Nekustamā īpašuma nodoklis pieaugs 2020. gadā?

Kā ziņo portāls rus.db.lv, pagājušajā nedēļā Saeimas deputāti pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja nekustamo īpašumu kadastrālo vērtību iesaldēšanu līdz 2020. gadam. Kaut arī kadastrālo vērtību pieaugums būs neizbēgams, pirmām kārtām tas skars mājas un dzīvokļu īpašumus, kas uzbūvēti pēc 2000. gada.

Šāds jaunums kopumā vērtējams vairāk kā labs nekā slikts. Tā kā no kadastrālās vērtības ir atkarīgs nekustamā īpašuma nodokļa apmērs, lielākajai daļai iedzīvotāju tuvākajos gados maksājumu lielums paliks nemainīgs. 2014. gadā apstiprinātā kadastrālo vērtību bāzes likme, kas 2016.–2017. gadā ir palikusi nemainīga, saglabāsies arī 2018.–2019. gada aprēķinos.

Taču, sākot ar 2020.–2023. gadu, šī bāzes likme tiks pārskatīta attiecībā pret tirgus vērtībām. Tas nozīmē, ka nodoklis nekustamajam īpašumam palielināsies, neskatoties uz to, ka valdība ir apsolījusi kopumā grozīt atsevišķas likuma normas attiecībā uz kadastrālo zonu piemērošanu. Kadastrālās vērtības pieaugums pirmkārt skars tās mājas un dzīvokļus, kas nodoti ekspluatācijā pēc 2000. gada. Izskaidrojums ir vienkāršs – šo objektu pašreizējais kadastra novērtējums ievērojami atšķiras no tirgus cenas, vidēji tas ir tikai 39% no patiesās īpašuma vērtības. Savukārt tipveida dzīvokļiem liels nodokļa pieaugums nav gaidāms. Līdz nākamā gada 30. martam Valsts zemes dienestam uzdots atrast problemātiskās vietas kadastra vērtības noteikšanā un izstrādāt priekšlikumus to novēršanai. Nākamībā kadastrālo vērtību bāze tiks pārskatīta vienu reizi četros gados, bet ne reizi divos, kā tas bija līdz šim, vēsta portāls.