Ikviens no mums – par kārtību mājā!

Latvijā atsākts projekts Kaimiņu drošība, kas garantē pilsētniekiem aizsardzību pret zagļiem, bandītiem un citiem ļaundariem. Projekts ir saņēmis Eiropas Sociālā fonda finansējumu 10 150 latu apmērā.

Jaunie kārtības sargi

Visi zina, kā savulaik cilvēki dzīvoja mazpilsētās un laukos. Viņi pat mājas durvis neslēdza, jo bija pārliecināti par kaimiņu godīgumu. Ja pagalmā ieklīda svešinieks, kaimiņi viņu neizlaida no acīm: kas tas tāds, ko te dara? Zagt visa rajona ļaužu acu priekšā bija bīstami.

Tagad pilsētnieki dzīvo savrupi un reti pazīst sejā pat tuvākos kaimiņus. Zagļiem iestājies zelta laikmets. Bet biedrība Kaimiņu drošība aicina mūs atkal apvienoties, lai padzītu noziedzību no dzīvojamiem rajoniem.

Modrība pret noziedzību

Sistēma Kaimiņu drošība sekmīgi darbojas daudzās valstīs. Princips vienkāršs: katrā rajonā sāk darboties aktīvisti, kurus koordinē centrālais štābs. Aktīvisti tiekas ar kaimiņiem, māca pareizi rīkoties ekstremālās situācijās un paši pieskata piecu sešu māju kvartālu.

Ja kvartālā rodas nepatīkama situācija, aktīvisti izsauc policiju vai apsardzes firmu, ar kuru sadarbojas Kaimiņu drošība. Modrāki kļūst arī paši kaimiņi: ja uz kāpnēm dzirdams troksnis, ja sveši ļaudis nes ārā mantas, ja pie mājas iedzeršanu sarīkojuši jaunieši, informāciju nekavējoties saņem iecirkņa vecākais vai uzreiz policija.

Tādā veidā kolektīvās sistēmas Kaimiņu drošība dalībnieki Skandināvijā, Amerikā un pat Igaunijā novērsuši neskaitāmas zādzības un citus noziegumus. Pietiek cilvēkiem iemācīt kaimiņu mantu pieskatīt gluži kā savējo.

Mums vajag štābu!

– Mūsu biedrības dalībnieki nupat apmeklēja Igauniju pieredzes apmaiņā, – pastāstīja projekta vadītāja asistents Jurijs Keišs. – Mēs pārliecinājāmies, ka tur kaimiņu drošības sistēma aptvērusi veselas pilsētas un saņem valsts atbalstu. Centīsimies to panākt arī pie mums.

Latvijā biedrība Kaimiņu drošība dibināta pirms aptuveni desmit gadiem. Šai laikā veikts sākotnējais darbs ar iedzīvotājiem un risinātas sarunas ar varas iestādēm, izveidota sākotnējā datu bāze. Mūsu cilvēki spēj un vēlas apvienoties kaimiņu patruļās, jo ir norūpējušies par pašu drošību un bērnu nākotni. Atlicis paveikt vēl pašu mazumiņu – radīt centrālo štābu.

Tuvākajā nākotnē

Nu mēs tādu štābu beidzot iegūsim, pauž cerību biedrībā Kaimiņu drošība.

– Nupat kā saņēmām Sabiedrības integrācijas fonda grantu, – pastāstīja Jurijs Keišs. – Nauda tiks tērēta amerikāņu un igauņu mācību literatūras tulkošanai latviešu valodā, pētījumiem par Kaimiņu drošības darbības principiem citās valstīs un semināriem.

Par semināriem jāpastāsta sīkāk. Tajos biedrība Kaimiņu drošība sagatavos savu tuvāko rezervi – 19 aktīvistus instruktorus, kuri turpmāk strādās ar iedzīvotājiem.

Rīgā līdz gada beigām notiks trīs izglītojoši semināri, kuros lekcijas nolasīs labi pazīstami eksperti, piemēram, kriminologs Andrejs Vilks. Ceturtajā seminārā dalībnieki apspriedīs Kaimiņu drošības attīstības plānus, piektajā iepazīstinās sabiedrību ar biedrības darba pirmajiem rezultātiem.


Skaidrs, ka sabiedriskās drošības sistēmai pieder nākotne. Dzīve rāda, ka zagļus atbaida jau plāksnīte pie mājas ar uzrakstu „Šeit darbojas Kaimiņu drošība”.

Daudzi cilvēki jau tagad brīvprātīgi pieskata kaimiņu dzīvokļus. Pamanot zagļus, viņi izsauc policiju un tādējādi glābj svešu mantu. Ikviens no mums iestājas par kārtību. Atliek tikai apvienoties!

Informāciju par semināriem un sistēmas Kaimiņu drošība darbību Latvijā var saņemt, zvanot biedrības aktīvistam Oļegam Ostrovskim pa tālruni 26410760.