Ārstēties ar āboliem!

Ābols pamatoti tiek uzskatīts par pašu vērtīgāko augli. Protams, arī citi augļi satur daudz derīgu vielu, bet tieši ābolos ir visveiksmīgākā derīgo elementu kombinācija.

Ne velti angļi saka: „An apple a day keeps the doctor away” (viens ābols dienā, un ārsts nav vajadzīgs).

Arheologi apgalvo, ka pat alu cilvēki uzturā ir lietojuši ābolus. Plīnijs Vecākais apraksta 23 ābolu šķirnes, kas bijušas pazīstamas Romā. Pateicoties romiešu karavīriem, āboli pārceļoja uz Eiropu, un tagad tas ir viens no iecienītākajiem un pieejamākajiem augļiem.

Āboli satur C vitamīnu, kas stiprina organisma imūnsistēmu. Par imunitātes vājināšanos liecina, piemēram, nosliece uz apaukstēšanās slimībām un vīrusu infekcijām. Āboli satur arī flavonoīdus, kas ir labi antioksidanti. Āboli kavē sirds un asinsvadu slimību attīstību.

Āboli ir produkts, kas satur pavisam nedaudz kaloriju: vidēja lieluma ābols nesatur vairāk par 70–100 kalorijām. Organisms prasa gabaliņu šokolādes vai kādu citu saldumu? Apēdiet ābolu, tā jūs ar minimālu kaloriju daudzumu apmierināsiet organisma prasību pēc cukura. Ābolu regulāra lietošana uzturā samazina iespējamos audzēju riskus.

Ābolos esošajiem fenoliem ir divkārša iedarbība uz holesterīna līmeni asinīs – tie reizē samazina tā dēvētā „sliktā” holesterīna daudzumu un paaugstina „labā” līmeni.

Ābolu sula neitralizē mutes dobuma baktērijas, kuras veicina zobu emaljas un zobu struktūras bojāšanos. Tāpēc nekautrējieties pēc katras ēšanas reizes iztīrīt zobus un/vai apēst garšīgu ābolu.

Ābolos sastopamie fitonutrienti ir labs profilakses līdzeklis pret tādām galvas smadzeņu neiroģeneratīvajām slimībām, kā Pārkinsona slimība un Alcheimera slimība.

Veselas plaušas – tas ir tik vienkārši! Notingemas zinātniskās pētniecības institūtā veiktie pētījumi liecina, ka, ik dienas apēdot piecus ābolus, mēs varam samazināt risku saslimt ar respiratoriskajām slimībām (tai skaitā astmu).

Uzmanību!

Hiperacida gastrīta, kuņģa un divpadsmit pirkstu zarnas čūlas un žultsvadu hipertoniskā tipa diskinēzijas gadījumā ieteicami saldo šķirņu āboli, savukārt hipoacida gastrīta, spastiska kolīta, žultsvadu hipokinētiskā tipa diskinēzijas gadījumā jālieto skābo šķirņu āboli.