Par cik sadārdzinājās gāze?

Unsplash.com

No 1. jūlija mājsaimniecībām ir spēkā jaunas dabasgāzes cenas un sadales sistēmas operatora Gaso tarifi

Uzņēmumā Latvijas Gāze paziņoja, ka cenu izmaiņas ir saistītas gan ar dabasgāzes cenu pieaugumu pasaules tirgos, gan ar gāzapgādes sadales sistēmas operatora Gaso pakalpojumu tarifa izmaiņām, kuras jau šī gada 30. aprīlī apstiprināja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Mājsaimniecību kopējais maksājums par dabasgāzi sastāv no piecām komponentēm. Šajā pieciniekā ietilpst dabasgāzes cena, kuru ietekmē gāzes cenu svārstības pasaules tirgos un kuru aprēķina saskaņā ar SPRK apstiprināto metodiku. Vēl šajā tarifā ietilpst maksa par gāzes pārvades pakalpojumiem no uzņēmuma Conexus Baltic Grid, kā arī sadales operatora Gaso pakalpojumi. Šeit jāpieskaita akcīzes nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis, kura apmēru nosaka valsts.

■ ■ ■

Dabasgāzes cenas Latvijā nosaka brīvais tirgus, tas ir, cenas svārstās atkarībā no globālās situācijas, jo ir piesaistītas Eiropas gāzes biržas indeksiem.

Savukārt Latvijas Gāze dabasgāzes cenas mājsaimniecībām pārskata divas reizes gadā atbilstoši SPRK apstiprinātajai metodikai. Šajā metodikā, starp citu, tiek runāts arī par to, cik uzņēmumam atļauts pelnīt. Tādā veidā valsts var kontrolēt, lai iedzīvotāji nepārmaksātu par dabasgāzi.

■ ■ ■

„Ja 2020. gada vasarā mums izdevās samazināt dabasgāzes cenas līdz zemākajam līmenim beidzamajos 12 gados, tad šogad cenas diemžēl palielinās,” norādīts Latvijas Gāzes paziņojumā.

Patiešām, beidzamo 12 mēnešu periodā dabasgāzes cena starptautiskajā tirgū par vienu megavatstundu ir pieaugusi aptuveni četras reizes, sasniedzot gandrīz 25 eiro par megavatstundu. Neskatoties uz to, Latvijā pēc 1. jūlija mājsaimniecībām ir izdevies saglabāt dabasgāzes cenu 20,25 eiro līmenī, kas ir par aptuveni 20% zemāka nekā faktiskā iepirkuma cena šobrīd.

■ ■ ■

Visas mājsaimniecības no jūlija līdz septembra beigām saņems vēstuli ar jauno ikmēneša maksājuma summu, kurā ņemta vērā tarifu maiņa. No augusta jauno izlīdzinātā maksājuma summu varēs uzzināt uzņēmuma Latvijas Gāze klientu portālā lg.lv. Tad arī būs jāveic pirmais maksājums atbilstoši jaunajiem tarifiem.

Uzņēmuma klientiem, kuri šogad jau ir saņēmuši pārskatus, tiks nosūtīta vēstule ar jaunu izlīdzinātā maksājuma summu.

Klienti, kuri maksājumu veikuši avansā par vairākiem mēnešiem vai gadu, arī saņems vēstules ar jaunu grafiku un summu, kas aprēķināta, ņemot vērā jau veiktos maksājumus.