Rīgas siltums: „Avārijas reti mēdz būt negaidītas”

AS Rīgas siltums 2. tīklu rajona ēku iekšējo siltumapgādes sistēmu apkalpošanas iecirkņa priekšnieks Vasilijs Kasadžikovs stāsta, ko darīt, ja dzīvoklī sācis tecēt dvieļu žāvētājs. Šie noteikumi attiecas uz mājām, kur iekšējo siltumapgādes komunikāciju tehnisko apkopi nodrošina AS Rīgas siltums, tai skaitā uz visiem pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA Rīgas namu pārvaldnieks klientiem.

– Kas tas dvieļu žāvētājs tāds ir un kam tas vispār vajadzīgs?

– Dvieļu žāvētājs ir mājas karstā ūdens apgādes sistēmas elements. Cirkulācija karstā ūdens apgādes sistēmā vajadzīga, lai, atgriežot krānu virtuvē vai vannas istabā, pa to uzreiz sāktu tecēt karsts ūdens. Bet dvieļu žāvētājs, kurš parasti atrodas vannas istabā vai tualetē, pilda vajadzīgās gaisa temperatūras uzturēšanas funkciju, tas ir, čūskveidā izliektā caurule kalpo arī par apkures elementu.

– Kam ir jāuzrauga māju siltumapgādes sistēmas, tai skaitā dvieļu žāvētāji?

Rīgas siltums apkalpo mājas iekšējās siltumapgādes sistēmas tajās mājās, kur pārvaldnieks ir noslēdzis ar mūsu uzņēmumu attiecīgu līgumu. Piemēram, mēs apkalpojam visas SIA Rīgas namu pārvaldnieks mājas. Bet privātie namu apsaimniekotāji, dzīvokļu īpašnieku biedrības un kooperatīvās sabiedrības var līgumu slēgt ar jebkuru uzņēmumu, kas piedāvā šādu pakalpojumu, vai arī mājas siltumapgādes sistēmu apkopi veikt pašu spēkiem.

– Lielāko daļu Rīgas māju tomēr apkalpo Rīgas siltums. Ko ietver mājas siltumapgādes sistēmas apkalpošanas jēdziens?

– Mēs īstenojam Rīgas domes noteikumos Nr. 4 noteiktos profilakses un tehniskās apkopes darbus, reaģējam uz avārijas izsaukumiem. Saņemot ziņu pa AS Rīgas siltums diennakts tālruni 80000090, mēs operatīvi ierodamies attiecīgajā vietā un lokalizējam noplūdi. Mēs rīkojamies ātri, jo ar karsto ūdeni nedrīkst jokot.

– Kādus darbus Rīgas siltums veic avārijas likvidācijas ietvaros, ja dzīvoklī radusies noplūde dvieļu žāvētājā?

– Noplūdes gadījumā mēs izgriežam un nomainām bojāto dvieļu žāvētāja posmu vai savienojuma elementus. Ja dvieļu žāvētāju salabot vairs nav iespējams, jo tas nokalpojis 30–40 gadu un ir pilnībā nolietojies, mēs to nomainām. Pēc tam atkal pieslēdzam karsto ūdeni un dodamies prom.

– Kas maksā par šiem darbiem?

– Ja pārvaldnieks ir noslēdzis ar AS Rīgas siltums līgumu par mājas iekšējo siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi, iedzīvotāji par to ik mēnesi maksā 0,0426 eiro par dzīvojamās platības kvadrātmetru. Par šo naudu tad arī Rīgas siltums veic visu mājas siltumapgādes sistēmu, tai skaitā dvieļu žāvētāju, remontu avārijas gadījumā.

– Vai Rīgas siltums īsteno dvieļu žāvētāju plānveida pārbaudes dzīvokļos?

– Nē, mājas komunikāciju tehniskās apkopes ietvaros Rīgas siltums reizi gadā apseko visas mājas siltumapgādes sistēmas koplietošanas telpās un sastāda aktu par to stāvokli. Komunikācijas dzīvokļos mēs nepārbaudām.

– Ja cilvēks redz, ka dvieļu žāvētājs teju sāks tecēt, vai viņš var laikus vērsties AS Rīgas siltums?

– Tieši tā arī ir jādara, un daudzi dzīvokļu īpašnieki tādējādi jau sevi ir pasargājuši no nopietnas noplūdes. Iedzīvotājiem jāvēršas AS Rīgas siltums avārijas dienestā, tad pie viņiem ieradīsies meistars un veiks nepieciešamos darbus. Par izsaukumu nav jāmaksā, cena jau ir iekļauta jūsu ikmēneša maksā par mājas siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi.

– Kādas pazīmes liecina, ka dvieļu žāvētājs ir avārijas stāvoklī?

– Vispirmām kārtām rūsa dvieļu žāvētāja un stāvvada savienojuma vietās, arī ūdens pilieni uz pašas caurules. Atkārtošu: jebkurā šaubīgā situācijā prātīgākais būs izsaukt meistaru. Ļoti reti gadās, ka dvieļu žāvētājā uzreiz rodas nopietna noplūde.

– Kādā stāvoklī mūsu mājās ir karstā ūdens apgādes sistēmas?

– Karstā ūdens apgādes sistēmas caurulēs cirkulē mājas siltummezglā uzkarsēts parastais ūdensvada ūdens. Atšķirībā no ūdens apkures sistēmā tas nekādā veidā netiek papildus apstrādāts. Ūdensvada ūdens satur dažādus sāļus, kas karsēšanas procesā veido cietas nogulsnes uz cauruļu sienām, tāpēc daudzās mājās karstā ūdens apgādes sistēmas caurules ir diezgan bēdīgā stāvoklī. Māju apsaimniekotāji cenšas atjaunot inženierkomunikācijas, kuru normatīvais kalpošanas laiks jau sen beidzies, bet Rīgas siltums no savas puses šo procesu nekādā veidā nevar paātrināt.

– Bieži vien cilvēki remonta gaitā paši maina dvieļu žāvētājus. Vai tas var provocēt avāriju karstā ūdens apgādes sistēmas vecajos posmos?

– Ja jaunais dvieļu žāvētājs uzstādīts pareizi – tā diametrs nav mainīts, dvieļu žāvētāja un stāvvada savienojumi izpildīti kvalitatīvi, uzstādīti stiprinājumi, tad avāriju vecajos posmos tam nevajadzētu izraisīt. Gluži pretēji: ja vecās, pilnībā aizaugušās čūskveida caurules vietā tiek uzstādīta jauna, ūdens cirkulācijai attiecīgajā posmā jāuzlabojas.

– Kas raugās, lai iedzīvotāji pareizi uzstādītu jaunus dvieļu žāvētājus?

– Ja kāds vēlas mainīt dvieļu žāvētāju, par to jāziņo mums, jo pirms darbu sākšanas nepieciešams noslēgt karstā ūdens padevi. Tas ļauj mums kaut nedaudz kontrolēt situāciju.

– Kāpēc dažās mājās dvieļu žāvētāji ir karsti tikai apkures sezonas laikā?

– Tā notiek mājās, kur dvieļu žāvētāji ir pieslēgti nevis karstā ūdens apgādes, bet gan apkures sistēmai. Tā ir attiecīgās mājas konstrukcijas īpatnība. Bet gadās, ka dvieļu žāvētājs pārstāj silt, jo ir aizaugušas karstā ūdens apgādes sistēmas caurules. Tādā gadījumā dvieļu žāvētājs ir un paliek auksts augu gadu, gan ziemā, gan vasarā.

– Vai mājā iespējams atslēgt cirkulāciju, lai ietaupītu siltumenerģiju un mazāk būtu jāmaksā par dzīvokli?

– Dažās pilsētās tāds eksperiments ir veikts. Uzstādījuši modernus siltummezglus, iedzīvotāji sāka regulēt karstā ūdens temperatūru, kā arī atslēdza cirkulāciju, bet jau pēc pāris mēnešiem atteicās no šādas prakses, jo nepietiekamas gaisa temperatūras dēļ vannas istabās sāka parādīties pelējums.

– Vai es varu savā vannas istabā noņemt dvieļu žāvētāju un atteikties maksāt par cirkulāciju?

– Nē, jo iedzīvotāji maksā nevis par siltuma daudzumu, ko saņēmuši no dvieļu žāvētāja, bet gan par to, ka mājas kopējā karstā ūdens apgādes sistēmā cirkulē karstais ūdens. Atslēgt dvieļu žāvētāju var (netraucējot karstā ūdens apgādes sistēmas darbību), bet tas dzīvokļa īpašnieku neatbrīvos no maksas, viņš tikai zaudēs papildu ērtības.