Zemi izpirka uz pusi lētāk!

Pirms kāda laika mājas Saulgožu ielā 27 k-5 iedzīvotāji no saimnieka nopirka to zemesgabala daļu, kurš mājai bija funkcionāli piesaistīts. Tas izvērtās īstā piedzīvojumā!

– Daudzu gadu laikā zemes īpašnieks mums pabojāja ne mazums nervu, – stāsta Tamāra Ševcova. – Mēs ar viņu tiesājāmies par nomas maksu, bet viņš draudēja mums liegt piekļuvi mājai.

Protams, tā nebija dzīve. Māja tērēja naudu juristam un tiesai. Arī zemes īpašnieks bija neapmierināts, jo ar tiesas spriedumu mēs varējām maksāt tikai 5% no zemesgabala kadastrālās vērtības gadā, kas nav nekāda nauda.

Tā pienāca diena, kad saimnieka mantinieki sāka runāt par zemesgabala pārdošanu.

– Vispirms, – Tamāra atceras, – prasīja 18 000 eiro, tad – 16 000. Kad cenu izdevās nospiest līdz 11 000 eiro, RNA juriste ieteica: „Jums vajadzētu piekrist.”

Par zemes izpirkšanu savs komentārs ir Rīgas namu apsaimniekotāja pārstāvim Igoram Trubko:

– Tas nav pirmais gadījums, kad mēs palīdzam dzīvokļu īpašniekiem pārrunās par zemesgabala izpirkšanu. Tā zemi no īpašnieka izpirka mūsu klienti no mājas Īslīces ielā 5, turklāt procesā nācās apvienot un atkal dalīt divus dažādus zemesgabalus. Gan šajā adresē, gan mājai Īslīces ielā 12, pateicoties pārrunām ar zemes īpašniekiem, izdevās organizēt zemesgabalu atpirkšanu par puscenu.

Pašlaik uzņēmums Rīgas namu apsaimniekotājs atrodas zemes izpirkšanas finālā veselam kvartālam – tas ir mājām Raunas ielā 35, 35 k-2, 27, 37 k-2, 39, 39 k-2. Vienlaikus šeit tiek izstrādāts visa iekšējā kvartāla labiekārtošanas projekts, kas ļaus mājām izvietot atkritumu laukumus un citus vajadzīgos elementus.

Pēc Igora Trubko vārdiem, interesanti izvērtās zemes izpirkšana mājai Bruknas ielā 8:

– Šīs mājas dzīvokļu īpašniekiem nācās izpirkt šauru zemes strēmeli gar māju, uz kuras viņi bija pieraduši novietot automašīnas. Zemes īpašnieks šo zemi īrēja komerciālai autostāvvietai, kas iedzīvotājiem nebija ērti. Tā kā zeme bija maza, tad izpirkuma cena atbilda tās kadastrālajai vērtībai.

Savukārt māja Saulgožu ielā 27 k-5 vispār var kļūt par veiksmīga pirkšanas darījuma piemēru. Jā, iedzīvotājiem nācās izpirkt pilnu zemesgabalu 961 kvadrātmetra platībā, lai gan funkcionāli mājai bija nepieciešama tikai tā daļa – 707 kvadrātmetri. Pārrunu rezultātā saimnieks zemi pārdeva par cenu, kas ir 60% zemāka par kadastrālo vērtību.

– Svarīgi ir tas, mājai visu summu uzreiz izdevās samaksāt no saviem kopīgajiem uzkrājumiem, bet pēc tam katrs dzīvokļa īpašnieks varēja izpirkt viņam pienākošos zemes daļu uzreiz vai pakāpeniski, – saka Igors Trubko. 

Lai ilustrētu, par cik lielu naudu ir runa, pietiek atklāt, ka zemes izpirkšana uz nomaksu pusgada laikā dzīvokļa īpašniekam maksāja aptuveni 0,75 eiro par dzīvokļa kvadrātmetru mēnesī (vidējam dzīvoklim 50 kvadrātmetru platībā tas mēnesī ir 37,5 eiro).

Faktiski atsevišķu dzīvokļu īpašnieki varēja atteikties no izpirkuma un tālāk maksāt par nomu, bet tādu, pēc Igora Trubko vārdiem, nebija.

– Vēlos atzīmēt, ka zemes izpirkšana vienmēr ir pašu iedzīvotāju iniciatīva, – saka apsaimniekošanas uzņēmuma pārstāvis. – Ja dzīvokļu īpašnieki vēršas pie mums ar šādu lūgumu, RNA juristi sāk pārrunas ar zemes īpašnieku. Manuprāt, neviens cits apsaimniekošanas uzņēmums iedzīvotājiem nepiedāvā šādu pakalpojumu.