Atkal domofoni

„Varbūt jūsu avīze var izskaidrot man dažus jautājumus? Apšaubāma triju dzīvokļu īpašnieku sapulce pieņēma lēmumu mūsu sekcijas ieejas durvīm ierīkot čipu atslēgu. Nākamajā dienā slēdzene jau bija ielikta, meistari ierīkoja „caurulītes” uz turīgāko ļaužu dzīvokļiem un pie viena savāca parakstus, kas apliecināja piekrišanu sistēmas uzstādīšanai. Tos iedzīvotājus, kas nebija ar mieru, vērā neņēma.

Es savu dzīvokli esmu privatizējis, visus maksājumus kārtoju laikus, parādu man nav, bet domofonu uzskatu par lieku naudas šķērdēšanu. Rīgas domē man skaidroja, ka jāpakļaujas iedzīvotāju vairākumam. Bet vai tad var uzskatīt par likumīgu tādu dīvainu kopsapulci, kurā domofonu pretiniekiem neļāva pat izteikties?”

Atbild Rīgas apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Igors Trubko:

– Dzīvokļa īpašuma likums nosaka, ka jebkuram dzīvokļa īpašniekam ir tiesības apstrīdēt kopības lēmumu triju mēnešu laikā no dienas, kad attiecīgā persona uzzināja vai tai vajadzēja uzzināt par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, bet ne vēlāk par gadu no lēmuma pieņemšanas dienas.

– Bet šajā gadījumā iedzīvotājiem nav dota iespēja neko apstrīdēt – durvīm jau ielikta koda slēdzene...

– Ja dzīvokļa īpašnieks uzskata, ka īpašnieku kopības lēmums par koda slēdzenes un domofonu uzstādīšanu pieņemts, pārkāpjot likumā noteikto procedūru, viņam ir tiesības vērsties tiesā (diemžēl tā šobrīd ir vienīgā iestāde Latvijā, kas aizstāv dzīvokļu īpašnieku tiesības). Lai arī ne uzreiz, bet lieta tomēr tiks izskatīta, cilvēks var saņemt ar slēdzenes uzstādīšanu saistīto piespiedu maksājumu kompensāciju, bet tiesas izdevumi būs jāmaksā vainīgajai pusei.

– Vai obligāti jāmaksā par jauno sistēmu? Rīt daži izdomās pagalmā ierīkot strūklaku, un arī tad visiem būs jāmaksā?

– Ierīkot vai neierīkot savā dzīvoklī tādu „caurulīti”, kas ļauj no attāluma atvērt viesiem durvis, tas katram jāizlemj pašam. Es personiski piecus gadus nodzīvoju bez domofona mājā ar elektronisko atslēgu un biju gluži apmierināts.

– Labi, ar domofonu viss būtu skaidrs. Bet kā ar koda slēdzeni?

– Mēģināsim tikt pie skaidrības. Iedzīvotāji nolēma uzstādīt drošu slēdzeni, lai pa kāpņu telpu nevazātos svešinieki, narkomāni. Dzīvokļa īpašuma likums ļauj dzīvokļu īpašnieku vairākumam noteikt savā mājā jebkādu kārtību un veikt jebkādus uzlabojumus. Tātad, ja par durvīm un slēdzeni ir nobalsojuši vairāk nekā 50% dzīvokļu īpašnieku, pārējiem jāpakļaujas šim lēmumam un jāmaksā sava daļa.