Bet ūdens nemaz nav karsts!

„Katru mēnesi es maksāju aptuveni piecus latus par karstā ūdens cirkulāciju, bet uzskatu, ka pakalpojums man netiek sniegts, jo ūdens temperatūra nepārsniedz 35 grādus. Lūdzu, lai pārvaldnieks sastāda aktu un izdara pārrēķinu, atmaksājot man naudu par dvieļu žāvētāju. Diemžēl neesmu saņēmis nekādu atbildi.

Man stāsta, ka ūdens esot remdens tāpēc, ka caurules ir sliktā stāvoklī. Esmu gatavs laist meistarus dzīvoklī, lai labo caurules, ka tik ūdens beidzot kļūtu siltāks. Bet pārvaldnieks nez kāpēc ar remontu nesteidzas”.

Romāns, Anniņmuižas bulvāris 28

Atbild Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes vadītāja Ingrīda Mutjanko:

– Varbūt iemesls nav vāja cirkulācija. Karstā ūdens parametrus iestata siltummezglā, tie var būt sagrozījušies. Bet pilnībā piekrītu Romānam, ka 35 grādus silts karstais ūdens – tas ir pavisam nežēlīgi! Tā kā cilvēka ķermeņa temperatūra ir 36,6 grādi, tādā ūdenī nav iespējams mazgāties.

– Vai var prasīt pārrēķinu par cirkulāciju vai karsto ūdeni?

– Jā, ja dzīvokļa īpašniekam ir akti, kuros fiksēta nepieļaujami zemā ūdens temperatūra. Tādā gadījumā viņš var prasīt pārrēķinu no apliecinošā akta izsniegšanas brīža (bet ne ar atpakaļejošu datumu). Tikai šaubos, vai pārvaldnieks būs izsniedzis Romānam tādus papīrus.

– Patiešām, apsaimniekošanas uzņēmums nav nosūtījis uz dzīvokli komisiju, lai gan īpašnieks to pieprasīja.

– Tādā gadījumā dzīvokļa īpašniekam jāvēršas uzņēmumā Rīgas siltums, lai tā darbinieki sastāda attiecīgo aktu.

– Bet kā uzzināt, vai nelaimes cēlonis ir nepareizs siltummezgla iestatījums vai vāja ūdens cirkulācija?

– Ja mājā traucēta cirkulācijas sistēma, cilvēks tomēr var sagaidīt karstāka ūdens parādīšanos, ja ilgi tur krānu atgrieztu. Ja pēc piecām līdz desmit minūtēm ūdens joprojām ir vēss, cēlonis meklējams siltummezgla iestatījumos vai komunikāciju stāvoklī.

– Pārvaldnieks apstiprina: mājas komunikācijas ir bēdīgā stāvoklī, jāmaina caurules. Ko darīt cilvēkam, ja kaimiņi ir pasīvi un nevēlas maksāt par jaunām caurulēm?

– Vislabāk būtu mierīgi aprunāties un apspriest komunikāciju nomaiņas jautājumu. Diez vai tikai Romāns vienīgais visā mājā cieš no ūdens zemās temperatūras. Bet, ja caurules patiešām jāmaina, dzīvokļu īpašnieki šo problēmu var atrisināt tikai visi kopā.