Dzīvokli pārdeva milzīgu rēķinu dēļ

Freepik.com

Vai tiesa, ka mājsaimniecības sāk aktīvi pārcelties uz mazākām telpām, lai ekonomētu komunālās izmaksas?

Alise ar vīru dzīvoja nelielā dzīvoklī netālu no Matīsa tirgus Rīgā. „Mēs plānojām pēc gada pārvākties uz jau noskatītu jaunu dzīvokli,” viņi stāsta. „Taču nesen mūsu mājas pārvaldnieks – dzīvokļu īpašnieku biedrība – paņēma lielu aizdevumu apkures sistēmas nomaiņai. Sarēķinājuši, cik mums nāksies maksāt, nolēmām šo dzīvokli pārdot, kamēr cenas vēl ir labas, un pašiem pagaidām īrēt.” Cik ekonomiski pamatots ir šāds risinājums, un ko darīt tiem, kuriem pieder nekustamais īpašums, taču ir šaubas par spējām samaksāt gaidāmos rēķinus apkures sezonā?

Plus 75 eiro mēnesī

Mūsu sarunas partneri uzsver, ka pluss viņu situācijā ir dzīvokļa atrašanās vieta – praktiski pašā pilsētas centrā, prestižā vietā.

„Visi to vien runā – rudenī būs krīze,” stāstītāji nopūšas. „Mums ir tāda māja, ka to apsildīt – ļoti dārgi. Jau šajā ziemā bijām šokēti, bet par nākamo runā, ka būšot vēl sliktāk... Plus vēl tas, ka īpašnieku biedrība remontdarbu veikšanai ir ņēmusi lielu aizdevumu, kas mūsu nelielo īpašumu sadārdzina vēl par vairāk nekā 75 eiro mēnesī. Kaimiņiem, kuriem platība ir lielāka, būs vēl dārgāk. Tā mēs pieņēmām lēmumu, ka izdevīgāk būs īpašumu pārdot, kamēr dzīvokļu cenas ir augstas, un pašiem padzīvot īrētā dzīvoklī, kamēr pēc gada būs gatava māja citā rajonā, kur esam noskatījuši sev lielāku dzīvokli.”

Pāris apgalvo, ka jau šajā ziemā abiem nācās piestrādāt, lai apmaksātu rēķinus.

„Mūsu dzīves līmenis stipri pazeminājās, jo šajā mājā viss ir būvēts tā, ka elektrība, apkure un ūdens uzsildīšana izmaksā ļoti dārgi, tādēļ mēs nolēmām atbrīvoties no šī dārgā nekustamā īpašuma un pārcelties tur, kur, kā redzams janvāra, februāra un marta rēķinos, komunālie pakalpojumi bija lētāki.”

Vai pirmās tirgus atdzišanas pazīmes?

Matvejs (vārds mainīts) stāsta, ka viņš jau vairākus mēnešus cenšas pārdot dzīvokli prestižā rajonā.

„Es speciāli noteicu samērā augstu cenu un uzreiz parādījās pircējs, gatavs noslēgt darījumu,”  viņš stāsta. „Es atteicos, sagribēju vēl patirgoties, tas notika jūlijā. Un pēc tam – klusums. Es pat samazināju cenu, bet pagaidām neviens nezvana.

Vīrietis uzskata, ka tas varētu būt pirmais signāls, ka nekustamo īpašumu tirgus atdziest un pircēju, kuri gatavi pirkt nekustamo īpašumu burtiski par jebkādu cenu, kļūst arvien mazāk un mazāk.

Pārdot vai pirkt?

No lielāko nekustamā īpašuma pārdošanas biroju mākleriem uzzinājām, ko viņi iesaka īpašniekiem, kuri uztraucas, vai drīzumā spēs uzturēt savu nekustamo īpašumu, un atrodas izvēles priekšā – pārdot to vai nogaidīt? Kādus padomus saņem tie, kuri gaida tirgus atdzišanu un cenu samazināšanos.

– Manuprāt, patlaban galvenais ir skaidri saprast, kādu labumu īpašnieks sagaida no nekustamā īpašuma pārdošanas vai pirkšanas, – skaidro māklere Anna Daņilova. – Ja īpašnieks vēlas gūt peļņu no iepriekš ieguldītajiem līdzekļiem, tad tagad ir vispiemērotākais laiks pārdošanai. Savukārt, ja ir vēlme pārdot esošu un iegādāties citu objektu, tad mans ieteikums – vispirms atrast jaunu īpašumu, rezervēt to un tikai pēc tam sākt pārdot esošo.

Māklere dalās pieredzē, ka personīgi piedzīvojusi situācijas, kad pēc pārdošanas nav izdevies atrast jaunu mājokli vairāku iemeslu dēļ.

– Piemēram, kamēr tiek meklēts jauns objekts, cenas pacēlušās un veiksmīgi iegādāties jaunu mājokli vairs neizdodas, – viņa atzīmē.

Uz jautājumu – vai jāsteidz pārdot, kamēr cenas vēl nav kritušās – Anna Daņilova atbild šādi:

– Daudzi uzskata, ka cenas kritīs, tāpēc steidz pārdot, bet neviens nezina, kas patiesībā notiks. Mēs varam tikai prognozēt un izteikt pieņēmumus. Mans viedoklis – sabrukuma nebūs, tāpat kā spēcīgs cenu kritums arī izpaliks, taču es neizslēdzu cenu pieauguma tempa apstāšanos vai nelielu to samazinājumu.  

Pirkt vai pagaidīt?

– Nekustamā īpašuma pirkšana vienmēr ir svarīgs lēmums, – uzsver profesionālā māklere. – Jums ir jānovērtē savas iespējas. Īpaši tagad, kad apkārt runā un raksta par kredītu procentu likmju un komunālo pakalpojumu cenu palielināšanos. Atceros, kā, sākoties pirmajam Covid-19 vilnim, daudzi bija pilnīgi pārliecināti, ka cenas kritīs un nekustamo īpašumu varēs iegādāties teju par puscenu, bet galu galā nekāda kritiena nebija.

Viņa atzīmē, ka pēdējo gadu laikā tik daudz kas ir noticis, ko mēs pat nespējām iedomāties, taču dzīve neapstājās. Nekustamie īpašumi tika pārdoti un pirkti toreiz, tas turpinās arī tagad.

– Jā, es piekrītu, ka ažiotāžas nav. Darījumu skaits ir samazinājies. Cilvēki vairāk apsver savus lēmumus, bet dzīve turpinās, – saka Anna Daņilova.

Viņa piebilst: – Es neteiktu, ka tirgus atdziest, tas mazliet nomierinās, bet šībrīža sezonā tā ir parasta situācija. Klientu interese ir ne tik aktīva kā beidzamo gadu laikā, jo norisinājušies daudzi negatīvi notikumi. Nekustamos īpašumus, ko pārdod par tirgus vērtību, pērk pietiekami aktīvi, savukārt intereses par objektiem, kas tirgū izlikti ar paaugstinātām cenām, nav, jo pircēji seko līdzi tirgum un orientējas cenās, nevis bezrūpīgi ķer visu pēc kārtas.

Pārvākties, lai ietaupītu

Vai ģimenes pārceļas uz mazākiem mājokļiem, lai rudens un ziemas periodā nebūtu tik daudz jāmaksā par apkuri un elektrību? 

– Jā, jautājums par apkures un elektrības cenu palielināšanos patlaban ir viens no aktuālākajiem, – saka Anna Daņilova. – Daudzi par to uztraucas, bet, lai šo izmaksu dēļ notiktu dzīvokļu maiņa uz mazāku platību, to neesmu redzējusi nevienā savu klientu darījumā. Neesmu to dzirdējusi arī no kolēģiem. Drīzāk šie apsvērumi būtu attiecināmi uz cilvēkiem, kas īrē mājokli. Īres cenas jau tāpat ir palielinājušās, un nu vēl apkure un elektrība. Varbūt tas viņus piespiež pārcelties uz mazākas platības dzīvokli. Šo tendenci esmu novērojusi beidzamo divu mēnešu laikā.

Vēl viens novērojums māklera praksē: klienti vēlas investēt nekustamajā īpašumā (gan otrreizējā mājoklī, gan jaunbūvēs) ar mērķi tos nākotnē iznomāt.

Kam pirkt, kam pārdot?

Tiem, kuri tuvākajā laikā gatavojas pirkt vai pārdot nekustamo īpašumu, profesionālā māklere Marina Hoduss iesaka:

– Ja jums ir nepieciešamība pēc mājokļa, tad iesaku pirkt. Lai iegādātos mājokli, nav piemērota laika: visu nosaka vajadzība – ja vajag, tad vajag. Investoram ir laiks pārdot, jo cenas ir maksimālas. Investors var pārdot dzīvokli un veikt ieguldījumu izdevīgākā projektā vai labākas kvalitātes dzīvoklī. Ja esat īpašnieks dzīvoklim, kurš jums nav vajadzīgs, tad ir laiks no tā gūt labu naudu. Īpašumu var arī izīrēt, jo īres tirgus ir ļoti aktīvs. Uzturēt tukšu dzīvokli, ņemot vērā komunālās izmaksas, nav lietderīgi.

Viņa piebilst, ka nav arī jāsteidzas pārdot, baidoties, ka cenas būtiski kritīsies.

– Tās drīzāk piekoriģēsies tur, kur cerības uz cenu bija nereālas, – uzsver Marina Hoduss. – Pārdevējs nedrīkst novērtēt pircējus par zemu, jo parasti viņi ļoti labi zina, kas notiek tirgū.

Pircējiem viņa iesaka – ja nepieciešams mājoklis, nav vērts atlikt. Vismaz tāpēc, ka hipotekāro kredītu likme joprojām ir zema.

– Kas zina, kāda būs banku politika pēc gada? – profesionālā māklere ir retoriska. – Patiesībā ir vērts doties uz banku, lai noskaidrotu savas iespējas. Labāk ir saņemt vairāku banku piedāvājumus. Pēc tam izlemt, ko vēlaties nopirkt. Meklēšanas process arī aizņems laiku, kas nebūs mazāks par 3–6 mēnešiem. 

Tas ir tā vērts!

Pēc lūguma komentēt cilvēku ideju pirms sarežģītā perioda pārcelties uz mazāku mājokli, lai rudenī un ziemā mazāk maksātu par apkuri un elektrību, profesionālā māklere atzīst:

– Jā, šādi darījumi notiek, taču ne kā masveida parādība. Piemēram, maina dzīvokli ar gāzes apkuri uz dzīvokli ar centrālo apkuri. Ja agrāk visi gribēja nopirkt īpašumu ar individuālo gāzes apkuri, tad tagad to vairs par lielu plusu nevērtē. Ir darījumi, kur pensionāri no trīsistabu dzīvokļa pārceļas uz mazāku.

Par jaunā pāra stāstu, ar ko iesākām sarunu, Marina Hoduss saka:

– Tas ir visai izplatīti, kad cilvēki dzīvo īrētās telpās, kamēr jaunās pabeidz būvēt. Es redzu saprātīgu shēmu – ģimene pārdod veco dzīvokli, saņemto naudu izmanto kā pirmo iemaksu bankā un pērk jaunu mājokli, vienalga, dzīvokli vai māju, un kādu laika periodu padzīvo īrētā dzīvoklī. Tā ir laba iespēja uzlabot savus dzīves apstākļus. Varbūt vairāk noņemšanās ar pārvākšanos, bet man šķiet, ka tas ir tā vērts.