Nepalaist garām izdevību

Igors Trubko: „Lai nepalaistu garām izdevību saņemt naudu māju siltināšanai, 2019. gadā dzīvokļu īpašniekiem jau jāsāk steigties” 

Nākamajam gadam Latvijā jākļūst par izrāviena gadu dzīvojamo māju renovācijām. Finanšu institūcijas Altum pārraudzītā valsts programma patlaban saņem ļoti daudz pieteikumu par dalību konkursā 50% līdzfinansējuma saņemšanai no ES fondiem. Mājas, kuras kavējas ar iesniegumu sagatavošanu un plāno to darīt gada otrajā pusē, var palikt tukšā.

Par iedzīvotāju lielo interesi attiecībā uz māju renovācijām stāsta apsaimniekošanas uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs valdes priekšsēdētājs Igors Trubko, norādot, ka 15% no uzņēmuma apsaimniekotajām mājām ir nobalsojušas par dalību programmā.

– Šis gads mums ir bijis ļoti nozīmīgs, – stāsta Igors Trubko. – Pirmkārt, tādēļ, ka mūsu apsaimniekojamo māju skaits palielinājies par 10%. Pašlaik mēs apsaimniekojam 200 daudzdzīvokļu ēkas Rīgā, Salaspilī un Jūrmalā. Otrkārt, 30 māju dzīvokļu īpašnieki ir nobalsojuši par dalību renovāciju programmā un uzdevuši mums sagatavot visu dokumentu paketi Eiropas fondu līdzfinansējuma saņemšanai.

2018. gadā pilnībā tika pabeigta vienas uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs apsaimniekotās mājas renovācija Celtnieku ielā 2 Salaspilī. Savukārt uz 2019. gada martu būs gatavi tehniskie projekti 15 māju renovācijai. Ja iedzīvotāji šos dokumentus un tāmes apstiprinās un finanšu institūcija Altum apliecinās Eiropas līdzfinansējuma piešķiršanu, tad 2019. gada vasarā šajos objektos sāksies remontdarbi.

Vēl 15 māju iedzīvotāji mums ir lūguši veikt energoauditu un citus nepieciešamos sagatavošanas darbus iesniegumu iesniegšanai finanšu institūcijā Altum 2019. gada otrajā pusē, taču dzīvokļu īpašniekiem ir jārīkojas ātri un enerģiski, jo renovācijai paredzētie finanšu resursi ir ierobežotā daudzumā.  Ja māja nokavēs iesnieguma iesniegšanu, dalību programmā var vienkārši nokavēt, jo nauda jau būs rezervēta citām mājām.

Rīgas daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem ir dota vēl viena iespēja renovēt un remontēt savas mājas. Viņi var piedalīties Rīgas domes līdzfinansējuma programmā, kurā tāpat iespējams atgūt 50% no remontos iztērētajiem līdzekļiem.

– Piecas uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs apsaimniekotās mājas jau ir iesniegušas pieteikumus līdzfinansējuma saņemšanai Rīgas domē, – stāsta uzņēmuma valdes priekšsēdētājs. – Vienā no mājām darbi jau paveikti, pārējās gaida vērtēšanas komisijas slēdzienu.

2019. gadā uzņēmums Rīgas namu apsaimniekotājs turpinās strādāt parastajā režīmā: katra uzņēmuma apsaimniekošanā pārnākusī māja iegūst savu sētnieku (turklāt iedzīvotājiem tiek dota iespēja pašiem piedāvāt kandidatūru), savukārt par māju siltumsistēmām uzņēmumā rūpējas bijušie uzņēmuma Rīgas siltums atslēdznieki.

Pēc tam, kad Rīgas siltums pagājušajā gadā bija spiests atbrīvot 230 tehniskos darbiniekus, daļa no tiem atrada darbu pie mums. Atzīstu, ka tas bija ļoti labs lēmums, jo Rīgas siltuma bijušie darbinieki savu darbu prot – strādā ātri un pēc labākās sirdsapziņas. Problēmu ar apkuri un karsto ūdeni mūsu apsaimniekotajās mājās nav.

Tie vēl nav visi mūsu jaunumi – 2018. gada decembrī uzņēmums Rīgas namu apsaimniekotājs pārceļas uz jaunām biroja telpām Rīgā, Gogoļa ielā 5. Uzņēmuma birojs tagad atradīsies blakus Centrālajai dzelzceļa stacijai un lielajai sabiedriskā transporta pieturai pie Centrāltirgus. Klientiem tas dos iespēju ātrāk nokļūt uz pieņemšanu un sastapt vajadzīgo speciālistu.

– Tā kā pārcelšanās uz citām telpām ir sarežģīts uzdevums, mēs lūdzam dzīvokļu īpašniekus un māju pārstāvjus atlikt plānotos apmeklējumus līdz 16. janvārim, taču visi darbinieki strādās un atbildēs pa tālruni. Dispečerdienests un avārijas dienests strādās bez izmaiņām – nepārtraukti. Pēc Vecā Jaunā gada gaidīsim klientus jau jaunajās telpās Gogoļa ielā 5, – stāsta Igors Trubko. – Ceru, ka klienti novērtēs mūsu jaunā biroja ērtības.