Kāpēc vajadzīgas hidrauliskās pārbaudes?

Lai kvalitatīvi sagatavotos nākamajai apkures sezonai un laikus atklātu iespējamās bojājumu vietas siltumtīklos, AS Rīgas siltums katru gadu vasarā veic siltumtīklu hidrauliskās pārbaudes. Tās ir pilnīgi drošas iedzīvotājiem, tomēr prasa pastiprinātu uzmanību.

Hidrauliskā pārbaude ir visefektīvākā siltumtīklu kontroles metode. Tās gaitā katru siltumtīklu posmu izmēģina ar paaugstinātu spiedienu. Hidraulisko pārbaužu laikā tiek kontrolēts cauruļvadu, armatūras, savienojuma atloku un kompensatoru blīvums.

Pārbaudes dažādos Rīgas rajonos tiek veiktas dažādā laikā, par ko uzņēmums Rīgas siltums likumā noteiktajā kārtībā brīdina namu īpašniekus un apsaimniekotājus, kuru uzdevums savukārt ir sniegt informāciju namu iedzīvotājiem.

Pārbaudes notiek no plkst. 8.00 līdz 20.00 (orientējoši), un visiem siltumenerģijas patērētājiem šajā laikā jābūt droši atslēgtiem no siltumtīkliem, tāpēc iedzīvotājiem konkrētajos Rīgas rajonos nav pieejams karstais ūdens. Lai siltumtīklos radušos bojājumu gadījumā vidē neizplūstu karsts siltumnesējs (tehniskais ūdens), pirms hidrauliskās pārbaudes tas tiek atdzesēts līdz +45 grādiem, tāpēc daļā namu karstā ūdens temperatūra pakāpeniski pazeminās jau iepriekšējās dienas vakarā.

Pēc pārbaudes lielākā daļa namu karsto ūdeni saņem jau tās pašas dienas vakarā, bet, ja atsevišķi siltumtīklu posmi pārbaudi neiztur, iespējami karstā ūdens piegādes pārtraukumi līdz bojājumu novēršanai.

Šobrīd hidrauliskās pārbaudes salīdzinoši maz ietekmē rīdzinieku ikdienu, bet nav nemaz tik sens tas laiks, kad  karstā ūdens padeve tika atslēgta uz mēnesi un pat ilgāk. Pārbaudes un remontdarbi turpinājās līdz pat 1. septembrim, un tikai rudenī karstais ūdens atkal bija atgriezies visu rīdzinieku dzīvokļos. Tagad uzņēmums nepieciešamās pārbaudes un remontdarbus plāno un veic operatīvi, vispirmām kārtām jau domājot par pilsētnieku drošību un ērtībām.

Uzmanību, nākamā hidrauliskā pārbaude tiks veikta 26. jūnijā siltumcentrālē Daugavgrīva, bet pati lielākā siltumtīklu pārbaude Daugavas labā krasta teritorijā notiks 1. jūlijā. Esiet vērīgi un par visām noplūdēm nekavējoties ziņojiet AS Rīgas siltums!