OIK atcels jau pavasarī?

Mērķis ir samazināt elektroenerģijas izmaksas visiem Latvijas patērētājiem

Saeima atbalstīja lēmumu par obligātā iepirkuma komponentes atcelšanu. Tajā deputāti aicina Ekonomikas ministriju steidzami izstrādāt tiesību aktus obligātā iepirkuma komponentes atcelšanai no šā gada 31. marta, lai samazinātu elektroenerģijas izmaksas visiem Latvijas patērētājiem.

Lēmums tika pieņemts, par to balsojot 86 deputātiem un nevienam nebalsojot „pret” vai „atturoties”. Ekonomikas ministrijai uzdots trīs mēnešu laikā likvidēt OIK, lai gan EM līdzšinējā ministra Arvila Ašeradena (JV) vadībā piedāvāja to atcelt no 2022. gada.

Tāpat Saeima aicina Ekonomikas ministriju ievērot tiesiskuma principus un, izstrādājot obligātā iepirkuma komponentes atcelšanas risinājumus, nepieļaut šo maksājumu veikšanu no citiem finanšu avotiem, to pārveidi par cita veida maksājumiem, mainot šo maksājumu nosaukumu.

Lēmuma projektā parlaments aicina ministriju izbeigt Latvijas iedzīvotājiem netaisnīgu, atsevišķām personām izdevīgu atbalsta režīmu. Savukārt Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai uzdots nodrošināt parlamentāro kontroli par šā jautājuma turpmāko virzību.

Ekonomikas ministrija ziņo, ka nekavējoties ir sākusi darbu pie rīcības plāna, lai sadarbībā ar Tieslietu un Finanšu ministrijām steidzamības kārtā izstrādātu nepieciešamo tiesību aktu grozījumus.

Ministrija plāno regulāri (vismaz reizi divās nedēļās) informēt Saeimas atbilstošo komisiju par šā jautājuma virzību.