Gaidiet jauno tarifu!

Valsts sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija noteikusi jaunu tarifu atkritumu izgāšanai poligonā Getliņi. Sākot ar 2016. gada 5. maiju, iedzīvotāji maksās par poligona pakalpojumiem 28,32 eiro par tonnu (plus PVN un dabas resursu nodoklis). Izmaiņas skars visus Rīgas un Rīgas rajona iedzīvotājus.

Regulators ziņo, ka rūpīgi tika izvērtēts jaunā tarifa projekts, ko iesniedzis uzņēmums Getliņi. Sākumā poligona īpašnieki gribēja paaugstināt tarifu līdz 30,17 eiro par tonnu, bet pēc regulatora prasības samazināja to līdz 1,85 eiro par tonnu atkritumu.

Protams, patīkami uzzināt, ka regulators ir aizstāvējis iedzīvotāju tiesības un ieekonomējis mums 1,85 eiro par katru tonnu izvesto atkritumu. Un tomēr arī bez tā maksas pieaugums būs ievērojams. Apskatīsimies, cik mēs maksājām par atkritumiem agrāk:

Izgāztuves pakalpojumi – 15,54

Dabas resursu nodoklis – 12

Kopā – 27,54 eiro (+PVN)

Bet tagad – cik mēs maksāsim pēc tarifa paaugstināšanas:

Izgāztuves pakalpojumi – 28,32

Dabas resursu nodoklis – 4,2

Kopā – 32,64 (+PVN)

Izmaksu pieaugums par atkritumu apglabāšanu ir par 18%. Tāpat arī pastāv risks, ka operatori, kas nodrošina atkritumu izvešanu no mūsu mājām, izmanto šo situāciju, lai paaugstinātu arī savas likmes. Cik maksāsim par atkritumu izvešanu? To uzzināsim tikai jūnijā, kad saņemsim pirmās kvītis par maiju.