Laiks uzstādīt dūmu detektorus!

Pēc neatkarīgas aptaujas datiem, apmēram puse Latvijas iedzīvotāju tā vai citādi ir saskārušies ar ugunsgrēku, bet tikai 9% no viņiem ir bijuši uzstādīti dūmu detektori.

Atgādināsim, ka no 2020. gada 1. janvāra dūmu detektoriem jābūt katrā dzīvoklī, bet privātmājās – vēl arī ugunsdzēšamajam aparātam.

63% no aptaujas dalībniekiem uzskata, ka ir svarīgi, lai mājās būtu ugunsdzēšamais aparāts, bet tikai 13% šāds aparāts ir. Analoģiska situācija ir ar dūmu detektoriem – 68% ir pārliecināti, ka detektors ir vajadzīgs, bet tikai 9% tāds ir instalēts.

Uz jautājumu, kādēļ mājās nav ne dūmu detektora, ne ugunsdzēšamā aparāta, aptaujātie atbild, ka tam neatliekot brīvu līdzekļu. Pēc aģentūras LETA ziņām, lētākais internetā nopērkamais ugunsdzēšamais aparāts maksā aptuveni 10 eiro, bet dūmu detektoru var iegādāties par 5 eiro.

VUGD priekšnieks ģenerālis Oskars Āboliņš paskaidroja, ka ugunsdzēšamais aparāts un dūmu detektors ir ļoti vienkāršas ierīces un to pielietošana ir viegla. Cilvēki, kuri uzskata, ka viņiem detektoru nevajag, jo no sadūmojuma noteikti pamodīsies, patiesībā dziļi maldās, jo sadūmojumā var nomirt piecu minūšu laikā. Ģenerālis uzskata, ka tikai nepārtraukts prevences darbs var mainīt cilvēku attieksmi attiecībā uz ugunsdzēšamo aparātu un dūmu detektoru nepieciešamību.  Saskaņā ar Ugunsdrošības noteikumu prasībām, sākot ar 2020. gada 1. janvāri, dūmu detektoriem jābūt katrā dzīvoklī, bet privātmājā – vēl arī ugunsdzēšamajam aparātam. VUGD priekšnieks darīja zināmu, ka tiek plānotas pārbaudes, lai noskaidrotu, vai šie noteikumi tiek ievēroti, taču ne ar mērķi cilvēkus sodīt par pārkāpumiem.

Aptaujas rezultāti parāda, ka aptuveni 71% no aptaujātajiem mājās pastāv ugunsgrēka izcelšanās risks nepārbaudītas elektroinstalācijas dēļ. 47% respondentu informāciju par ugunsdrošības prasībām uzzinājuši no saviem bērniem – skolēniem. Tikai viena trešdaļa aptaujāto šos jautājumus reizumis apspriež ģimenes lokā.