Īstais laiks – tieši tagad!

Facebook / SIA "Ūdens Rīgai"

Jo ātrāk iedzīvotāji izlems mājās nomainīt caurules, jo vairāk naudas ietaupīs. Darbi jau tagad sadārdzinājušies par 50%, un cenu kāpums turpināsies 

Lielākajai daļai daudzdzīvokļu māju Latvijā nepieciešama ūdens un kanalizācijas cauruļu nomaiņa, to teju ik dienas uzskatāmi parāda avārijas, kas beidzas ar dzīvokļu noplūdināšanu. Speciālisti uzskata, ka iedzīvotājiem visizdevīgāk ir nolietotās komunikācijas mainīt nekavējoties. Tas ne tikai palīdzēs aizmirst par lielajām avārijas remontdarbu izmaksām, bet arī ietaupīs mājas uzkrājumu naudu nākotnē.

Tas ir tādēļ, ka karstā un aukstā ūdens apgādes un kanalizācijas sistēmu nomaiņas izmaksas daudzdzīvokļu mājās pastāvīgi sadārdzinās. Piemēram, jaunu cauruļu uzstādīšana 2020. gadā iedzīvotājiem izmaksāja par aptuveni 50 procentiem lētāk nekā tagad, 2023. gada sākumā.

– Ja pirms trim gadiem viena cauruļu komplekta (aukstais, karstais ūdens un kanalizācija) vienam mājas stāvam izmaksāja aptuveni 500 eiro, tad tagad izmaksas jau ir 750 eiro, – saka uzņēmuma Ūdens Rīgai vadītājs Roberts Švānbergs. Uzņēmums veic dažādus ar ūdensapgādi saistītus darbus, to starpā arī maina daudzdzīvokļu dzīvojamo kopējo māju koplietošanas komunikācijas.

■ ■ ■

Stāvvadu komplekta nomaiņa tiek veikta uzreiz visos mājas stāvos. Līdz ar to 602. sērijas deviņstāvu ēkai beidzamajos gados tikai viena cauruļu komplekta uzstādīšana ir sadārdzinājusies par 2250 eiro. Savukārt, ja iedzīvotāji būs nobalsojuši par visu sešu stāvvadu komplektu vienlaicīgu nomaiņu kāpņu telpā, tad darbu izmaksu tāme salīdzinājumā ar 2020.gadu pieaugs par 13 500 eiro.

Tādējādi iedzīvotāji, kuri pirms diviem vai trim gadiem balsoja par savas mājas iekšējo komunikāciju atjaunošanu, par tiem pašiem darbiem maksāja mazāk. Ja īpašnieki nolemj organizēt darbus 2023. gadā, māja joprojām vinnēs, jo ūdens un kanalizācijas cauruļu nomaiņas izmaksas turpinās pieaugt arī turpmāk. Jo ātrāk iedzīvotāji plānos remontdarbus, jo lielākus ietaupījumus viņi galu galā iegūs.

■ ■ ■

– Cenu kāpums ir saistīts ar to, ka būvniecība Latvijā attīstās, valsts iegulda lielus Eiropas līdzekļus ceļu un citas infrastruktūras remontos, tas ietekmē darbaspēka pašizmaksu, līdz ar to arī visu būvfirmu cenas, – brīdina eksperts.

2022. gadā būvniecības tirgus piedzīvoja īpaši krasas svārstības, pieauga cenas, atsevišķu māju dzīvokļu īpašniekiem nācās atlikt komunikāciju nomaiņu, lai uzkrātu trūkstošos līdzekļus kopējā fondā.

– Šajos apstākļos mēs turpinām māju pārstāvjiem sagatavot tāmes ūdensvada un kanalizācijas stāvvadu nomaiņai, taču ar piezīmi, ka norādītās darbu izmaksas fiksētas tikai turpmākajiem četriem mēnešiem, – stāsta Roberts Švānbergs. – Tas ir pietiekams laiks, lai dzīvokļu īpašnieki nobalsotu par cauruļu nomaiņu un nepieciešamības gadījumā atrastu finansējumu, piemēram, ņemtu aizdevumu vai arī pēc palīdzības vērstos pie savas mājas pārvaldnieka.

Starp citu, arī darbu veikšana uz kredīta iedzīvotājiem ļauj ietaupīt. Galu galā kredīta maksājumi ir 4-5% gadā, savukārt darbu sadārdzināšanās var sasniegt 10-12% gadā. Atlikt nav izdevīgi.

■ ■ ■

Ja dzīvokļu īpašnieki nav gatavi kredītam vai darba apmaksai pa daļām, vienojoties ar mājas pārvaldnieku, var plānot cauruļu nomaiņu pa posmiem atbilstoši uzkrājumam plānotajiem darbiem.

Ja dzīvokļu īpašnieki ir nolēmuši sakrāt nepieciešamo summu un vienlaicīgi nomainīt visus stāvvadus mājā, tad jāpatur prātā, ka uzkrātam finansējumam ir jābūt ar rezervi, brīdina Roberts Švānbergs:

– Ja īpašnieki gatavojas mainīt stāvvadus 2024. gadā, tad 2023. gadā izveidotajai tāmei ir jānodrošina rezerve aptuveni 15% apmērā.

■ ■ ■

Dzīvokļu īpašniekiem ir svarīgi zināt, cik ilgi kalpos jaunas caurules un kad būs nepieciešama nākamā to nomaiņa. Uzņēmuma Ūdens Rīgai vadītājs skaidro, ka daudzdzīvokļu mājās patlaban pieprasītākās ir salīdzinoši lētās, bet izturīgās plastikāta caurules. Ražotājs tām dod 50 gadu garantiju, tādēļ, sistēmas pareizi ekspluatējot, jauns remonts drīzumā vajadzīgs nebūs. 

Plašāku informāciju par ūdensvada un kanalizācijas cauruļu nomaiņu var vaicāt uzņēmumā Ūdens Rīgai, sazinoties ar speciālistiem pa e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai pa tālruni 25413007. Uzņēmuma interneta vietne – udensrigai.lv.