Gāzes apkure: turpmāk būs sarežģītāk

Rīgā būs jauni spēles noteikumi tiem, kas vēlas pāriet uz alternatīvu apkuri

Septembrī siltumenerģijas tarifs Rīgā pazeminājies par 2% – līdz 47 eiro/MWh (bez PVN), un eksperti prognozē, ka tuvākajos mēnešos tas var kristies vēl par 5%. Tomēr daudzi dzīvokļu īpašnieki turpina sapņot par alternatīvu apkuri, jo gāzes katls dzīvoklī vienmēr ir nozīmējis iespēju taupīt uz siltumenerģijas rēķina. Bet Rīgas dome gatavojas pieņemt noteikumus, kas rīdziniekiem ierobežos iespēju uzstādīt mājokļos tamlīdzīgas apkures iekārtas.

Nesen veiktie pētījumi liecina, ka gaisa kvalitāte Rīgā nav ideāla. Galvaspilsētā ir rajoni, kur cieto daļiņu un NO2 koncentrācija gaisā tuvojas kritiskai robežai, un pieļaut tās paaugstināšanos būtu noziegums pret iedzīvotājiem. Sakarā ar to domes Mājokļu un vides departaments izstrādājis jaunu pašvaldības noteikumu projektu, saskaņā ar kuru pilsēta sadalīta trijās zonās. „Sarkanajā zonā”, kur cieto daļiņu koncentrācija jau tā ir augsta, jaunas apkures iekārtas, kas darbojas pēc kurināmā degšanas principa, būs aizliegts uzstādīt.

Interesanti, ka vienotas „sarkanās zonas” Rīgā nav. Paaugstināta gaisa piesārņojuma vietas atrastas gandrīz visos rajonos – gan centrā, gan Bauskas, Nīcgales, Atlantijas un citu ielu rajonā.

Vietās, kur gaisa piesārņojuma koncentrācija ir vidēja, kā arī tīra gaisa zonās (pārsvarā tie ir tālie Pārdaugavas rajoni, Rumbula, Vecmīlgrāvis u.c.) iedzīvotājiem arī turpmāk ļaus izvēlēties to apkures veidu, kurš viņiem šķiet visizdevīgākais. Tur varēs uzstādīt ar gāzi, biomasu, šķidro kurināmo darbināmas apkures iekārtas.

Galīgo atļauju atsevišķai mājai vai dzīvoklim pāriet uz jaunu apkures veidu pieņem Rīgas siltumapgādes jautājumu komisija.

– Ja īpašnieks vēlas savu dzīvokli atslēgt no centralizētās siltumapgādes, vispirms viņam mājā jāsarīko kopsapulce vai aptauja un jādabū visu pārējo dzīvokļu īpašnieku piekrišana, jo runa ir par izmaiņām mājas kopējā apkures sistēmā, – skaidro Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes vadītāja Ingrīda Mutjanko. – Ja dzīvoklī ir nevis centrālā vai mājas kopējā apkure, bet gan krāsns apkure, pārejai uz jaunu apkures veidu mājas līdzīpašnieku piekrišana nav vajadzīga. Svarīgi saprast, ka likums ļauj uz alternatīvu apkuri pāriet gan atsevišķiem dzīvokļiem, gan visai mājai. Starp citu, pēdējos gados Siltumapgādes jautājumu komisija izskatījusi tikai kādus desmit pieteikumus alternatīvās apkures ierīkošanai visā mājā.

Jauno pašvaldības noteikumu projektu akceptējusi Mājokļu un vides komiteja. Galīgais lēmums jāpieņem Rīgas domes sēdē.