Kad atslēgs apkuri?

Pixabay.com

Kompromisa meklējumos: vienam dzīvokļa īpašniekam karsti, citi – turpina salt

Kad pavasaris arvien neatlaidīgāk iekaro savas pozīcijas, daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem aktualizējas jautājums par apkures atslēgšanu. Diez vai ir māja, kurā par šo jautājumu nebūtu radušies strīdi: viena dzīvokļa īpašniekam ir karsti, citi – salst. Kurš pieņem lēmumu par apkures sezonas noslēgšanu konkrētā adresē?

Radiatori, par spīti visam, ir pavisam vēsi…

„Kad pārvaldnieki beidzot sāks atslēgt apkuri?” jautā Jeļena Saveļjeva no Ziepniekkalna. „Pirmkārt, āra gaisa termometrs jau rādīja +17°C. Otrkārt, mēs katru mēnesi maksājam aptuveni 60–70 eiro par siltumenerģiju, bet radiatori ir knapi dzīvi.”

Taču tajā pašā rajonā dzīvojošā Jeļenas kaimiņiene Lāsma uzskata, ka izslēgt siltumpadevi vēl ir pāragri: „Šodien mājās bija pavēsi, neskatoties uz saulaino dienu. Acīmredzot augstas ārējās temperatūras dēļ automātiskā regulācija samazināja siltuma padevi. Es tikai priecājos, ka uz nakti radiatori atsāka sildīt.”

Savukārt Valērija paziņoja, ka tieši iepriekšējā vakarā zvanījusi savas mājas apsaimniekotājam par apkures atslēgšanu: „Ne jau tāpēc, ka man būtu karsti, bet tādēļ, ka sāka tecēt radiators. Tagad jānolaiž visa apkures sistēma, lai meistari varētu to salabot. Pārvaldnieks man paskaidroja, ka apkures sezona beigsies tad, kad gaisa temperatūra naktī nenoslīdēs zem +10 grādiem.”

Gribētos ietaupīt

Iedzīvotājus, kuri vēlētos, lai ātrāk beidzas apkures sezona, var saprast. No vienas puses, sākot ar 2020. gada 3. decembri siltumenerģijas tarifs galvaspilsētā ir 44,10 eiro/MWh (plus PVN). Tas ir aptuveni 10% lētāk nekā siltums maksāja pērnā gada aprīlī – 48,08 eiro/MWh (plus PVN). No otras puses, aukstais janvāris un februāris stipri iesita pa rīdzinieku maciņiem, tādēļ tagad, kad ārā silda saulīte, gribas ietaupīt.

Kurš parūpēsies par to, lai apkures sezona bez strīdiem starp iedzīvotājiem beigtos laikus?

Ministru kabineta noteikumu Nr. 204 „Siltumenerģijas piegādes nosacījumi” 5. punkts noteic, ka apkures sezonas sākuma un beigu termiņus, kā arī ierobežoto siltumenerģijas piegādes režīmu ieviešanu nosaka pašvaldība atbilstoši konkrētajiem apstākļiem, ņemot vērā noteikumus un siltumenerģijas piegādi un izmantošanu.

Latvijā tiešām ir dažas pašvaldības, piemēram, Līvāni, kur katru gadu tiek pieņemts atsevišķs lēmums par apkures sezonas sākšanu un pabeigšanu, taču Rīgā tā nav.

Tikai pēc iedzīvotāju iniciatīvas?

Uzņēmumā Rīgas siltums skaidro, ka noteikumi, saskaņā ar kuriem apkures sezonas sākumu un beigas nosaka pēc vidējās diennakts temperatūras aiz loga, sen vairs neeksistē:

„Rīgā katra māja var pieņemt lēmumu par siltuma piegādi patstāvīgi. Apkure tiek pievienota un izslēgta pēc iedzīvotāju iniciatīvas, kuru atbalsta konkrētās mājas dzīvokļu īpašnieku vairākums. Nobalsojot par apkures jautājumu, iedzīvotājiem jāinformē mājas pārvaldnieks vai pārvaldnieka pilnvarotā persona, kas savukārt vēršas uzņēmumā Rīgas siltums ar iesniegumu par pieslēgšanos centralizētajai siltumpadevei vai arī atslēgšanos no tās.”

Pārvaldnieks lemj mūsu vietā

Mēs zinām, ka absolūtais vairākums daudzdzīvokļu māju iedzīvotāju nekad nav rīkojuši balsošanu par apkures sezonas sākumu vai pabeigšanu. Šo lēmumu viņu vietā pieņem apsaimniekošanas uzņēmums.

Piemēram, salīdzinoši siltajā 2020. gada pavasarī Rīgas namu pārvaldnieks apkures atslēgšanu savās apsaimniekotajās mājās sāka tikai 23. aprīlī. Lielākā daļa māju tika atslēgtas līdz 29. aprīlim.

„Tomēr,” tika uzsvērts uzņēmuma oficiālajā paziņojumā, „ja daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieki vēlas noteikt citu apkures atslēgšanas datumu, tad pilnvarotais mājas pārstāvis, biedrība vai dzīvokļu īpašnieku kopība pieņem attiecīgu lēmumu un to iesniedz vienā no Rīgas namu pārvaldnieka Klientu apkalpošanas centriem.”

Varbūt lai silda arī vasarā?

Kā redzams, centralizētā siltumpadeves atslēgšana notiek automātiski, bet iedzīvotāju balsojums ir nepieciešams tikai tad, ja viņi vēlas apkures sezonu izbeigt agrāk vai vēlāk par citiem.

Piemēram, 2019. gadā pirmā uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks pārvaldīšanā esošā māja no apkures tika atslēgta jau 15. martā, tas ir, daudz ātrāk par pārējām. Tas tika izdarīts, jo par atslēgšanu nobalsoja vairākums dzīvokļu īpašnieku.

Īpaši apņēmīgiem iedzīvotājiem ir vēl viens variants – savu māju neatslēgt no apkures vispār, pat vasaras sezonā. Kā teica uzņēmumā Rīgas siltums, pērn no siltuma piegādes tā arī neatteicās 60 mājas. Tas nozīmē, ka siltajās dienās automātiskie siltummezgli mājas nesilda un radiatori ir auksti, bet, tiklīdz temperatūra aiz loga pazeminās (piemēram, aukstajās naktīs), radiatori sāk silt.

Kur zvanīt?

Uzņēmuma Rīgas siltums diennakts bezmaksas konsultatīvais tālrunis – 80000090