Lai top gaisma!

Pexels.com

Elektroenerģijas piegādātāji sākuši sūtīt paziņojumus par tarifu samazināšanu. Kā būtu, ja jūs panikā būtu noslēdzis ilgtermiņa līgumu par fiksētu cenu?

Iesākumam laba ziņa: Nord Pool biržā strauji kritušās elektrības izmaksas. Tajā pašā laikā daudzi māju un dzīvokļu īpašnieki saprot, ka 2022. gada nogales panikas viļņa ietekmē ir pieņēmuši sev nelabvēlīgu lēmumu attiecībā uz tarifu plānu maiņu. Kurš saņems elektrību par labāko cenu, un kā rīkoties, ja neesat starp šiem lietotājiem?

Šis stāsts aizsākās 2022. gada rudenī, kad elektrības cenas Latvijas iedzīvotājiem bija ārkārtīgi augstas. Ar vidējo biržas cenu 0,35 eiro par kilovatstundu (plus PVN) faktiski visi elektroenerģijas piegādātāji Latvijā paaugstināja tarifus virs 0,40 eiro par kilovatstundu.

Cik elektroenerģija maksāja 2022. gada oktobrī?

Latvenergo tarifu plāns Elektrum ekonomiskais (parastais) – 0,40230 eiro/kWh;

■ tarifu plāns Tet dinamiskais (mainīgais) – 0,35099 eiro/ kWh plus pārdošanas uzcenojums 0,00410 eiro/kWh;

■ tarifu plāns Enefit energoneatkarība (fiksēts tarifs 84 mēnešiem) –0,24793 eiro/kWh plus fiksētā maksa 1,65 eiro mēnesī.

Cenas norādītas bez PVN.

Cenu pīķa laikā iedzīvotājiem palīgā nāca valsts. Valdība pieņēma cenu ierobežošanas programmu, saskaņā ar kuru ikviena ģimene pirmos 100 kilovatus elektroenerģijas varēja saņemt par fiksētu cenu 0,16 eiro/kWh. Programma sākās 2022. gada 1. oktobrī un beigsies 2023. gada 30. aprīlī.

Tas beidzamā pusgada laikā Latvijas iedzīvotājos, kuri mēnesī patērē ap 100 kilovatu elektroenerģijas, radīja izjūtu, ka vispār nav svarīgi, kādu tarifu plānu viņi izmanto, taču no 2023. gada 1. maija primāri svarīgs atkal kļūs tarifu plāns. Galu galā par patēriņu būs jāmaksā pilnībā.

■ ■ ■

Valsts atbalsts tiešām ļāva Latvijas iedzīvotājiem pārdzīvot grūtāko periodu un gaidīt elektrības cenu stabilizāciju. Ja 2022. gada septembra svārstību ietekmē elektroenerģijas biržas cena nokrita zem 0,35 eiro/kWh, tad martā tā atkal samazinājās un sasniedza 0,08777 eiro/kWh.

Elektroenerģijas tirgotāji jau sākuši sūtīt klientiem vēstules par tarifu samazināšanu. Piemēram, Latvenergo ar šo priecīgo ziņu apziņojis 300 000 Elektrum tarifu plānu lietotāju. Viņiem elektroenerģijas tarifs no 2023. gada 1. maija samazināsies līdz 0,20 eiro/kWh (plus PVN).

Vēl izdevīgākā situācijā atradīsies dinamisko tarifu lietotāji, kas ir tieši atkarīgi no akciju cenu ikdienas un ikmēneša svārstībām.

Piemērs: biržas kursa Tet dinamiskais lietotāji elektroenerģiju 2023. gada aprīlī saņem par cenu 0,08777 eiro/kWh, kas ir divas reizes zemāka par labāko fiksēto tarifu un četras ar pusi reizes lētāka par tarifu 2022. gada septembrī.

Vārdu sakot, panika, kas straujā cenu pieauguma dēļ 2022. gada vasarā un rudenī pārņēma Latvijas iedzīvotājus, strauji samazināja dinamisko tarifu plānu popularitāti. Pēc šādiem plāniem elektroenerģiju gada beigās saņēma vairs tikai katra desmitā ģimene. Visticamāk, tagad daļa Latvijas iedzīvotāju atgriezīsies pie biržas cenām, taču viņu joprojām varētu būt maz, jo nesenā atmiņā ir pagājušā gada krasās cenu svārstības.

■ ■ ■

Ir vēl viena iedzīvotāju kategorija, kas pēc elektrības cenu krituma ir nokļuvusi ļoti neizdevīgā situācijā. Tie ir māju un dzīvokļu īpašnieki, kuri 2022. gada rudenī pārgāja uz elektroenerģijas piegādes fiksēto tarifu plāniem.

Šādus līgumus klientiem piedāvā katrs elektroenerģijas piegādātājs. Plāna būtība ir fiksēt elektroenerģijas izmaksas uz ilgu laiku no 12 līdz 84 mēnešiem. Jo garāks termiņš, jo zemāka fiksētā cena. Tajā pašā laikā neatkarīgi no elektroenerģijas biržas cenas izmaiņām līguma darbības laikā piegādātājs apņemas pakalpojumu sniegt par iepriekš noteikto cenu.

■ ■ ■

– Man ir trīs bērni un četristabu dzīvoklis. Mēnesī mēs iztērējam līdz 200 kilovatstundām elektroenerģijas, – stāsta Jeļena Sokolova no Bieziņa ielas 7 Rīgā. – Pagājušajā rudenī saņēmām 70 eiro lielu rēķinu un ļoti nobijāmies. Vīrs uzskatīja, ka elektroenerģijas cenu kāpums turpināsies, un piedāvāja izpētīt dažādu uzņēmumu piedāvājumus. Pārbaudījām visus tajā brīdī tirgū esošos tarifu plānus un apstājāmies pie Enefit piedāvātā energoneatkarības plāna. Jeļena stāsta, ka saskaņā ar šo līgumu Enefit apņēmies ģimenei elektroenerģiju 84 mēnešus piegādāt par 0,24 eiro/kWh. Toreiz tas bijis gandrīz pusotru reizi lētāk, nekā Sokoloviem piedāvāja iepriekšējais piegādātājs.

– Noslēdzām līgumu ar Enefit, taču pēc pāris mēnešiem elektroenerģijas cena Latvijā sāka kristies, – stāsta mūsu lasītāja. – Izrādījās, ka mēs pārsteidzāmies. Šodien tas pats Enefit piedāvā jaunajiem klientiem slēgt fiksētus līgumus uz septiņiem gadiem par cenu tikai 0,14 eiro/kWh. Pat ar parasto Elektrum tarifu plānu mēs varētu saņemt elektroenerģiju lētāk nekā patlaban. Jeļena stāsta, ka ir gatava izbeigt līgumu ar Enefit un atkal kļūt par Latvenergo klienti. Pēc viņas aprēķiniem, tas ļautu ģimenei uz elektroenerģiju ietaupīt aptuveni 240 eiro gadā.

■ ■ ■

Taču izbeigt ilgtermiņa līgumu nav tik vienkārši. Jeļena jau sazinājusies ar Enefit un noskaidrojusi, ka par līguma pirmstermiņa izbeigšanu jāmaksā soda nauda 200 eiro apmērā.

– Kā tā? – viņa jautā. – Uzskatu, ka elektroenerģijas cenu strauja krituma gadījumā piegādātājam vajadzētu domāt par klientu labklājību un vai nu pazemināt viņiem cenas, vai arī atbrīvot no tik milzīgas soda naudas.

Cik elektroenerģija maksā 2023. gada aprīlī?

Latvenergo tarifu plāns Elektrum ekonomiskais (parastais) – 0,16570 eiro/kWh;

■ tarifu plāns Tet dinamiskais (mainīgais) – 0,08777 eiro/ kWh plus pārdošanas uzcenojums 0,00410 eiro/kWh;

■ tarifu plāns Enefit energoneatkarība (fiksēts tarifs 84 mēnešiem) –0,14041 eiro/kWh plus fiksētā maksa 1,65 eiro mēnesī.

Uzņēmumā Enefit skaidro, ka līguma par elektroenerģijas piegādi par fiksētu cenu pirmstermiņa izbeigšana patiešām klientam izmaksā 200 eiro, tomēr soda nauda tiek samazināta par 25 eiro par katru ceturksni, kurā ģimene izmantojusi uzņēmuma pakalpojumus.

Tā kā Jeļena elektroenerģiju pēc Enefit tarifa energoneatkarība saņēma sešu mēnešus, tad līguma izbeigšana viņai izmaksās 150 eiro. Kas ir izdevīgāk – maksāt sodu un izvēlēties citu piegādātāju vai turpināt saņemt elektroenerģiju par iepriekš noteiktu cenu no Enefit – tas jāizlemj katram klientam pašam.

Saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 50 Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi piegādātājam ir tiesības piemērot maksu par līguma pirmstermiņa izbeigšanu tikai 24 mēnešu laikā. Līdz ar to pēc pusotra gada Jeļena bez sarežģījumiem varēs atteikties no ilgtermiņa līguma.

Kopumā jāsecina, ka elektroenerģijas cenas Latvijā joprojām ir pārāk neprognozējamas. Iespējams, ka gada beigās tās atkal kāps un šajā gadījumā fiksēto tarifu lietotāji sāks taupīt. Sasteigta tarifu plānu maiņa nestabilos apstākļos ir kā liela loterija: tajā var laimēt, bet var arī zaudēt...

Svarīgi zināt!

Kas vēl par līgumu slēgšanu par elektroenerģijas piegādi un piegādātāju maiņu teikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 50?

32. Slēdzot elektroenerģijas tirdzniecības līgumu ar mājsaimniecības lietotājiem:

32.1. tirgotājs ir tiesīgs slēgt līgumu ar lietotāju tikai tad, ja līguma nosacījumi nav atšķirīgi no lietotājam izsniegtā piedāvājuma nosacījumiem;

32.2. ja līgumā noteiktais elektroenerģijas tirdzniecības periods pārsniedz divus gadus, maksu par līguma pirmstermiņa izbeigšanu vai tirdzniecības noteikumu grozīšanu var piemērot tikai pirmajos divos šī tirdzniecības perioda gados;

32.3. ja tirgotājs maina līguma nosacījumus elektroenerģijas tirdzniecības perioda pirmajos divos gados, lietotājs ir tiesīgs izbeigt elektroenerģijas līgumu bez līguma pirmstermiņa izbeigšanas maksas piemērošanas;

(..)

XI. Tirgotāja maiņa

121. Lietotājam ir tiesības mainīt tirgotāju mēneša pirmajā datumā, ja ir ievēroti šo noteikumu 122., 123. un 124. punktā minētie nosacījumi.

122. Ja lietotājs izvēlējies citu tirgotāju, izvēlētā tirgotāja pienākums ir līdz iepriekšējā mēneša piecpadsmitajam datumam pirms paredzētās tirgotāja maiņas paziņot sistēmas operatoram, ka noslēgta vienošanās par elektroenerģijas tirdzniecību.

123. Lietotāja izvēlētajam tirgotājam līdz iepriekšējā mēneša divdesmitajam datumam pirms paredzētās tirgotāja maiņas ir tiesības atsaukt šo noteikumu 122. punktā minēto paziņojumu par tirgotāja maiņu.

124. Sistēmas operators pirms tirgotāja maiņas līdz iepriekšējā mēneša divdesmit piektajam datumam par to informē lietotāja iepriekšējo un izvēlēto tirgotāju.