No kādiem maksājumiem var atteikties vasarā?

„Labdien! Esmu pensionāre, dzīvoju sociālā mājā Rīgā. Man ir iespēja visu vasaru pavadīt laukos, tāpēc vēlos pajautāt, vai man tai laikā jāmaksā par komunālajiem pakalpojumiem, kurus neizmantoju, – par liftu, kopējo apgaismojumu, atkritumu izvešanu?

Nosūtīju iesniegumu uzņēmumam Rīgas pilsētbūvnieks, pievienoju ūdens un elektrības skaitītāju rādījumus, lai pārvaldnieks varētu pārliecināties, ka tiešām vairākus mēnešus neesmu dzīvojusi savā dzīvoklī. Bet man atbildēja: nē, par komunālajiem pakalpojumiem vienalga jāmaksā! Nesaprotu, kāpēc”.

Malda

Vasarā daudzi cilvēki pārceļas uz vasaras mājām, atvaļinājuma laikā dodas ceļojumos, uzturas sanatorijā vai pie radiem laukos, citā pilsētā. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1013 tādā gadījumā jums ir tiesības lūgt pārvaldnieku atbrīvot jūs no maksas par dažiem komunālajiem pakalpojumiem. Lūk, ko šajā sakarā ir lēmusi valdība:

„11. Ja dzīvoklī uz tiesiska pamata dzīvojoša persona atrodas pagaidu prombūtnē vismaz septiņas dienas pēc kārtas, par viņu šai laikā netiek iekasēta maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, asenizāciju, kanalizāciju un ūdens patēriņu, ja tas dzīvoklī netiek uzskaitīts ar skaitītājiem.

12. Dzīvokļa īpašnieks iepriekš paziņo pārvaldniekam par dzīvoklī dzīvojošas personas prombūtni, ja tā ilgst vismaz septiņas dienas pēc kārtas, bet pēc attiecīgās personas atgriešanās informē par to pārvaldnieku. Informācija par dzīvoklī dzīvojošas personas pagaidu prombūtni nav izpau¬žama trešajām personām.

13. Maksa par pakalpojumiem netiek pārrēķināta:

13.1. ja pagaidu prombūtnē atrodas persona, kura vienīgā dzīvo dzīvoklī (izņemot kanalizāciju un ūdens patēriņu, ja tas dzīvoklī netiek uzskaitīts ar skaitītājiem);

13.2. ja par dzīvoklī dzīvojošas personas pagaidu prombūtni netiek paziņots šo noteikumu 12. punktā noteiktajā kārtībā”.

Kā redzat, saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 1013 cilvēks nevar atteikties maksāt par pakalpojumiem, kas saistīti ar konkrēto dzīvokļa īpašumu, tas ir, par lifta uzturēšanu, koplietošanas elektroenerģiju, mājas sanitāro kopšanu utt. Tas nav iespējams, jo pat vairāku iedzīvotāju prombūtnes laikā namu pārvalde turpinās uzturēt liftu, spuldzītes kāpņu telpā tiks iedegtas un arī sētnieks nesēdēs ar klēpī saliktām rokām. Skaidrs, ka jūsu kaimiņiem nav jāmaksā par šiem pakalpojumiem vairāk tikai tāpēc, ka jūs esat devusies atpūtā uz laukiem.

Toties obligāti ir veicams pārrēķins par pakalpojumiem, par kuriem parasti maksā atbilstoši dzīvoklī mājojošo personu skaitam, piemēram, par atkritumu izvešanu. Tiesa, likums ir skarbs pret vientuļiem cilvēkiem. Ja prombūtnē ir dzīvokļa vienīgais lietotājs, viņam par atkritumu apsaimniekošanu tomēr vajadzēs maksāt. Tāds pats noteikums ir spēkā, ja atvaļinājumā devusies visa ģimene, tad maksa par atkritumu izvešanu vienam cilvēkam tomēr tiks aprēķināta.

Īpaši jāiegaumē, ka pārvaldniekam ir tiesības vispār atteikt pārrēķinu par prombūtnē esošajiem, ja tie to pieprasa tikai pēc atgriešanās. Informēt pārvaldnieku obligāti vajag pirms aizbraukšanas, vislabāk pāris nedēļas iepriekš, un tūlīt pēc atgriešanās iesniegt jūsu prombūtni apliecinošus dokumentus (lidmašīnas biļeti, sanatorijas grāmatiņu, slimnīcas izrakstu utt.). Ja cilvēks vasaru pavada vasarnīcā, apstiprinoši dokumenti parasti nav nepieciešami, taču pārvaldniekam ir tiesības jebkurā brīdī pārbaudīt dzīvokli, lai pārliecinātos, ka tā iemītnieki tiešām ir izbraukuši.