde precizēs iedzīvotāju reālos parādus uzņēmumiem Rīgas siltums un Rīgas ūdens. Mājās, kurām nevar tikt pieslēgta apkure, steidzami tiks sasauktas kopsapulces. Vienīgā izeja ir uz laiku palielināt iedzīvotāju iemaksas uzkrājumu fondā, lai nokārtotu saistības ar pakalpojumu sniedzējiem un panāktu, ka mājai tiek pieslēgts siltums. Vienlaikus pārvaldnieks sāks aktīvi strādāt ar nemaksātājiem. Piedzītie līdzekļi atgriezīsies mājas remonta fondā.

Privatizācijas aģentūras valdījumā esošās mājas

Āgenskalna iela 7

Aldaru iela 12/14

Aleksandra Čaka iela 41

Auces iela 3

Augusta Deglava iela 12

Avotu iela 2

Avotu iela 8 k-1 un k-3

Berģu iela 160 k-4

Biķernieku iela 44B

Brasas stacija, dzelzceļa ēka Nr.2

Brīvības bulvāris 30

Brīvības gatve 251

Bukultu iela 10

Cieceres iela 2

Čiekurkalna 1.līnija 23A

Džutas iela 15

Eksporta iela 8 k-2

Ganību dambis 6

Ganību dambis 10

Ganību dambis 16C

Ganību dambis 40A

Gaujienas iela 3A

Grēcinieku iela 26/Peldu iela 19

Grobiņas iela 5 k-1

Grobiņas iela 5 k-2

Gulbju iela 25

Hospitāļu iela 43

Ieriķu iela 21

Jaunciema gatve 73

Jaunciema 3.līnija 6

Kaļķu iela 6

Kartupeļu iela 6

Katrīnas dambis 20 k-1

Katrīnas dambis 24 k-1

Kleistu iela 1

Kroņu iela 13

Kroņu iela 23

Krustabaznīcas iela 7

Kuršu iela 25

Lāčplēša iela 80

Lilijas iela 16

Lizuma iela 2

Maskavas iela 11/13

Mazā Juglas iela 1

Miera iela 12

Miera iela 58

Miesnieku iela 3

Ormaņu iela 43

Puškina iela 13

Rāceņu iela 2

Saulkrastu iela 2 k-2

Saulkrastu iela 2 k-4

Sila iela 2 k-3

Sila iela 4

Stabu iela 41

Stabu iela 56

Starta iela 10A

Struktoru iela 13

Struktoru iela 15

Tapešu iela 14A

Tērbatas iela 16/18

Tirgoņu iela 10

Ūdeļu iela 21

Uzvaras bulvāris 2/4

Vaļņu iela 8

Vecāķu prospekts 2E

Vecāķu prospekts 4

Vecpilsētas iela 17

Vētras iela 6

Vienības gatve 35

Vienības gatve 98

Vijciema iela 6A

Voleri 11 k-6

Zvaigžņu iela 13