Ārkārtējā situācija beigsies: cik ātri jānomaina ūdens skaitītāji, kuru verificēšanas termiņš beidzies?

„Ārkārtējās situācijas laikā tikām brīdināti lieki nepamest mājas un izvairīties no tikšanās ar cilvēkiem, tādēļ valdība ļāva atlikt individuālo ūdens skaitītāju verificēšanu.

Pašlaik varam uzskatīt, ka ārkārtējā situācija ir beigusies, jo tā netika pagarināta. Mūsu dzīvoklī ir četri skaitītāji, kuru verificēšana beigusies 2020. gada decembrī. Cik steidzami mums vajadzētu tos nomainīt, lai mūs nesodītu?”

Atbild Rīgas namu pārvaldnieka Komunikācijas nodaļas vadītāja Una Grenēvica:

– Visu skaitītāju nomaiņa, kuru verificēšanas termiņš ir pagājis līdz 7. aprīlim, jāveic trīs mēnešu laikā pēc ārkārtējās situācijas beigām. Šos darbus atļauts veikt jebkurai sertificētai firmai, kas iedzīvotājiem sniedz attiecīgus pakalpojumus.

Precīzi šie noteikumi ir atrodami Ministru kabineta noteikumu Nr. 1013 „Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” 36. pantā: „Ja atsevišķajā īpašumā ūdens patēriņa skaitītāja verificēšanas termiņš ir beidzies, pirms Ministru kabinets izsludinājis ārkārtējo situāciju saistībā ar epidēmiju vai pandēmiju, vai tas beidzas ārkārtējās situācijas laikā, šo ūdens patēriņa skaitītāju verificēšana veicama trīs mēnešu laikā pēc ārkārtējās situācijas beigām. Ja minētais termiņš beidzas nepilnu trīs mēnešu laikā pēc ārkārtējās situācijas beigām, šo ūdens patēriņa skaitītāju atkārtotās verificēšanas veikšanas termiņš attiecīgi tiek pagarināts, lai verificēšanu varētu nodrošināt trīs mēnešu laikā. Aprēķinot apmaksājamo daļu par pakalpojumu, kas saņemts līdz verificēšanai, ņem vērā arī šo ūdens patēriņa skaitītāju rādījumus.”