Atkritumu izvešana sadārdzināsies vai Būs lētāka?

Jūrmala kļūs par pirmo pilsētu Latvijā, kurā būs ieviesta konceptuāli atšķirīga pieeja sadzīves atkritumu apsaimniekošanai – sākot ar 2018. gada martu, jūrmalnieki maksās nevis par izvesto atkritumu apjomu, kā tas bija līdz šim, bet gan par reālo svaru. Tiek sagaidīts, ka šāda sistēma motivēs iedzīvotājus aktīvāk nodarboties ar atkritumu šķirošanu, tādā veidā vēl vairāk ekonomējot atkritumu apsaimniekošanas izmaksas. Pacentīsimies saprast, cik izdevīgi iedzīvotājiem būs nodot atkritumus pēc to svara?

Iespējamās neskaidrības – kādā veidā varēs nosvērt atkritumu konteineru, kā svērējs zinās, kuras mājas atkritumi nonāk uz svariem?

Svēršana notiks atkritumu savākšanas brīdī, kad ar iebūvētiem svariem aprīkota pacēlējiekārta atkritumus izbērs atkritumu izvedējā. Konteinerā iebūvēts čips (neliela mikroshēma) speciālam nolasītājam ļaus nekļūdīgi noteikt, vai konteiners pieder konkrētajam klientam – dzīvojamai mājai, biedrībai vai apsaimniekošanas uzņēmumam. Konteiners tiks nosvērts pirms satura izbēršanas savācējā un pēc tam vēl otru reizi – pēc tā iztukšošanas. Starpību fiksēs automātiski, un tā būs pamatā rēķinam, kuru nāksies apmaksāt klientiem.

Uzņēmums Clean R ir veicis sistēmas testēšanu, un izmēģinājuma apkopojums parāda, ka svēršanas rezultāts atbilst faktiskajam atkritumu svaram. Jāatzīmē, ka svēršanas sistēmas ir pārbaudītas Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Patlaban Jūrmalā notiek aktīva atkritumu konteineru čipēšana. Par to, kad katras mājas konteinerā būs ievietota mikroshēma, katram iedzīvotājam uzņēmuma Clean R darbinieki paziņos ar telefona īsziņas vai elektroniskā pasta starpniecību. Čips tiks ievietots katrā atkritumu konteinerā, vienīgais jūrmalnieku pienākums ir Clean R darbiniekiem nodrošināt brīvu piekļuvi atkritumu konteineriem.

Čips ir pilnīgi nekaitīgs kā cilvēkiem, tā apkārtējai videi – nerada ne izstarojumu, ne skaņu, šī iekārta nenovēro klientus, neko nefiksē un neveic jebkādus ierakstus.

Vienlaikus ar atkritumu svēršanu Jūrmalā aktualizēsies „svešo atkritumu” problēma – visiem labi zināmā nelaime, kad nenotverami svešinieki savus atkritumus izmet atkritumu konteineros, par kuriem nesamaksā ne centa.

Viens no paņēmieniem, kā pasargāt daudzdzīvokļu māju atkritumu konteinerus no svešiem piesārņotājiem – aprīkot tos ar piekaramajām atslēgām.

Vienkāršāks paņēmiens – aktīvāk iesaistīties uzraudzības pasākumos: pamanot, ka pie konteinera piebrauc mājai nepiederoša mašīna, no kuras izkrauj atkritumu saiņus, nekavējoties ziņot municipālajai policijai.