Aktīvists: „Jautājums jārisina bez steigas”

Latvijā sākta parakstu vākšana par 10 gadu moratorija noteikšanu sodu piemērošanai par nelikumīgu lodžiju aizstiklošanu

Rīgas būvvaldes nodoms sākt vērienīgas lodžiju un balkonu pārbaudes sabiedrībā ir izraisījis milzīgu rezonansi, jo sodīt par nelikumīgu lodžiju stiklošanu Rīgā var tūkstošiem, pat desmitiem tūkstošu dzīvokļu īpašnieku. Sabiedrības iniciatīvu portālā manabalss.lv jau sākta parakstu vākšana pret sasteigto pašvaldības rīcību.

Vai dzīvokļos iekļūs ar policiju?

Portāla manabalss.lv iniciatīvas autors Dmitrijs Trofimovs uzskata, ka būvvalde nedrīkst sodīt iedzīvotājus par nesaskaņotām pārbūvēm:

„30 gadu laikā valsts un pašvaldības nepievērsa uzmanību lodžiju iestiklošanai, bet nu šis jautājums pēkšņi ir kļuvis par vienu no vissvarīgākajiem, jo, piemēram, Rīgas pašvaldība vēlas steidzami atrisināt šo jautājumu, pakļaujot iedzīvotājus draudiem, mājokļu reidiem, pārbaudēm un sodiem. Ir pat solījumi iekļūt mājoklī ar tiesas spriedumu un policijas klātbūtni,” savā parakstu vākšanas pavadvēstulē raksta Dmitrijs Trofimovs.

Ir jāsāk ar kaut ko pavisam citu...

Aktīvists uzskata, ka šāda rīcība nav taisnīga:

„Pirmkārt, uzskatām, ka šāda rīcība ir netaisnīga un sākt pilsētas tēla veidošanu ir nepieciešams ar graustu un ielu sakārtošanu, bet daudzdzīvokļu māju fasāžu jautājumu varētu risināt pakāpeniski, iedzīvotājiem skaidrojot, viņus izglītojot un galu galā – brīdinot. Otrkārt, Covid-19 pandēmijas laikā organizēt šādas pārbaudes ir neapdomīgi un bīstami iedzīvotāju veselībai, kā arī neatbilst epidemioloģiskās drošības noteikumiem. Treškārt, lodžiju iestiklošanas saskaņošanas process uzliks pārāk lielu finansiālu slogu iedzīvotājiem laikā, kad liela daļa jau tā saskaras ar finansiālām grūtībām. Ir ciniski šo iedzīvotāju finansiāli dramatisko situāciju pastiprināt vēl ar sodiem.”

Dodiet laiku saskaņošanai!

Dmitrijs Trofimovs un viņa domubiedri ierosina pieņemt lēmumu par moratoriju jebkādām klātienes pārbaudēm mājokļos pandēmijas laikā un dzīvokļu īpašniekiem, kuri vēl nav paspējuši saskaņot lodžiju iestiklošanu, dot iespēju to sakārtot 10 gadu pārejas periodā. Viņi vēlas vērsties ar šo ierosinājumu Saeimā, jo šī problēma ir ne tikai Rīgā. Ir nepieciešams šādu samērīgu un pakāpenisku pieeju visādā ziņā saprotamām un vēlamām pārmaiņām aktualizēt valsts līmenī.

Sabiedrības ieguvums no tā būs taisnīgums, drošība un iespēja bez liekas steigas sakārtot jautājumu par lodžiju iestiklošanu.

Ja iniciatīvu par 10 gadu moratorija ieviešanu pārbaudēm un sodīšanai parakstīs vairāk nekā 10 000 Latvijas pilsoņu, tā tiks nodota Saeimai. Patlaban portālā manabalss.lv Dmitrija Trofimova iniciatīvu ir atbalstījuši aptuveni 1000 iedzīvotāju.

Parakstīties par šo iniciatīvu var bez maksas. Par pašvaldības būvvaldes ieplānotajām balkonu un fasāžu pārbaudēm Rīgā vairāk lasiet šeit.