Taisnība ir iedzīvotājiem

Šajās dienās Rīgas rajona tiesa pieņēma pagaidu lēmumu, kas atdos piecām Salaspils mājām karsto ūdeni un ļaus laikus pieslēgt apkuri. Pēc tiesas domām, uzņēmumam Salaspils siltums nav tiesību liegt iedzīvotājiem savus pakalpojumus, kamēr viņi likumīgā kārtā nav atzīti par parādniekiem.

Konflikta sākums meklējams 2008. gadā, kad apsaimniekošanas uzņēmums Enerģētiķis 33 noslēdza ar SIA Salaspils siltums līgumu par siltuma piegādi desmit Salaspils mājām. Līgumu namu pārvalde noslēdza nevis iedzīvotāju, bet gan pati savā vārdā. Pēc kāda laika mājas no vecā pārvaldnieka pakalpojumiem atteicās, turklāt tas notika ar skandālu. Piecas daudzdzīvokļu mājas aprūpi uzticēja uzņēmumam Rīgas namu apsaimniekotājs. Jaunais pārvaldnieks gods godam noslēdza ar SIA Salaspils siltums jaunu līgumu par siltuma piegādi, ievērojot visas likuma prasības – iedzīvotāju vārdā.

Bet šovasar siltumapgādes uzņēmums sāka prasīt, lai dzīvokļu īpašnieki samaksā vecos parādus par apkuri un karsto ūdeni. Un te nu, kā saka, cirvis atrada akmeni. Pirmkārt, iedzīvotāji paziņoja, ka līgums noslēgts Enerģētiķis 33 vārdā, tātad nauda jāprasa no namu pārvaldes. Otrkārt, viņi vispār neatzina sevi par nemaksātājiem – pēc māju vecāko aprēķiniem, iedzīvotāju patiesie parādi ir daudz mazāki, nekā rakstīts SIA Salaspils siltums grāmatvedības papīros. Radās aizdomas, ka iepriekšējais pārvaldnieks gluži vienkārši nav pārskaitījis pilsētas uzņēmumam daļu no iedzīvotāju samaksātās naudas.

Tagad uzņēmums Rīgas namu apsaimniekotājs iesūdzējis tiesā savus priekšgājējus, pieprasot nodot mājas lietu un sniegt pārskatu par dzīvokļu īpašnieku iekrājumu izmantošanu. Tāpat pārvaldnieks ir apņēmības pilns pierādīt, ka iedzīvotājiem jāsamaksā uzņēmumam Salaspils siltums tikai savi personiskie parādi, par Enerģētiķis 33 parādiem lai atbild pats bijušais pārvaldnieks.

Prasības it kā taisnīgas, bet SIA Salaspils siltums, negaidot tiesvedības beigas, sāka šantažēt iedzīvotājus ar pakalpojuma atslēgšanu. Dzīvokļu īpašniekiem ieteica pilnībā norēķināties par Enerģētiķis 33 neapmaksāto siltumu. Tas nozīmēja, ka daudziem godīgiem cilvēkiem nāksies maksāt otrreiz.

Taču Rīgas namu apsaimniekotājs nepameta klientus nelaimē un pirmo reizi Latvijā panāca tiesas pagaidu lēmumu, saskaņā ar kuru SIA Salaspils siltums jānodrošina apdraudētajām mājām apkure un karstais ūdens. Skaidrojums tāds, ka godīgie cilvēki nedrīkst ciest, kamēr notiek tiesāšanās ar bijušo pārvaldnieku. Īpaši jau, ņemot vērā, ka kopš 2012. gada sākuma mājas kārtējos maksājumus nokārtojušas līdz pēdējam santīmam.

– Tiesas lēmums ir apstiprinājums tam, ka pakalpojuma sniedzējs nedrīkst godīgos iedzīvotājus šantažēt ar pakalpojuma ieslēgšanas – izslēgšanas sviru, – situāciju komentēja uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs vadītājs Igors Trubko. – Mēs turpināsim pārstāvēt savu klientu intereses tiesā un centīsimies panākt, lai Salaspils siltums rīkojas taisnīgi, bet Enerģētiķis 33 atdod dokumentus, kas apliecina iedzīvotāju reālos parādus.