Jauni spēles noteikumi

Septembra vidū Ministru kabinets pieņēma grozījumus noteikumos Nr. 1013, kas nosaka kārtību, kādā mēs norēķināmies par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa lietošanu. Gatavojieties! Dzīvokļu īpašniekus gaida pārmaiņas, kas ne visiem šķitīs patīkamas.

Kā ir bijis līdz šim?

Ministru kabineta noteikumi Nr. 1013 tika pieņemti 2009. gadā ar nolūku ieviest Latvijā vienotu komunālo pakalpojumu un māju apsaimniekošanas pakalpojumu apmaksas kārtību. Tie precīzi noteica, kā mājas uzturēšanas izdevumi un maksa par pakalpojumiem tiek sadalīta iedzīvotāju starpā.

Piemēram:

■ Apsaimniekošanas maksa mājas īpašniekiem tiek noteikta proporcionāli viņu dzīvokļu platībai.

■ Maksu par atkritumu izvešanu aprēķina proporcionāli dzīvoklī dzīvojošo cilvēku skaitam.

■ Par liftu jāmaksā visiem dzīvokļu īpašniekiem, pat tiem, kuru dzīvoklis atrodas pirmajā stāvā.

Un tā tālāk.

Šie noteikumi bija spēkā tikai mājās, kur iedzīvotāji nebija noturējuši kopsapulci un ar balsu vairākumu noteikuši citu komunālo pakalpojumu samaksas kārtību. Piemēram, dzīvokļu īpašnieku kopībai bija tiesības pirmā stāva dzīvokļus atbrīvot no maksas par liftu. Galvenais bija šo lēmumu apstiprināt ar kopēju balsojumu.

Taču iedzīvotāji neizrādīja īpašu aktivitāti, kopējus balsojumus rīkoja reti, it īpaši Rīgā, tāpēc komunālo maksājumu kārtošanas kārtība lielākajā daļā daudzdzīvokļu māju joprojām notiek saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 1013.

Septembrī Latvijā notika maza revolūcija. Ekonomikas ministrija sagatavoja grozījumu paketi Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1013. Grozījumi patiesi vēsturiski – tie pilnībā maina maksas aprēķināšanu par daudziem mājas uzturēšanai nepieciešamiem pakalpojumiem.

Kas mainīsies?

Ūdens

Dzīvokļu īpašnieki vai pārvaldnieks iegūst tiesības visus individuālos ūdens patēriņa skaitītājus nomainīt ar vienota parauga skaitītājiem. Par jaunajiem ūdens mērītājiem maksās paši iedzīvotāji – to iegādes un uzstādīšanas izmaksas tiks ietvertas mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas izdevumos. Skaitītāji kļūs par mājas kopīpašumu.

Noteikumu grozījumi paredz individuālo skaitītāju pakāpenisku nomaiņu, beidzoties pašreizējo skaitītāju verifikācijas termiņam.

Korekcija

Šobrīd daļa iedzīvotāju nenodod ūdens patēriņa skaitītāju rādījumus un neielaiž pārvaldnieku dzīvoklī pārbaudes veikšanai. Tādējādi rodas tā dēvētā ūdens patēriņa korekcija, par kuru jāmaksā godīgajiem dzīvokļu īpašniekiem.

Turpmāk būs tā: ja dzīvokļa īpašnieks trīs mēnešus nenodos pārvaldniekam dzīvokļa skaitītāja rādījumus, neuzstādīs skaitītājus vai neielaidīs pārvaldnieku mājoklī pārbaudes veikšanai, viņam būs jāapmaksā mājas kopējā ūdens patēriņa starpība. Tāda pati kārtība tiks piemērota, ja pārbaudē tiks konstatēts, ka dzīvoklī uzstādītais skaitītājs ir bojāts, nav noplombēts vai vairāk nekā trīs mēnešus nav verificēts.

Ja mājā būs tāds noteikumu pārkāpējs, pārējiem iemītniekiem par korekciju nebūs jāmaksā.

Skaitītāji

Lēmumu par to, kādi ūdens skaitītāji būtu mājā uzstādāmi par kopējiem līdzekļiem, varēs pieņemt dzīvokļu īpašnieki, taču, ja līdz 2014. gada 30. jūnijam viņi nebūs izlēmuši, par ūdens skaitītāju nomaiņu varēs lemt pārvaldnieks.

Ja pārvaldnieks izlems mājā uzstādīt attālināti nolasāmus precīzus ūdens skaitītājus, bet dzīvokļu īpašnieki nebūs ar mieru maksāt par šādiem salīdzinoši dārgiem aparātiem, viņiem būs jāpārņem mājas pārvaldīšanas tiesības un jāizrauga cits pārvaldnieks. Pretējā gadījumā vajadzēs pakļauties namu pārvaldes lēmumam.

Atkritumi

Līdz šim maksa par atkritumu izvešanu ir bijusi atkarīga no dzīvokļa iemītnieku skaita, turpmāk tā visiem dzīvokļiem tiks sadalīta vienlīdzīgi. Līdz ar to maksa par atkritumu izvešanu vientuļiem cilvēkiem palielināsies, bet lielām ģimenēm samazināsies.

Pārrēķins par prombūtnes laiku

Līdz šim cilvēkiem, atrodoties prombūtnē vairāk par septiņām dienām, bija tiesības pieprasīt pārrēķinu par atkritumu izvešanu, asenizāciju un ūdeni.

Turpmāk tamlīdzīgi pārrēķini netiks veikti. Uz laiku izbraucot no mājas, dzīvokļu īpašniekiem par atkritumu izvešanu jāmaksā un ūdens patēriņa skaitītāju rādījumi jānodod parastajā kārtībā.

Lifts

Maksa par lifta uzturēšanu dzīvokļu rēķinos netiks uzrādīta atsevišķā rindiņā, bet tiks iekļauta kopējā mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksā. Tādā veidā domāts nomierināt pirmo stāvu iemītniekus – pozīcija „Lifta uzturēšana” vairs netracinās viņus.

Pašvaldības namu pārvalde ar visu ir apmierināta

– Jaunie normatīvi palīdzēs izdarīt to, ko mūsu namu pārvalde klientiem piedāvā jau divus gadus: visās mājās dzīvokļos uzstādīt vienādus attālināti nolasāmus augstas precizitātes klases ūdens patēriņa skaitītājus, – jaunos noteikumus komentē uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks pārstāvis Krists Leiškalns.

– Mūsu klientiem vajadzētu apzināties, ka līdz 2014. gada 30. jūnijam viņi paši var pieņemt lēmumu par ūdens skaitītāju nomaiņu. Piemēram, izvēlēties skaitītājus, kas nav attālināti nolasāmi. Bet, ja līdz likumā noteiktajai dienai dzīvokļu īpašnieki kopīgu lēmumu nebūs pieņēmuši, pārvaldnieks mainīs skaitītājus pēc saviem ieskatiem.

Jauno skaitītāju izmaksas tiks iekļautas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksā, taču reāli maksas pieaugumu varētu gaidīt tikai 2015. gadā, kad būs beidzies Ministru kabineta noteiktais pārejas laiks.

Tā kā dzīvokļu īpašniekiem lielajās mājās ir grūti sapulcēties, jautājumu par skaitītājiem mēs iekļausim darba kārtībā rudens sapulcēs, kurās iedzīvotāji apspriedīs 2014. gada apsaimniekošanas tāmi. Tādējādi viņi varēs reizē pieņemt divus svarīgus lēmumus.

No noteikumiem Nr. 1013 izriet, ka namu pārvaldēm skaitītāji jānomaina pakāpeniski, beidzoties veco ūdens mērītāju verifikācijas termiņam. Tas nozīmē, ka attālināti nolasāmo skaitītāju uzstādīšanas rezultātus mēs pilnībā varēsim izbaudīt tikai pēc četriem gadiem.

Piebildīšu, ka ne jau visām mājām vajadzīgi tik moderni skaitītāji. Mūsu aprūpē ir ne mazums daudzdzīvokļu māju, kurām arī bez attālinātas nolasīšanas sistēmas tikpat kā nav ūdens korekcijas. Liekus tēriņus par jauniem ūdens mērītājiem mēs tādu māju iedzīvotājiem negrasāmies uzspiest.

Jaunā kārtība – daļējs risinājums?

– Labi, ka Ministru kabinets pievērsies ūdens taisnīgas uzskaites problēmai, bet pieņemtie grozījumi man šķiet tikai tāds daļējs risinājums, –
atzina Latvijas ūdens un gāzes lietotāju asociācijas pārstāvis Aleksandrs Ivanovs. – Patlaban Saeima skata jautājumu par iedzīvotāju tiešiem norēķiniem ar pakalpojumu sniedzējiem. Bet tieši norēķini iespējami tikai tad, ja dzīvokļos uzstādītie ūdens patēriņa mērītāji ir pilsētas ūdensapgādes uzņēmuma īpašums.

Valdībai vajadzētu skaitītāju uzstādīšanu nodot ūdensapgādes uzņēmumiem, piemēram, SIA Rīgas ūdens. Man var iebilst, ka tāds lēmums kļūs par iemeslu ūdens un kanalizācijas tarifu kāpumam. Taču kārtība, kad skaitītāji pieder mājai, nevis atsevišķiem dzīvokļiem, novedīs pie tāda paša tarifu kāpuma, tikai ne ūdens, bet gan apsaimniekošanas.

Un vēl valdībai vajadzēja noteikt stingras metroloģiskās prasības jaunajiem ūdens mērītājiem. Citādi iznāk, ka par kopējo naudu pārvaldnieks varēs iedzīvotājiem uzstādīt vecā parauga modeļus.

Pilnībā ūdens uzskaites problēma būs atrisināta tikai tad, kad ūdens piegādātāji būs ar mieru kārtot ūdens komerciālo uzskaiti pēc dzīvokļos uzstādītajiem skaitītājiem, nevis mājas kopējā.

Profesionāļi ir bezkaislīgi

Latvijas namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas vadītājs Ģirts Beikmanis atzina, ka asociācijā nav vienota viedokļa par Ministru kabineta noteikumu jauno redakciju.

– Varu paust tikai personisko viedokli: daudzi dzīvokļu īpašnieki pārmaiņas nejutīs, jo Ministru kabineta noteikumi ir obligāti tikai tām mājām, kuras īpašnieki nav pārņēmuši un nav apstiprinājuši citādu komunālo pakalpojumu samaksas kārtību.

– Lielākā daļa Rīgas māju savu kārtību nav noteikušas.

– Pareizi, tāpēc jaunie noteikumi motivēs dzīvokļu īpašniekus pulcēties un pieņemt kopīgus lēmumus.

– Vai noteikumi kļuvuši taisnīgāki?

– Ne visus grozījumus es atbalstu, bet to loģika ir saprotama. Aplūkosim tikai vienu piemēru. Līdz šim dzīvokļa īpašnieks varēja gadiem nenodot pārvaldniekam dzīvokļa ūdens skaitītāja rādījumus un nelaist mūs dzīvoklī veikt pārbaudi. Mēs daudz laika un spēka tērējām cīņai ar tādiem cilvēkiem. Pie jaunās kārtības cilvēkam būs izdevīgi sadarboties ar pārvaldnieku, citādi viņam tiks pierakstīta visa ūdens starpība.

– Ko domājat par priekšlikumu maksu par atkritumu izvešanu dalīt vienlīdzīgi visiem dzīvokļiem, nevis proporcionāli iedzīvotāju skaitam?

– Vientuļiem pensionāriem nāksies par atkritumu izvešanu maksāt tikpat cik daudzbērnu ģimenei, un tas nav īsti taisnīgi. Taču arī iepriekšējā kārtība negarantēja pilnīgu taisnīgumu, tāpēc ka dzīvoklī varēja būt deklarēts viens cilvēks, bet patiesībā dzīvot četri. Pārvaldniekam nācās tēlot okšķeri, un ne vienmēr viņš spēja pareizi noteikt, uz cik iedzīvotājiem izrakstāms rēķins.

– Tagad cilvēki vairs nevarēs par savas prombūtnes laiku pieprasīt pārrēķinu par atkritumu izvešanu. Ko domājat par šo lēmumu?

– Pārrēķins ir atcelts, jo par atkritumu izvešanu vienlīdzīgi maksās visi dzīvokļi. Uzskatu, ka tas ir pareizi, jo katrs īpašnieks ir atbildīgs par mājas uzturēšanu neatkarīgi no tā, kur viņš atrodas.