Iedzīvotājs: „Sētniece regulāri sūdzas policijā par manu mašīnu!”

Pixabay.com

„Esmu invalīds, savu auto novietoju stāvvietā pie mājas Vietalvas ielā 18 Rīgā,” raksta Vladislavs. „Sētniece sūdzējās, ka mana mašīna traucē mājas uzkopšanas darbiem, tādēļ ieradās policijas darbinieki, noformēja aktu un ar evakuatoru nogādāja manu mašīnu maksas stāvvietā. Vai sētniekam ir tiesības tā rīkoties? Kāpēc visiem mājas iedzīvotājiem ir atļauts novietot automašīnas kopējā stāvvietā, bet man, invalīdam, šādu tiesību nav?”

Atbild uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks pārstāve Laura Vaļuma:

– Mēs neesam saņēmuši informāciju par šo konkrēto gadījumu, bet varu paskaidrot, ka Latvijā automašīnu piespiedu kārtā nogādāt speciālajā stāvvietā atļauts tikai tad, ja tā ilgstoši atrodas stāvvietā vai vietā, kur stāvvieta nav paredzēta. Par šādu mašīnu ziņot var jebkurš cilvēks, ne tikai sētnieks.

Redakcijas piebilde – saskaņā ar Ministru kabineta noteikumos Nr. 767 „Noteikumi par transportlīdzekļa piespiedu pārvietošanu un transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa” noteikto lēmumu par mašīnas evakuāciju pieņem policijas darbinieki. Transportlīdzeklis tiks atzīts par ilgstoši stāvošu uz ceļa, ja:

■ tas atrodas vietā, kur apstāties vai stāvēt aizliegts, ilgāk par astoņām stundām kopš brīža, kad, vadītājam klāt neesot, par šo pārkāpumu noformēts administratīvā pārkāpuma protokols–paziņojums;

■ tas novietots stāvēšanai uz ceļa un netiek izmantots ilgāk par pašvaldības noteikto laiku, bet ne mazāk par 45 diennaktīm, ko apliecina brīdinājuma uzlīme uz transport­līdzekļa;

■ tas novietots stāvēšanai uz ceļa, netiek izmantots ilgāk par 15 diennaktīm, ko apliecina brīdinājuma uzlīme uz tran­sportlīdzekļa, un transportlīdzeklim nav veikta valsts tehniskā apskate.