Neredzamās frontes iedzīvotāji

Pārvaldnieks atgādina: dzīvokļa īpašnieks, kura īpašumā deklarētas tur reāli nedzīvojošas personas, pārmaksā par atkritumu izvešanu

Kā zināms, Latvijā ir ne mazums blēžu, kuri savu dzīvesvietu cenšas deklarēt adresēs, ar kurām viņiem nav nekā kopīga. Uzzināt par šādu „piedzīvotāju” dzīvokļa īpašnieks visvienkāršāk var savā ikmēneša rēķinā. Mājās, kuras dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši savā valdījumā, pārvaldniekam ir jāaprēķina atkritumu izvešanas pakalpojums pēc dzīvoklī deklarēto personu skaita. Ja dzīvojat divatā, bet rēķinā ieraugāt skaitli 3, ir pamats uztraukties.

Pašvaldības uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks pārstāvis Krists Leiškalns skaidro:

– Mēs nopietni iesakām dzīvokļu īpašniekiem izstudēt savus rēķinus un pārbaudīt, cik personām viņi apmaksā atkritumu izvešanu. Ļoti iespējams, jūsu dzīvoklī ir deklarējies radinieks, kas jau sen devies uz ārzemēm, bijušais vīrs, draugs, paziņa vai pavisam svešs cilvēks. Tas nozīmē, ka jūs katru mēnesi pārmaksājat par atkritumu izvešanu.

Ja pēc rēķina izanalizēšanas atrodat savā dzīvoklī „lieku dvēseli”, jums jāraksta iesniegums Rīgas domes Mājokļa un vides departamentam ar lūgumu anulēt nepiederošo personu. Jāņem vērā, ka uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks nevarēs nodrošināt pakalpojuma apmaksas pārrēķinu no nepilna mēneša, piemēram, ja būsiet anulējuši nepiederošas personas deklarāciju ar 20. martu, rēķinu ar korektu deklarēto skaitu saņemsiet tikai aprīlī.

– Agrāk mēs pārrēķinus veicām arī no pusmēneša un nonācām līdz kurioziem, piemēram, cilvēks izdeklarē lieko personu mēneša 10. datumā, bet mēs rēķinā rakstām apmaksu par 1,3 personām! – stāsta K. Leiškalns.

Šādi pārrēķini vairs nav iespējami, jo Rīgas namu pārvaldnieks ir zaudējis nepārtrauktu piekļuvi Pilsonības un migrācijas pārvaldes deklarēto personu datubāzei.

– Tagad un turpmāk informāciju par iedzīvotāju maiņu mūsu pārvaldītajās mājās saņemsim tikai vienu reizi mēnesī, – uzsvēra uzņēmuma pārstāvis. – Tātad arī pārrēķinu par atkritumu izvešanas pakalpojumu veiksim tikai vienu reizi mēnesī.

Kā apgalvo Krists Leiškalns, dzīvokļa īpašniekiem nav nepieciešams pārvaldniekam ziņot par personām, kuras deklarējušās konkrētajā dzīvoklī. Šādu informāciju pārvaldnieks saņem automātiski. Taču sekot līdzi „liekajiem” – svešiniekiem vai blēžiem – gan vajag ļoti rūpīgi.

– Ja katrs dzīvokļa īpašnieks pieprasīs anulēt liekās personas, kuras reāli nedzīvo viņa dzīvoklī, kopējie mājas izdevumi par atkritumu izvešanu nesamazināsies, – apgalvo uzņēmuma pārstāvis, – tikai maksas sadalījums kļūs taisnīgāks.