Pārdot dzīvokli – sarežģīts uzdevums

Pixabay.com

Latvijā samazinās to pircēju īpatsvars, kas var atļauties iegādāties savu pirmo mājokli

Februārī Eiropas Centrālā banka atkal kāpināja kredītu likmes, kā rezultātā sešu mēnešu Euribor likme ir pacēlusies līdz 3%. Tas nozīmē tikai vienu – hipotekārie kredīti atkal sadārdzināsies, kas ietekmēs visu nekustamā īpašuma tirgu Latvijā. Eksperti brīdina, ka dzīvokļa pārdošana pakāpeniski kļūst par sarežģītu procesu.

Šābrīža ekonomiskā situācija daudziem liek pārvērtēt savus izdevumus. Tas ievērojami ietekmē arī nekustamā īpašuma tirgu – janvārī novērota zemākā aktivitāte pēdējo divu gadu laikā gan kopējo darījumu skaita, gan intereses ziņā, informē uzņēmuma Latio speciālisti.

Ņemot vērā, ka mājokļa iegāde ir nopietns lēmums, vairums potenciālo pircēju joprojām ieņem nogaidošu pozīciju, sekojot līdzi banku kredītpolitikai, Euribor likmes izmaiņām un tirgū pieejamo īpašumu piedāvājumu opcijām. Vienlaikus ir salīdzinoši augsts darījumu īpatsvars bez kredīta piesaistes, taču samazinās to pircēju skats, kas iegādājas savu pirmo mājokli – tā jaunākajā ikmēneša „Mājokļu pircēju pārliecības indeksā” secina Latio.

■ ■ ■

„Mājokļu pircēju pārliecības indeksa” dati par janvāri:

■ 80 dienas – vidēji tik ilgs laiks bijis nepieciešams, lai pārdotu mājokli par tirgus cenu (decembrī – 70; novembrī – 61; oktobrī – 45; septembrī – 36; augustā – 32);

■ 4% mājokļu pārdoti viena mēneša laikā no sludinājuma publicēšanas brīža (decembrī – 5%; novembrī – 5%; oktobrī – 8%; septembrī – 12%; augustā – 14%);

■ 52% pārdevēju ir prasījuši tirgus situācijai nesamērīgi augstu cenu (decembrī – 52%; novembrī – 51%; oktobrī – 55%; septembrī – 58%; augustā – 63%);

■ 1% pircēju ir piedāvājuši augstāku cenu, nekā norādīts sludinājumā (decembrī – 1%; novembrī – 1%; oktobrī – 2%; septembrī – 2%; augustā – 4%); 

■ 29% darījumu notikuši bez kredītu piesaistes (decembrī – 29%; novembrī – 28%; oktobrī – 26%; septembrī – 26%; augustā – 26%).

■ ■ ■

Darījumu tendences janvārī iezīmē pērnā gada nogalē uzsākto kursu – būtiskas izmaiņas nekustamo īpašumu cenās nav novērotas. Joprojām turpina pieaugt dienu skaits, kas vajadzīgs, lai pārdotu mājokli par tirgus cenu – vidēji tās ir jau 80 dienas.

Salīdzinoši augstu līmeni saglabā to darījumu īpatsvars, kas veikti bez kredīta piesaistes, turklāt lielāka daļa šādu īpašumu tiek iegādāti ar mērķi tos izīrēt. No vienas puses, tas apliecina pirktspējīgo iedzīvotāju vēlmi pasargāt savu naudu no inflācijas. No otras – brīdina par arvien pieaugošu nākotnes problēmu sociālekonomiskajā kontekstā, proti, samazinās to pircēju īpatsvars, kas var atļauties iegādāties savu pirmo mājokli (first-time homebuyers).

Vairumā gadījumu pirmo mājokli pērk tieši gados jaunāki cilvēki, kas valsts ekonomiskās attīstības izpratnē uzskatāmi par tās galveno virzītājspēku. Pirmā mājokļa iegādes atlikšana netiešā veidā ietekmēs arī citus faktorus – iespējams, redzēsim vēlāk noslēgtas laulības, nogaidīšanu ar ģimenes pieauguma plāniem, karjeras attīstībai ņemot virsroku, un tamlīdzīgi.

■ ■ ■

Runājot par mājokļu pieejamību, Latio eksperti fiksējuši rekordaugstu dzīvokļu skaitu jaunajos projektos Rīgā: janvāra beigās iegādei galvaspilsētā pieejami 1400 dzīvokļi, kas ir teju par 60% vairāk nekā šajā pašā laika posmā pērn. Vidēji dzīvokļa cena jaunajā projektā sasniedz aptuveni 2630 eiro par m².

Citāda situācija vērojama otrreizējo dzīvokļu tirgū Rīgas apkaimēs. Patlaban iegādei pieejami aptuveni 1320 sērijveida dzīvokļi jeb par 9% mazāk nekā 2022. gada pēdējā ceturksnī. Vidējā cena šādos darījumos ir 1050 eiro/m², cenai samazinoties par aptuveni 3% kopš pēdējā ceturkšņa.

■ ■ ■

Izteiktākās izmaiņas piedzīvojis īres tirgus: salīdzinot ar pērnā gada pēdējo ceturksni, īrei pieejamo dzīvokļu skaits Rīgā samazinājies par 15%. Patlaban tirgū tiek izīrēti aptuveni 1210 dzīvokļi.

Minējumi, kādēļ īres segmentā piedāvājums ir sarucis, var būt dažādi, piemēram, daļa ekonomiskāko īres dzīvokļu tika „izķerti” kā karsti pīrādziņi vēl pirms apkures sezonas iestāšanās, savukārt daļa īpašnieku lemj par labu īpašuma pārdošanai, nevis izīrēšanai.

Saglabājoties augstai inflācijai, pagaidām nav būtisku pozitīvu iemeslu, kas varētu mainīt pircēju rīcību tirgū. Nekustamā īpašuma eksperti uzsver – tuvojoties pavasarim, iespējams, redzēsim augstāku tirgus dalībnieku aktivitāti.