Iedzīvotāji izvēlas Latvenergo

Februārī Latvijas iedzīvotāji saņēma pirmos rēķinus par elektroenerģijas patēriņu brīvā tirgus apstākļos. Drūmās prognozes piepildījušās: gada sākumā elektrības tarifi mājsaimniecībām sadārdzinājušies vidēji par 27%, kas pielicis klāt nepilnu procenta punktu pie janvāra inflācijas rādītāja.

Pēc provizoriskie datiem, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir palikuši pie Latvenergo un saņēmuši tarifu plāna Elektrum Universālais rēķinu atbilstoši elektroenerģijas vidējam patēriņam, vai arī izvēlējušies citu tarifu plānu tajā pašā Latvenergo. Līdz 15. janvārim līdzšinējo elektrības tirgotāju bija nomainījuši 14 197 jeb 1,3 procenti no vairāk nekā miljons patērētājiem.

Jaunie tirgus spēlētāji atzīst, ka bija cerējuši uz labāku rezultātu. Piemēram, energokompānijai 220 Energia pēdējā mēneša laikā portfelis pieaudzis vien par 10%. Uz šo piegādātāju savu iepriekšējo ir nomainījuši 100 cilvēku. „Iedzīvotāju aktivitāte nav tik liela, kā mēs bijām cerējuši. Iespējams, viņi vēl šaubās par tirgotāja izvēli, vēro, kā darbojas tirgus, un pēc tam sāks aktīvāk mainīt piegādātājus”, cerību pauž 220 Energia mārketinga vadītāja Madara Jurgelāne.

Savukārt Latvenergo pārstāvji norāda uz diezgan aktīvu iekšējo migrāciju. Vairāk nekā puse klientu pašlaik ir piesaistīti universālajam tarifam. Kā atzīst uzņēmuma pārstāvji, pie izlīdzināta maksājuma ir nolēmuši atgriezties arī daudzi no tiem, kas sākotnēji izvēlējās norēķinu pēc faktiski patērētas elektroenerģijas. Bet gadās arī otrādi. „Faktiski iedzīvotāji ir palikuši pie tirgotājiem, ko izvēlējās pagājušajā gadā.

Jā, klienti migrē starp tarifu plāniem, bet lielas kustības pie tirgotāja maiņām mēs neesam pamanījuši,” norāda Latvenergo ražošanas direktors Māris Kuņickis.

AS Sadales tīkls vērtējumā tirgus pašlaik izskatās tā, kā tas bija sagaidāms. Lielākā daļa klientu sākotnēji ieņem nogaidošu pozīciju, paliek pie esošā tirgotāja, un tad skatās, kas ir vai nav izdevīgi. Parādījusies arī tendence, ka iedzīvotāji saviem īpašumiem, piemēram, dzīvoklim un vasaras mājai, izvēlas dažādus piegādātājus. „Daži klienti izvēlas citu piegādātāju mazākajam objektam, lai pārliecinātos, kā tur tiek apkalpoti klienti un vai būtu vērts šo tirgotāju izvēlēties arī objektam, kur elektroenerģijas patēriņš ir lielāks”, skaidro AS Sadales tīkls valdes loceklis Ivars Pētersons.

Pēdējā laikā arī novērota palielināta interese par tarifiem, kas ir piesaistīti biržai. Kā atzīst speciālisti, tieši ziemā, kad iedzīvotāji patērē visvairāk elektroenerģijas, tie esot īpaši zemi un izdevīgi. Piemēram, janvārī elektrības cenas biržai piesaistītajos tarifu plānos bija par 6% zemākas, nekā sākotnēji tika plānots.