Kurš maksās par jauno jumtu?

Unsplash.com

Pašvaldības dzīvokļu īrnieki uzskata, ka viņu vietā par remontu būtu jāmaksā pašvaldībai 

Daudzi Latvijas iedzīvotāji dzīvo neprivatizētos dzīvokļos, īrējot tos no pašvaldības. Vai šādu dzīvokļu īrniekiem būtu jāmaksā par apsaimniekotāja veiktajiem remontdarbiem un mājas stāvokļa uzlabošanu?

Šajās dienās ar avīzi Darīsim kopā! sazinājās lasītāja no Auces: „Paldies par interesanto avīzi! Ar jūsu palīdzību vēlos tikt skaidrībā par kādu man svarīgu jautājumu. Mana ģimene dzīvo mājā Skolas ielā 15. Pirms vairāk nekā trīsdesmit gadiem nolēmām dzīvokli neprivatizēt, un tagad esam tā īrnieki. Nesen mūs informēja, ka apsaimniekošanas uzņēmums mūsu mājā plāno veikt jumta remontu. Tā ir svarīga lieta, bet mans jautājums ir: vai dzīvokļu īrniekiem ir jāmaksā par tik lielu remontu, ja viņu dzīvokļi pieder pašvaldībai? Iepriekš piedalījāmies nelielu darbu apmaksā, kas tika veikti pēc mājas iedzīvotāju iniciatīvas, tā teikt, aiz solidaritātes sajūtas. Taču jumta remonts būs dārgs, un, mūsuprāt, par to būtu jāmaksā dzīvokļa īpašniekam – pašvaldībai.”

Kā paskaidroja uzņēmuma Auces komunālie pakalpojumi valdes priekšsēdētāja Solvita Viļčinska, pašvaldības dzīvokļu īrniekiem jāmaksā arī par mājas remontu:

– Gan dzīvokļu īpašnieki, gan īrnieki maksā par mājas apsaimniekošanu, daļa no šīs maksas ir maksa par mājā plānoto remontu. Mūsu uzņēmums neprasa atsevišķu maksu par remontdarbiem.

■ ■ ■

Atšķirībā no dzīvokļu īpašniekiem īrniekiem jāmaksā arī īres maksa, kuras apmērs noteikts pašvaldības noteikumos par pašvaldības telpu īri.

Dobeles novada dome savos Noteikumos Nr. 23 noteikusi, ka no 2024. gada 1. janvāra ikgadējā maksa par pašvaldības dzīvokļu īri visā novadā būs 8% no mājokļa kadastrālās vērtības. Atlaidi 50% apmērā saņems iedzīvotāji, kas dzīvo sociālajos dzīvokļos, 60% – iedzīvotāji, kuri dzīvokļus saņēmuši dzīvokļa palīdzības veidā no pašvaldības, 80% – īrnieki, kuriem pašvaldība piešķīrusi mājokli kā kvalificētiem speciālistiem.

■ ■ ■

Līdzīga situācija ir arī Rīgā, kur pašvaldības dzīvokļu īrniekiem īres maksa noteikta Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 2850.

Noteikumi nosaka, ka pašvaldībai piederoša dzīvokļa īrniekam jāsedz visi mājas uzturēšanas izdevumi saskaņā ar pārvaldnieka tāmi. Tāpat neprivatizēto mājokļu īrniekiem kopā ar dzīvokļu īpašniekiem jāveic ne tikai iemaksas mājas remontdarbu fondā, bet arī jāmaksā par aizdevumiem, kas ņemti, piemēram, vērienīgiem mājas atjaunošanas darbiem.

Bieži uzdots jautājums, vai dzīvokļu īrniekiem ir jāmaksā īpašuma nodoklis? Jā, saskaņā ar Rīgas domes noteikumiem Nr. 2850 par šī nodokļa samaksu ir atbildīgi īrnieki, nevis pašvaldība, lai gan dzīvoklis pieder pašvaldībai.

Tāpat pašvaldības dzīvokļu īrniekiem ir jāmaksā par tiesībām izmantot īpašnieka zemi zem mājas.