Kas paaugstina neprivatizēto dzīvokļu īres maksu?

„Jūs traucē Ozolnieku iedzīvotāji. Komunālais uzņēmums, kas pārvalda mūsu piecstāvu māju, krasi paaugstināja īres maksu (dzīvokļi mājā nav privatizēti). Pārvaldnieks apgalvo, ka tas bijis nepieciešami, jo mājai vajadzīgs remonts. Naudu remontam mēs krāsim gadus desmit, bet kas šajā laikā ar to notiks, nevienam nav skaidrs.

Pārvaldnieks turas pie sava: „Negribat maksāt, privatizējiet dzīvokļus, tad paši varēsiet lemt par maksu!” Bet privatizēt sliktā stāvoklī esošus dzīvokļus arī neviens nevēlas. Kādas ir īrnieku tiesības šādā situācijā?”

Atbild Rīgas apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Igors Trubko:

– Atbilde pavisam vienkārša: kamēr dzīvokļi nav privatizēti, visus lēmumus par remonta darbiem pieņem to īpašnieks – valsts vai pašvaldība. Ministru kabineta noteikumi īpašniekam izvirza tikai vienu prasību – īrniekus par maksas celšanu brīdināt pusgadu iepriekš. Tiesa, jaunajā maksā tiek iestrādāti nevis remonta uzkrājumi, bet gan mājas nolietojuma (amortizācijas) atskaitījumi, bet jēga no tā nemainās – tādā veidā īpašnieks gādā, lai iedzīvotāji radītu mājas atjaunošanas fondu. Pēc dzīvokļu privatizācijas iedzīvotāji ar balsu vairākumu varētu atteikties no maksas paaugstināšanas. Tikai vajag atcerēties, ka māju tomēr vajadzēs remontēt un pēc privatizācijas to noteikti nāksies darīt par pašu naudu.