Energoefektīvās spuldzes – ne tuvāk par 30 centimetriem!

Politiķi biedē mūs, ka dārgāka kļūs jau tā pietiekami dārgā elektroenerģija. Priekšplānā izvirzās jautājums: ko darīt, lai Latvenergo rēķini mūs neizputinātu? Eksperti iesaka lietot energoefektīvās spuldzes, bet ļaudis nesteidzas: pārāk daudz baumu par šo spuldžu kaitīgo iedarbību uz mūsu veselību izplatīts pēdējos gados.

Kā tas darbojas?

Šobrīd iecienītas ir vairāku veidu ekonomiskās spuldzes, tostarp halogēnspuldzes, energoefektīvās U veida un spirālveida kompaktās luminiscences spuldzes, kā arī gaismas diožu jeb LED spuldzes. Vēl tikai jāpiebilst, ka energoefektīvās spuldzes gandrīz vienmēr ir lielākas par parastajām kvēlspuldzēm.

Palūkosimies, kas īsti ir energoefektīvās spuldzes un kā tās darbojas. Kompaktā luminiscences spuldze sastāv no spirālē savītas vai U veidā izliektas stikla caurulītes, kas pildīta ar dzīvsudraba tvaikiem. Tās iekšējām sienām ir luminiscējošs pārklājums. Sprieguma ietekmē notiek elektronu kustība, tiem saduroties ar dzīvsudraba atomiem rodas ultravioletais starojums, kas caur luminoforu pārveidojas redzamajā gaismā.

Tā kā šo spuldžu gaismas atdeve pieckārt pārsniedz parasto kvēlspuldžu gaismas atdevi, pērkot energoefektīvo kompakto luminiscences spuldzi, šis fakts ir jāņem vērā. Piemēram, energoefektīvajai 20 W spuldzei gaismas atdeve būs tāda pati kā 100 W jaudas kvēlspuldzei.

Kompaktās luminiscences spuldzes būtiski atšķiras no kvēlspuldzēm. Kvēlspuldžu gaismas krāsa ir tikai silti balta, bet energoefektīvās spuldzes tiek ražotas ar silti baltu, neitrāli baltu vai pat auksti baltu – zilganu gaismu. To nosaka krāsas temperatūra Kelvina grādos.

■ 2500 K vai 2700 K – silti balta,

■ 4000 K – neitrāli balta,

■ 6000 K – zilgana gaismas krāsa.

Arī krāsu atveides indekss Ra šīm spuldzēm ir atšķirīgs. Ja kvēlspuldzēm Ra = 100, tad energoefektīvajām spuldzēm Ra = 80. Tas nozīmē, ka šajā apgaismojumā krāsas būs par 20% blāvākas. Dažādi ir arī spuldžu izmēri. Kvēlspuldzes un halogēnspuldzes faktiski ir vienādas, bet energoefektīvajām kompaktajām luminiscences spuldzēm forma var būt dažāda.

Energoefektīvās kompaktās luminiscences spuldzes sasilst daudz mazāk nekā parastās kvēlspuldzes.

Plusi un mīnusi

Tagad, kad esam iepazinuši energoefektīvo spuldžu galvenos raksturlielumus un īpatnības, būs īstais laiks parunāt par to lietošanas priekšrocībām.

■ Ilgs darbības laiks – 6000 līdz 20 000 stundu (maksimālais rādītājs), turpretī parastās kvēlspuldzes jums var dāvāt tikai tūkstoš gaismas stundu. Tiesa gan, ražotāju norādītais energoefektīvo spuldžu kalpošanas laiks parasti neatbilst patiesajam darbības laikam reālos apstākļos, kad tīklā nav stabila sprieguma un spuldzes pastāvīgi tiek ieslēgtas un izslēgtas. Maksimāli ilgi spuldze var kalpot vien tad, ja to ieslēdz pavisam reti.

■ Ekonomisks elektroenerģijas patēriņš – energoefektīvā kompaktā luminiscences spuldze patērē piecas reizes mazāk elektroenerģijas nekā parastā kvēldiega spuldze. Tātad mazāka slodze tīklam, mazāks elektroenerģijas padeves pārtraukumu, īssavienojuma rašanās, drošinātāju „izsišanas” risks.

■ Garantija. Daudzi energoefektīvo spuldžu ražotāji dod saviem izstrādājumiem garantiju, turpretī parastajām kvēlspuldzēm neviens nekādas garantijas nedod.

■ Nav mirgojoša efekta, rodoties elektroenerģijas svārstībām tīklā.

■ Energoefektīvās spuldzes nesakarst.

Diemžēl energoefektīvajām spuldzēm ir arī daži mīnusi:

■ Cena. Šādas spuldzes ir ievērojami dārgākas par parastajām kvēlspuldzēm.

■ Ārējais izskats. Energoefektīvās spuldzes izskatās nedaudz smagnējas salīdzinājumā ar mazajām kvēlspuldzītēm.

■ Trīs gaismas starojuma nokrāsas var ierobežot mūsu „fantāzijas lidojumu”.

Kā tās ietekmē veselību?

■ Energoefektīvās spuldzes izstaro ultravioleto starojumu.

Mediķi uzskata, ka pārmērīgs ultravioletais starojums var radīt redzes problēmas. Turpretī energoefektīvo spuldžu ražotāji apgalvo pircējiem, ka astoņas stundas telpā, ko apgaismo energoefektīvās spuldzes, ir pielīdzināmas vienai karstā pusdienas saulē pavadītai stundai. Turklāt energoefektīvās spuldzes stikls kalpo par šķērsli starp ultravioleto starojumu un mūsu acīm. Vai tā ir patiesība, tas pagaidām vēl ir strīdīgs jautājums, tā ir mūsu personiskā izvēle – ticēt vai neticēt tam, ka energoefektīvo spuldžu ultravioletais starojums ir nekaitīgs.

■ Starojums kaitē ādai. Ņemot vērā samērā augsto ultravioletā starojuma līmeni, cilvēkam nevajadzētu atrasties pie energoefektīvās spuldzes tuvāk par 30 centimetriem. Īpaši kaitīgas šīs spuldzes var būt cilvēkiem ar izteikti jutīgu ādu (īpaši zīdaiņiem), tās viņiem var radīt izsitumus, ekzēmas, psoriāzi, ādas tūsku. Jutīgiem cilvēkiem nav ieteicams dzīvojamās telpās lietot energoefektīvās spuldzes ar jaudu virs 22 vatiem.

Spuldzē iebūvētais elektroniskais balasts rada elektromagnētisko starojumu – elektrosmogu. Daži avoti iesaka galvu turēt vismaz 50 centimetru attālumā no spuldzes, tāpēc nav vēlams tās lietot galda lampās un bērnistabu apgaismojumam. Lai gan elektromagnētiskais lauks ir vājš, organisms uz to reaģē kā uz nelabvēlīgu ārējās vides faktoru, kas liek tam papildus adaptēties, tērējot dzīvībai svarīgus resursus. Pastāvīga elektromagnētiskā lauka iedarbība mazina imunitāti un var veicināt centrālās nervu sistēmas un imūnsistēmas, iespējams, arī sirds un asinsvadu sistēmas slimības.

■ Cilvēka acij neredzamā energoefektīvo spuldžu pulsācija (līdz simt reizēm sekundē) rada noguruma sajūtu, mazina darbaspējas un redzes asumu.

Energoefektīvo spuldžu ražotāji arī šajā gadījumā metas aizstāvēt savu produkciju, apgalvojot, ka neredzamā pulsācija jau ir vakardiena, jo tagad palielināta energoefektīvo spuldžu barošanas sprieguma frekvence.

Daži oftalmoloģijas speciālisti pat uzskata, ka energoefektīvo spuldžu izkliedētā gaisma var mazināt acu nogurumu un cilvēka acīm ir labvēlīgāka nekā kvēlspuldzes gaisma.

■ Dzīvsudrabs energoefektīvajās spuldzēs.

Jebkura energoefektīvā spuldze bojājumu gadījumā ir kaitīga, jo tās kolba satur 3–5 mg dzīvsudraba. Tā ir neliela deva, bet kolbas bojājuma gadījumā dzīvsudraba tvaiki, kuriem nav smaržas, ātri izplatās gaisā un ar ieelpu viegli iekļūst cilvēka organismā, radot smagu saindēšanos. Ja nevēdināmā telpā saplīst viena tāda spuldze, dzīvsudraba koncentrācija gaisā dažas stundas var būt 0,05 mg/m3, kas vairāk nekā 160 reižu pārsniedz galēji pieļaujamo koncentrāciju. Ja tā noticis, telpa nekavējoties un pamatīgi (pusstundu) jāizvēdina.

Vai kaitīgumu var mazināt?

■ Nav ieteicams aizrauties ar pārāk lielas jaudas energoefektīvajām spuldzēm.

■ Dzīvojamās telpās ieteicams lietot spuldzes ar maigu balto gaismu.

■ Mainot energoefektīvās spuldzes, pilnībā jāatslēdz elektroenerģija. Skrūvējot ekonomisko spuldzi, turiet to pie korpusa, nevis pie stikla kolbas. Spuldze jūsu rokās var ieplīst, jūs savainosiet roku un telpu piepildīs dzīvsudraba tvaiki.

■ Nekādā gadījumā dzīvsudrabu saturošas spuldzes un aparātus neizmetiet atkritumu konteineros vai kur pagadās. Tās jānodod tikai bīstamo atkritumu pieņemšanas punktos.