„Rīdzinieki varētu maksāt mazāk!”

Uzņēmuma Getliņi EKO valdes loceklis Anatolijs Aleksejenko pastāstīja, ka Rīgas domei jau sen ir plāns, kā rīdziniekiem varētu samazināt maksu par atkritumu izvešanu. Diemžēl Saeimā vairāk uzklausa komersantu, kuri pelna ar atkritumu apsaimniekošanu, nekā rīdzinieku teikto.

Pašreiz Rīgā notiek šādi: atkritumu apsaimniekošanas operatori izved atkritumus no konteineriem un, vadoties pēc to APJOMA, izraksta iedzīvotājiem mītiskus rēķinus. Pieņemsim, ka pie mājas novietoti trīs konteineri, katra tilpums ir viens kubikmetrs. Ne visur pārvaldnieki pārbauda, vai atkritumu izvešanas dienā konteineri ir bijuši pilni. Piemēram, iedzīvotāji no mājas Kalnciema ielā 48/50 redakcijā sūdzējās: „Patiesībā atkritumu vedēji trīs reizes nedēļā izved atkritumus tikai no diviem konteineriem, trešais stāv tukšs, mēs pat to esam pagriezuši pret sienu! Bet rēķinus vienalga saņemam tādus, it kā atkritumu vedējs ik reizes savāktu triju konteineru saturu”.

Šāda sistēma ļauj operatotiem labi nopelnīt, jo pārstrādei viņi atkritumus nodod PĒC SVARA. Tas nozīmē, ka līdz izgāztuvei nonāk mazāk naudas, nekā iedzīvotāji samaksājuši par atkritumu APJOMU. Uz šo pārkāpumu pēdējās pārbaudes laikā norādīja arī Valsts kontrole. Tad ierēdņi konstatēja, ka Latvijas iedzīvotāji par atkritumu izvešanu pārmaksājuši miljonus.

– Patlaban mēs redzam, ka līdz poligonam nonāk tikai puse no tā atkritumu daudzuma, par kura izvešanu rīdzinieki ir samaksājuši.Tas nozīmē, ka lielākā daļa atkritumu tiek nodoti pārstrādei. Pēc taisnības iedzīvotājiem par tādiem atkritumiem nevajadzētu maksāt dabas resursu nodokli, tomēr tas ir iekļauts viņiem izrakstītajos rēķinos, – stāsta Anatolijs Aleksejenko.

– Mēs zinām, kā atbrīvot rīdziniekus no liekiem izdevumiem. Šai nolūkā vajag ieviest tādu sistēmu, ka par atkritumiem tiek maksāts tieši poligonam. Mēs Getliņos esam gatavi izrakstīt rēķinus pēc saņemto atkritumu svara un pēc tam paši norēķināties ar operatoriem. Tā atkritumi ceļā uz poligonu nepazustu un operatoriem vairs nebūtu izdevīgi „izvest” tukšus konteinerus.

– Kāpēc šī saprātīgā sistēma līdz šim vēl nav ieviesta?

– Spēkā esošie likumi liedz mums rīkoties iedzīvotāju interesēs. Bet piecām lielajām kompānijām, kas Latvijā nodarbojas ar atkritumu izvešanu, ir izdevies parlamentā lobēt savas intereses. Koalīcijas partijas uzskata, ka operatoru peļņa ir svarīgāka par iedzīvotāju aizsardzību, un tas ļoti apbēdina. Taču mēs nezaudējam cerību un turpinām cīnīties”.