Komunālie pakalpojumi: gāzei – stingrāka kontrole!

Latvija pakāpeniski pāriet uz ES drošības prasībām atbilstošiem jauna parauga gāzes baloniem. Pēc 2015. gada 1. janvāra pie mums būs aizliegts uzpildīt un pārdot gāzes balonus, kas neatbildīs Eiropas marķējuma nosacījumiem.

Ekonomikas ministrija sagatavojusi projektu Ministru kabineta noteikumiem „Gāzes balonu uzraudzības un aprites kārtība”.

Šobrīd iedzīvotāji nodod operatoram izlietoto balonu un vietā saņem citu, bet balonu uzskaite ir visnotaļ vāji organizēta, izsekot balona ceļu no viena lietotāja pie cita ir grūti.

Ministrija plāno reiz par visām reizēm atrisināt balonu īpašumtiesību problēmu. Pēc jauno noteikumu stāšanās spēkā tirgū uzpildīs gan operatoram, gan pašam lietotājam piederošus balonus. Ministru kabineta noteikumiem vajadzētu ierobežot balonu bezgalīgos „ceļojumus” no vienām rokām citās.

Operatoriem būs pienākums reģistrēties vienotā reģistrā. Lietotāji tādējādi varēs iegūt pilnīgu informāciju par tirgotāju un pārliecināties, ka tas ar gāzes biznesu nodarbojas legāli.

Tāpat arī pēc jauno noteikumu stāšanās spēkā tirgotājiem būs pienākums izsniegt pircējiem gāzes balonu lietošanas instrukciju un pieņemt bojātos balonus utilizācijai.