Salaspils siltums nav taisnība?

Tiesa atkārtoti atzinusi, ka iedzīvotājiem nav jāatmaksā parāds pēc grafika, kas tiem uztiepts, draudot ar siltuma atslēgšanu

Salaspilī turpinās pilsētnieku un uzņēmuma Salaspils siltums tiesāšanās. Atgādināsim, ka siltumenerģijas piegādātājs pieprasa, lai piecu daudzdzīvokļu māju iemītnieki samaksātu parādu, kas viņiem it kā iekrājies līdz 2012. gadam – laikā, kad mājas apsaimniekoja iepriekšējais namu pārvaldnieks. Taču dzīvokļu īpašnieki iebilst: „Vispirms parādiet dokumentus, kas pierāda, ka mūsu mājas ir parādā šos 120 tūkstošus eiro!”

AS Rīgas namu apsaimniekotājs visu piecu minēto Salaspils daudzdzīvokļu māju pārvaldīšanu un apsaimniekošanu pārņēma gandrīz pirms četriem gadiem. Māju iemītnieki bija nonākuši neapskaužamā situācijā: SIA Salaspils siltums pārstāvji apgalvoja, ka mājas par saņemto siltumenerģiju palikušas parādā vairāk nekā 120 tūkstošus eiro. Savukārt iedzīvotāji palika pie sava: viņi esot godīgi samaksājuši visus no iepriekšējā pārvaldnieka SIA Enerģētiķis-33 saņemtos rēķinus, bet tas naudu nav pārskaitījis pēc piederības.

Stāvoklis bija kritisks. No vienas puses, vairākums iedzīvotāju par siltumu jau bija norēķinājušies ar iepriekšējo pārvaldnieku, no otras, SIA Salaspils siltums pieprasīja samaksāt šķietamo 120 tūkstošu eiro parādu, draudot pretējā gadījumā mājām uz visu ziemu atslēgt apkuri un karsto ūdeni.

Siltumenerģijas piegādātāja draudu pārbiedētie iedzīvotāji 2012. gadā piekrita noslēgt ar SIA Salaspils siltums vienošanos par parāda pakāpenisku samaksu. Viņi pat paspēja pakalpojuma sniedzējam samaksāt 24 tūkstošus eiro no savu māju uzkrājuma fondiem. Taču sabiedrība Rīgas namu apsaimniekotājs, kas pārņēma nelaimē nonākušās mājas, nolēma iet likumīgu ceļu un vērsties tiesā.

Pārvaldnieks pieprasīja, pirmkārt, atzīt par spēkā neesošu vienošanos par vecā parāda pakāpenisku atmaksu, ko iedzīvotāji siltuma atslēgšanas draudu ietekmē bija parakstījuši. Otrkārt, pārvaldnieks lūdza tiesu noteikt aizliegumu atslēgt mājām apkuri un karsto ūdeni, līdz tiesa būs pieņēmusi galīgo lēmumu par parādu.

– Pirmās instances tiesa vienošanos par parāda samaksu atzina par spēkā neesošu, – stāsta AS Rīgas namu apsaimniekotājs valdes priekšsēdētājs Igors Trubko. – Kā jau bija gaidāms, Salaspils siltums spriedumu pārsūdzēja, bet apgabaltiesa uzņēmuma apelācijas sūdzību noraidīja. Domāju, ka siltumapgādes uzņēmums šo lēmumu pārsūdzēs Augstākajā tiesā, tātad tiesvedība vēl ilgs gadu vai divus. Taču ļoti ceru, ka Augstākā tiesa piekritīs apgabaltiesas lēmumam un atbrīvos iedzīvotājus no viņiem uzspiestā pienākuma maksāt svešu parādu.

Starp citu, nesen SIA Salaspils siltums vērsās tiesā ar prasību atcelt aizliegumu piecām AS Rīgas namu apsaimniekotājs aprūpē esošajām mājām atslēgt siltumenerģijas padevi. Uzņēmums joprojām šo māju iedzīvotājus uzskata par parādniekiem un cenšas viņus sodīt, atstājot bez apkures un karstā ūdens. Taču tiesa atkārtoti noraidīja uzņēmuma prasību, un tā jau ir pārvaldnieka uzvara.

– Apgabaltiesas lēmumā teikts, ka uzņēmumam Salaspils siltums ne tikai nav tiesību prasīt, lai iedzīvotāji kopīgi samaksā dažu kaimiņu varbūtējos parādus par laika posmu līdz 2012. gadam, bet tam arī jāatmaksā no māju uzkrājumu fondiem pēc nelikumīgi sastādītā grafika jau samaksātie 24 tūkstoši eiro, – uzsver Igors Trubko.

Tādējādi uzņēmums Rīgas namu apsaimniekotājs uzskatāmi parādīja, ka iedzīvotājus nedrīkst šantažēt ar pakalpojumu atslēgšanu. Pirms prasīt parāda atmaksāšanu, vajag pierādīt tā esamību, bet Salaspilī jaunajam namu pārvaldniekam neizdevās dabūt no sava priekšgājēja dokumentus, kas apstiprinātu konkrētu dzīvokļu parādu.

– Tas nozīmē, ka pēc tiesas sprieduma stāšanās spēkā uzņēmumam Salaspils siltums nāksies piedzīt parādu nevis no iedzīvotājiem, bet gan no iepriekšējā šo piecu māju pārvaldnieka, – saka Igors Trubko. Savukārt Enerģētiķis-33 varēs vērsties tiesā ar prasību pret tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuri palikuši parādā par siltumu laika posmā līdz 2012. gadam, ja vien tam izdosies pierādīt, ka tādi parādnieki mājās patiešām ir.