Balkonu jautājums

Eksperts: „Rīgas mikrorajonos rīkojam tikai atsevišķas pārbaudes, reaģējot uz iedzīvotāju sūdzībām vai iesniegumiem.”

Vēl pavisam nesen galvaspilsētā cirkulēja baumas, ka pašvaldība uzsāk lielu balkonu un lodžiju pārbaudi. Ja konstatēta nelegāla stiklošana, dzīvokļa īpašniekam došot laiku pārkāpuma novēršanai, pretējā gadījumā nepaklausīgo gaidīs soda nauda. Noskaidrojām, kas notiek īstenībā.

„Šajās dienās mēs un kaimiņi saņēmām mājas pārvaldnieka vēstules, kurās viņš informē par nodomu veikt nelielu balkonu remontu. Lielākajai daļai īpašnieku mājā balkoni ir aizstikloti bez jebkādas saskaņošanas. Vai mūs var piespiest noņemt stiklojumu?” jautā Anastasija.

Kā skaidroja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā, iedzīvotājus piespiest demontēt stiklojumu var tikai pašvaldības inspektori, kuri kontrolē būvniecības likumību pilsētas teritorijā.

Departamenta Būvobjektu kontroles nodaļas vadītājas vietniece Aija Melņikova paskaidroja, ka patlaban plānotās lodžiju aizstiklojumu pārbaudes notiek tikai pilsētas centrā.

– Plānveida pārbaudes galvaspilsētas mikrorajonu sērijveida dzīvojamās ēkās mēs sāksim tikai no 2023. gada janvāra. Atgādināšu, ka pandēmijas laikā pārbaudes nelikumīgas būvniecības atklāšanai tika pilnībā apturētas. Daļēji tās atjaunoja 2021. gadā, bet tikai Rīgas vēsturiskajā centrā, kur tiek pārbaudīts, cik māju fasādes atbilst projektam. Stiklotu lodžiju Rīgas vēsturiskajā centrā praktiski nav, mēs esam konstatējuši pārkāpumus, piemēram, gaisa kondicionētāju, ventilācijas ierīču vai satelītantenu izvietošanā.

– Kuru sēriju māju dzīvokļu īpašniekiem jābaidās no šīm pārbaudēm?

– Visiem tiem iedzīvotājiem, kuri savas lodžijas aizstikloja vai veica citus pārplānošanas darbus dzīvoklī bez saskaņošanas un projekta.

– Vai 2022. gadā viņus pārbaudes nepārsteigs?

– Patlaban mēs Rīgas mikrorajonos rīkojam tikai atsevišķas pārbaudes, reaģējot uz iedzīvotāju sūdzībām vai iesniegumiem.

– Vai šādas sūdzības saņemat bieži?

– Speciālas statistikas par šo sūdzību biežumu mums nav, bet saņemam tās regulāri. Ne vienmēr tās attiecas uz lodžijām, par tām sūdzas pat retāk. Lielākoties iedzīvotāji nav apmierināti ar fasādes izskatu vai kaimiņu aktivitāti, kuri savos dzīvokļos veic būvdarbus, arī  aizstiklo lodžijas vai pārplāno dzīvokli, trokšņo un rada noteiktas neērtības. Uz šādiem iesniegumiem mēs esam spiesti reaģēt un pārbaudīt, vai viss notiek likuma ietvaros.