Dzīvoklī ir auksti, bet rēķini – milzīgi!

Pixabay.com

Kā māju pārvaldnieki ievēro apkures temperatūras kontroles prasības? 

2022. gada septembrī valdība nolēma mainīt apkures temperatūras normatīvo lielumu, to pazeminot visā Latvijā līdz +19°C. Nolēmām noskaidrot, vai namu apsaimniekotāji tiešām sāka noregulēt siltummezglus un vai tas iedzīvotājiem ļāva ietaupīt?

Tautas balss

„Vēlos pasūdzēties par mūsu mājas apsaimniekotāja – dzīvokļu īpašnieku biedrības – rīcību,” raksta Mārīte no Imantas apkaimes Rīgā. – Dzīvoju 602. sērijas mājas septītajā stāvā. Visas apkures sezonas laikā man dzīvoklī ir +23 grādi. Kāpēc apsaimniekotājs mūsu mājā ignorē Ministru kabineta lēmumu pazemināt temperatūru līdz +19 grādiem?”

Pļavnieku apkaimes iedzīvotājs Aleksandrs ir saskāries ar pretēju situāciju: „Dzīvoju 602. sērijas mājas otrajā stāvā, un aukstajās decembra dienās manā dzīvoklī temperatūra pazeminājās līdz +16 grādiem. Visi mājinieki saaukstējās, visi, gulēt ejot, uzģērba divus siltus džemperus. Saprotu, ka apsaimniekotājs cenšas noturēt vidējo temperatūru mājā ne augstāku par +19 grādiem, taču tajā pašā laikā ļoti cieš „auksto” apakšējo stāvu iedzīvotāji. Turklāt mēs neredzam, ka šāds ietaupījums radītu reālu siltuma rēķina samazinājumu!”

Tā lēma Ministru kabinets

Atgādinām, ka 2022. gada 24. septembrī stājās spēkā pagaidu grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 907 Dzīvojamās mājas apsekošanas, tehniskās apkopes un kārtējā remonta noteikumi.

Šajā dokumentā tik tiešām ir teikts, ka apsaimniekotājiem siltumapgāde daudzdzīvokļu mājās jāregulē tā, lai dzīvojamās telpās temperatūra nepārsniegtu +19 grādus. Tajā pašā laikā noteikumi paredz, ka temperatūra nedrīkst būt zemāka par +18 grādiem.

„Dzīvokļa īpašnieki nezaudē tiesības pieņemt kopības lēmumu par apkures temperatūras paaugstināšanu mājā,” teikts grozījumu anotācijā. Tiesa, tas nav viegli izdarāms, jo zem priekšlikuma ir jāsavāc šīs mājas vairākuma dzīvokļu īpašnieku parakstu.

Pārvaldnieka pienākums ir atbildēt uz sūdzībām

Vai apsaimniekotājam ir pienākums dzīvoklī nodrošināt normatīvo temperatūru +18 grādi?

Kopumā apsaimniekotāji problēmu apzinās, bet nav spējīgi to atrisināt. Piemēram, uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks pārstāve Laura Vaļuma situāciju komentē šādi:

– Mainot iestatījumus siltummezglā, varam nodrošināt temperatūras paaugstināšanos aukstajos dzīvokļos, taču tad par karstumu sūdzēsies citu dzīvokļu īpašnieki.

Pēc L. Vaļumas teiktā, esošā apkures sistēma neļauj vienmērīgi sadalīt siltumu visiem ēkas dzīvokļiem. Apsaimniekošanas uzņēmumā atzīst, ka aukstajās dienās atsevišķu dzīvokļu īpašniekiem temperatūra var būt kritiska, taču viņi vairās no tieša solījuma problēmu atrisināt.

– Agrāk, kad energoresursu cenas bija salīdzinoši zemas, siltummezglu regulēšana un temperatūras paaugstināšana netika uzskatīta par problēmu, – atzīst Laura Vaļuma. – Patlaban enerģijas cenu kāpuma dēļ uz apkuri ir jātaupa.

Uzņēmuma Rīgas siltums Energoefektivitātes nodaļas vadītājs Jānis Strēģis uzskata, ka apsaimniekotājam nav tiesību izvairīties no likuma izpildes. Namu apsaimniekotāja pienākums ir nodrošināt iedzīvotājus ar normatīvo apkures temperatūru neatkarīgi ne no kā.

– Ja dzīvoklī ir +16 grādi, tad apsaimniekotājam ir pienākums nodrošināt temperatūras mērījumus ne tikai šajā dzīvoklī, bet arī citos mājas dzīvokļos. Pēc tam viņam jānoformē temperatūras mērīšanas akts. Nevar vienkārši cilvēkam pateikt: „Jūsu dzīvoklī ir +15 grādi, tad nu tā arī dzīvojiet!”

Pēc Jāņa Strēģa teiktā, apsaimniekotāja pienākums ir nodrošināt vai nu apkures temperatūras paaugstināšanu, vai veikt visas sistēmas balansēšanu (gadījumā, ja mājā ir auksti tikai vienā vai atsevišķos dzīvokļos).

Kāds ir rezultāts?

Uzņēmums Rīgas siltums paziņo, ka Ministru kabineta lēmums pazemināt apkures temperatūru daudzdzīvokļu mājā ir devis rezultātus. Lielākajā daļā māju, kurās apkuri nodrošina uzņēmuma Rīgas siltums centralizētie siltumtīkli, 2022. gada decembrī iztērēts mazāk siltumenerģijas nekā gadu iepriekš.

Precīzai datu salīdzināšanai speciālisti veica siltuma patēriņa pārrēķinu 2021. gada decembrī, ņemot vērā 2022. gada decembra mēneša vidējo temperatūru. Izrādījās, ka lielākā daļa māju iztērēja par 2–5% mazāk siltuma, bet atsevišķās mājās un telpās ietaupījums sasniedza pat 20%.

Ņemsim par piemēru Rīgas lielāko māju Ozol­ciema ielā 18, kurā ir 396 dzīvokļi. 2021. gada decembrī māja patērēja 819 megavatstundas siltumenerģijas, bet 2022. gada decembrī – tikai 707,34 megavatstundas. Ja neskaita mēneša vidējo temperatūru starpību, izrādās, ka reālais ietaupījums mājās sasniedza 84,71 megavatstundu.

Atgādināsim, ka Rīgas pilsētā viena megavatstunda siltumenerģijas maksā 183,86 eiro (bez PVN), bet ar valsts atbalstu – 112,39 eiro (bez PVN). Pareizs siltummezgla iestatījums un siltuma taupīšana 2022. gada decembrī Ozolciema ielas 18. namā ļāva iedzīvotājiem ietaupīt 10 666 eiro (ar PVN). Pēc pašreizējā tarifa ietaupījums katram dzīvoklim bija vidēji 25 eiro.

Savukārt vislielāko ietaupījumu, pēc AS Rīgas siltums datiem, 2022. gada decembrī panākuši biroju ēku īpašnieki Rīgā. Tas tādēļ, ka šajās ēkās enerģijas taupīšanas režīma ieviešanai nebija nepieciešama iedzīvotāju piekrišana. Piemēram, vienā no televīzijas centra ēkām Zaķusalas krastmalā 33 bija iespējams uzreiz par trešdaļu samazināt siltumenerģijas patēriņu un tikai mēneša laikā ietaupīt 255 megavatstundas jeb 32 000 eiro.

Uzzināt, kāds bija siltumenerģijas patēriņš jūsu mājā – vai tas palielinājās vai samazinājās, salīdzinot ar šo pašu periodu 2021. gadā, var interneta vietnē: https://www.rs.lv/vietnes/noklusējuma/faili/lapas_fails/2022.12.pdf.

Lielākie parādnieki ir jauno projektu īpašnieki

Izrādās, ka arī tajās mājās, kur apsaimniekotājiem izdodas panākt siltumenerģijas ietaupījumu, neizraisot lielus īpašnieku iebildumus, viņi saņem ļoti lielus rēķinus par apkuri.

Pirmkārt, tas, protams, ir saistīts ar tarifu pieaugumu. Ja 2022. gada janvārī par decembrī saņemto siltumu maksājām 66,76 eiro par megavatstundu (bez PVN), tad tagad, pat ņemot vērā valsts atbalstu, siltumenerģija no AS Rīgas siltums iedzīvotājiem izmaksā 112,39 eiro par MWh. No tā izriet, ka iedzīvotāju rēķini 2023. gada janvārī pieaugs par 80–90 procentiem, salīdzinot ar 2022. gada janvāri.

Apsaimniekošanas uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks informē, ka iedzīvotāju maksājumu disciplīna pagaidām nav pasliktinājusies, taču Rīgā ir desmitiem citu apsaimniekošanas uzņēmumu un ne visi veiksmīgi tiek galā ar problēmu.

Problēmas vērojamas, piemēram, atsevišķos jaunajos projektos. Piemēram, projektā Solaris Anniņmuižas bulvārī 41 un 43 iedzīvotāju parādi tikai par siltumenerģiju ir gandrīz 68 000 eiro. Jā, runa ir par divām augstceltnēm ar lielu dzīvokļu skaitu, taču, vienalga, situācija ir satraucoša.

Tāpat lieli parādi uzkrājušies jaunā projekta Metropolis dzīvokļu īpašniekiem Anniņmuižas bulvārī 38, k-1 (17117,88 eiro) un k-2 (11716,16 eiro). Savukārt jaunbūvē Rīga Plaza Lielirbes ielā 11 iedzīvotāju parādi sasniedz 31 405 eiro, kas jau liecina par nopietnu krīzi.

Arī parastajās sērijveida mājās Rīgā atrodas čempioni – piemēram, Maskavas ielā 250, 1. korpusa iedzīvotāji uzkrājuši 14 600 eiro lielu parādu. Apsaimniekotājs Rīgas namu pārvaldnieks to skaidro ar ieilgušo tiesvedību ar mājas neapdzīvojamo telpu īpašniekiem.

Ļoti liels ir arī parāds mājā Dzelzavas ielā 80 Rīgā – 11 600 eiro. Šīs piecstāvu lietuviešu projekta mājas iedzīvotājiem būtu jāvaicā apsaimniekotājam, ko viņš dara, lai atgūtu parādus, un vai tiešām visu no iedzīvotājiem saņemto naudu pārskaita uzņēmumam Rīgas siltums.

Iedzīvotājiem viss ir jākontrolē

Uzņēmums Rīgas siltums atgādina dzīvokļu īpašniekiem, ka svarīgi ir zināt, kāda ir mājas situāciju ar parādiem. Piemēram, krīzes laikā no 2008. gada līdz 2011. gadam radās tādas vienas dienas apsaimniekošanas firmas, kuras ne tikai necīnījās ar nemaksātājiem, bet vēl arī piesavinājās godīgo īpašnieku samaksāto naudu un pēc tam pasludināja uzņēmuma maksātnespēju.

Ja strauji pieaug mājas parāds par siltumenerģiju, tad iedzīvotājiem ir jākļūst bažīgiem. Iepazīties ar informāciju par savas mājas parādiem par siltumenerģiju iespējams interneta vietnē: https://www.rs.lv/saturs/daudzdzivoklu-maju-ipasnieku-paradi, kārtējais apskats sagatavots atbilstoši datiem uz 2022. gada 31. decembri. Arī zvanot uz Rīgas siltuma informatīvo tālruni 80000090, iespējams uzzināt norēķinu disciplīnu par mājā iztērēto siltumenerģiju. Tas palīdzēs kontrolēt situāciju.