Elektrība drīz kļūs dārgāka

Pagājušajā nedēļā Saeima beidzot izlēma, kā elektroenerģijas tarifa celšanās gadījumā aizsargāt trūcīgās, maznodrošinātās un daudzbērnu ģimenes. Kā zināms, 2015. gada 1. janvārī Latvija atvērs savu elektroenerģijas tirgu, kas nenovēršami izraisīs šā pakalpojuma cenas kāpumu.

Labā ziņa ir tā, ka valsts kompensēs papildu izdevumus, kas pašiem trūcīgākajiem iedzīvotājiem radīsies pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas. Sliktā ziņa – sociālo atbalstu saņems lietotāji, kas patērē tikai 2% no Latvijas kopējā elektroenerģijas patēriņa apjoma, pārējiem nāksies bez iebildumiem pirkt elektrību par jaunajām cenām.

18. septembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā. Saskaņā ar šiem grozījumiem 2015. gadā Latvijā sāks darboties sociālā atbalsta mehānisms trūcīgajiem, maznodrošinātajiem un daudzbērnu ģumenēm. Likumā tie dēvēti par „aizsargātajiem lietotājiem”, un valsts saskaņā ar jaunajām normām palīdzēs tiem minimālo elektroenerģijas daudzumu pirkt par pašreizējo starta tarifu.

Atgādināsim, ka šobrīd elektroenerģijas tarifus Latvijā izvērtē un apstiprina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, bet pēc 2015. gada 1. janvāra katrs energoapgādes komersants varēs noteikt savu cenu. Savukārt patērētāji varēs izraudzīties komersantu, kas viņiem piedāvās izdevīgākos nosacījumus.

Neraugoties uz pakalpojuma sniedzēju konkurenci, pēc tirgus atvēršanas gaidāms elektroenerģijas tarifu kāpums. Kādu palīdzību konkrēti saņems vismazāk aizsargātie valsts iedzīvotāji?

Likuma grozījumi nosaka, ka sociālā atbalsta mehānisms tiks ieviests divos posmos:

■ Pirmajā posmā 2015. gadā elektroenerģiju aizsargātajiem lietotājiem tirgos akciju sabiedrība Latvenergo. Trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) varēs elektrību pirkt par 11,64 centiem par kilovatstundu, bet par šādu cenu ģimenei pārdos tikai 100 kilovatstundu mēnesī, pārējo vajadzēs pirkt par komersanta noteikto cenu. Daudzbērnu ģimene par pazeminātu cenu varēs iegādāties ne vairāk par 300 kilovatstundām mēnesī.

■ Otrais posms sāksies 2016. gada 1. janvārī. Šajā laikā pakalpojumu aizsargātajiem lietotājiem sniegs Ekonomikas ministrijas rīkota konkursa kārtībā izvēlēts elektroenerģijas tirgotājs. Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanas nosacījumus, finansēšanas apjomu un kārtību noteiks Ministru kabinets.

Lai ģimene vai persona saņemtu aizsargātā lietotāja pakalpojumu, tai jānoformē trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statuss, turklāt tas jāizdara mēnesi pirms atbalsta saņemšanas. Ziņas par šādām ģimenēm akciju sabiedrībai Latvenergo sniegs pašvaldības.

Daudzbērnu ģimenei, kas vēlēsies saņemt aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu, būs jāvēršas pie pakalpojuma sniedzēja, apliecinot atbilstību daudzbērnu ģimenes statusam.