Cik daudz ekonomēsim ar bioloģiskajiem atkritumiem?

Parlamentā spriež, kā motivēt iedzīvotājus šķirot vēl jaunus atkritumu veidus

Saeimā notiek būtisku grozījumu apspriešana, kas skars likumprojektu Atkritumu apsaimniekošanas likums. Ar šiem grozījumiem parlaments plāno motivēt iedzīvotājus šķirot bioloģiskos atkritumus.

Pie daudzām mājām Latvijā jau ir novietoti īpaši brūnas krāsas konteineri bioloģiskajiem atkritumiem. Kā iedzīvotājus pārliecināt no kopējās atkritumu masas atšķirot ne tikai stiklu, kartonu un plastmasu, bet atsevišķi savākt arī dažāda veida bioloģiskas izcelsmes atkritumus, piemēram, dārzeņu un augļu atliekas?

17. februārī parlaments konceptuāli akceptēja grozījumu projektu Atkritumu apsaimniekošanas likumam, kurš paredz noteikt samazinātu maksu par atsevišķi savākto bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu. Saskaņā ar sākotnējo grozījumu variantu pašvaldībām šādu atkritumu pieņemšanai jāpiemēro maksa 80% apmērā no parastās.

Vienlaikus biedrības Zero Waste Latvija aktīvisti izplatīja paziņojumu ar aicinājumu iedzīvotāju motivēšanai šķirot bioloģiskos atkritumus rast finansiālus stimulus. Bioloģisko atkritumu izvešanas cenai jābūt ievērojami zemākai nekā parasto atkritumu apsaimniekošanas tarifam.

„Cena, kas veidos 80% no nešķiroto atkritumu izvešanas maksas, vērtējama kā ļoti vāja motivācija, lai iedzīvotāji mainītu savus ieradumus,” teikts biedrības Zero Waste Latvija paziņojumā. Aktīvisti uzskata, ka maksa par bioloģisko atkritumu izvešanu nedrīkst pārsniegt 40% no parastā tarifa.