Cenas kļūst mežonīgas

123rf.com

Cik maksāsim par gāzi, elektroenerģiju un siltumu tuvākajā laikā?

Marta pirmajā nedēļā dabasgāzes cenas strauji pieauga un sasniedza 3400 dolārus par 1000 kubikmetriem. Šonedēļ zilās degvielas cena atkal nolaidās līdz 2200 dolāriem, bet jautājumi paliek.

Kā nodrošināt Latvijas iedzīvotāju enerģētiskās vajadzības, un cik tas maksās? Koncerns Latvenergo pagājušajā nedēļā izplatīja paziņojumu par to, ka operatīvi iepirktas aptuveni 2 TWh (teravatstundas) gāzes. Šis resurss nepieciešama iekšzemes TEC vajadzībām, kas ražo gan elektrību, gan siltumenerģiju.

„Noslēgtie līgumi paredz gāzes piegādi caur sašķidrinātās gāzes termināli Klaipēdā,” teikts Latvenergo paziņojumā. „Gāzi Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (PGK) iesūknēs aprīļa beigās, maijā.” Gāzes rezerves tiks piegādātas no Norvēģijas, ASV un Kataras, pagaidām informācija par iepirkuma cenām netiek atklāta. Paredzams, ka nepieciešamības gadījumā koncerns varēs iegādāties vajadzīgo papildu degvielas apjomu.

■ ■ ■

Pēc Ekonomikas ministrijas datiem, kopējais gāzes patēriņš Latvijā apkures sezonas laikā sasniedz 1,5 TWh (teravatstundas) mēnesī, bet gada patēriņš var būt 11–12 TWh.

Šādā situācijā bez Krievijas gāzes iztikt ir grūti. Sakarā ar to uzņēmums Latvijas Gāze, kas mūsu valstij zilo degvielu piegādā no Krievijas, ir paziņojis par pietiekamu gāzes rezervju daudzumu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē: „Esošais apjoms ir pietiekams, lai arī turpmāk nodrošinātu mājsaimniecību un pārējo klientu vajadzības atbilstoši noslēgtajiem līgumiem.”

Pagaidām gāze no Krievijas Latvijā nonāk bez pārtraukumiem, turklāt saistībā ar saspringto ģeopolitisko situāciju tirgus dalībnieki jau sākuši Inčukalna pazemes krātuvē iesūknēt jaunus krājumus. Parasti sūknēšana sākas trīs mēnešus vēlāk, jau pēc apkures sezonas.

Fakts

Inčukalna PGK ietilpība ir 4,46 miljardi kubikmetru, no kuriem 2,32 miljardi kubikmetru ir aktīvais vai regulāri ņemtais dabasgāzes apjoms.

■ ■ ■

Tātad gāzes krājumi ir pietiekami, paliek neatbildēts jautājums – kādu cenu par to maksās patērētāji?

Uzņēmums Latvijas Gāze jau ir paudis nepatīkamu prognozi aprīlim, saskaņā ar kuru gāzes cena Eiropā svārstīsies robežās no 250 līdz 300 eiro par megavatstundu (MWh). 

Salīdzinājumam – 2021. gada nogalē Latvijas Gāze ziņoja, ka gāzes cena 2022. gadam tiek prognozēta 90 eiro/MWh: „Tomēr, pateicoties ātrai plānošanai un savlaicīgam gāzes iepirkumam, Latvijas Gāze 2022. gada sākumā spēs nodrošināt gala cenu patērētājiem tikai 50,63 eiro/MWh.”

No šī visa var secināt, ka zilās degvielas cena tikai trīs mēnešu laikā ir trīskāršojusies. Ja uzņēmumam Latvijas Gāze savā tarifā būs jāiekļauj gāzes biržas cena, tad Latvijas iedzīvotājiem maksa momentā pieaugs piecas līdz sešas reizes.

Visticamāk, tas nenotiks, bet vai šajā laikā varam par kaut ko būt pilnīgi droši?

■ ■ ■

Tikmēr Latvijas valdība meklē veidus, kā mazināt valsts enerģētisko atkarību no Krievijas gāzes.

Ministru kabinets jau ir pieņēmis grozījumus programmā Atbalsts energoefektivitātes un atjaunojamo energoresursu izmantošanai centralizētajā apkurē. Līdz ar to jau 2022. gada aprīlī pašvaldības varēs saņemt atbalstu katlumāju pārbūvei no fosilā kurināmā uz šķeldu.

Kā ziņo Ekonomikas ministrijā, patlaban aptuveni 60% Latvijas siltumenerģijas ražotāju ir atteikušies no gāzes izmantošanas un kurina ar bioloģiskiem materiāliem. „Kā redzams pēc situācijas pašreizējā apkures sezonā, tās pašvaldības, kuras siltuma ražošanai izmanto šķeldu, iedzīvotājiem var nodrošināt pietiekami zemus tarifus,” saka ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Atbalsts pašvaldībām būs 68,81 miljoni eiro. 39 siltumapgādes uzņēmumi jau ir izstrādājuši pārbūves projektus ražošanas pārkārtošanai uz atjaunojamiem energoresursiem. Tomēr jāatzīst, ka dažiem siltuma ražotājiem pat granti nepalīdzēs apkurē pāriet uz šķeldu ātrāk par 2023.–2024. gada apkures sezonu. 

Valdība konceptuāli pieņēmusi lēmumu par vēja parka izveidi elektroenerģijas ražošanai. Projekts kopīgiem spēkiem būs jāīsteno kopuzņēmumam, kurā ietilpst Latvenergo un Latvijas valsts meži.