Mājā uzreiz kļūs siltāks

Arvien lielāki rēķini par apkuri spiež cilvēkus domāt par ekonomiju: kā nosiltināt mājas galasienas?

Kārtējie rēķini par apkuri izrādījās tik lieli, ka daudzi dzīvokļu īpašnieki bija tuvu asarām. Kā rīkoties, lai siltumu daudzdzīvokļu mājā padarītu nedaudz lētāku? Vai galasienu nosiltināšana varētu būt viens no risinājumiem?

Daudzdzīvokļu māju galasienas Rīgā siltina jau aptuveni 30 gadus. Daudzu māju pieredze liecina, ka tas ir efektīvs veids, kā paaugstināt temperatūru dzīvokļos un samazināt rēķinus par apkuri.

Uz jautājumiem atbild būvuzņēmuma A&A vadītājs Aleksandrs Buņins. Uzņēmums nodarbojas ar starppaneļu šuvju un jumtu segumu remontu, kā arī veic  daudzdzīvokļu ēku galasienu siltināšanu.

Racionālākais veids

– Galasienu siltināšanas darbus uzņēmums uzsāka jau 1997. gadā, – stāsta A. Buņins. – Pēc maniem novērojumiem, pieprasījums pēc šiem darbiem pastāv vienmēr.

– Vai pieprasījums palielinās pēc iespaidīgā siltumenerģijas tarifa pieauguma?

– Pagaidām pieprasījuma palielināšanos izjutuši neesam, bet nav izslēgts, ka jaunie apkures rēķini cilvēkiem liks intensīvāk domāt par siltināšanas darbiem.

– Vai daudzstāvu mājas galasienu siltināšana vienmēr ir racionālākais risinājums?

– Mans uzskats – galasienu siltināšana ir visracionālākais ārējais siltināšanas paņēmiens.

– Kādēļ uzskatāt, ka nosiltināta galasiena ir efektīvāka par siltinātu fasādi?

– Teiksim tā, galasienas siltināšana ir izteikti rentablāks pasākums. Fasādes siltināšana prasa lielus finanšu ieguldījumus, turklāt nosiltināmais laukums nav tik liels logu un citu atveru dēļ. Galasienām parasti ir liela vienlaidu platība, kura var nodrošināt labāku siltuma ietaupījumu.

 

Gan siltināt, gan paglābt no sabrukšanas

– Vai ir kāda daudzdzīvokļu māju sērija, kurai īpaši vajadzētu siltināt galasienas?

– Ņemsim kaut vai 103. sērijas mājas. Šajās mājās vidus dzīvokļi ir pietiekami silti, taču dzīvokļi mājas galos ir samērā auksti, jo ārējās sienas ir būvētas no ķieģeļiem. Patiesībā problēmas ar siltumnoturību novēro praktiski visu sērijveida māju gala dzīvokļos.

– Sākumā tā sauktajās hruščova tipa ķieģeļu mājās gala dzīvokļos gar pašu galasienu tika uzstādīti papildu radiatori. Vai tad tie neglābj no aukstuma?

– Atsevišķos dzīvokļos, protams, vēl ir saglabāti šie radiatori, bet vairums īpašnieku remonta laikā tos likvidēja. Rezultātā no iekšpuses galasiena netiek papildus apsildīta, tādēļ ir aukstāka. Ja pie galasienas tiek novietots skapis, tad aiz tā bieži veidojas kondensāts un pelējums. Tās ir galvenās pazīmes, kas norāda uz nepieciešamību siltināt. Savukārt, ja dzīvokļos ir silti un labi, tad siltināšanai jēgas nav.

– Kādas vēl problēmas var atrisināt galasienu siltināšana?

– Sērijveida namiem, kas būvēti no sarkana ķieģeļa, augšējos stāvos novēro papildu problēmu: ķieģeļi saplaisā, atslāņojas un to lauskas krīt lejup. Dažreiz ķieģeļu sienas nesiltina, bet tikai nostiprina ar ekrānu, kas aptur to samirkšanu un tālāku sabrukšanu. Ja galasienu nosiltinās, tiks atrisinātas divas problēmas – māja būs siltāka un sienas sabrukšana neturpināsies.

Iekšā viss kārtībā?

– Daudzām mājām galasienas tika nosiltinātas jau pirms 10–20 gadiem. Vai siltinājuma „pīrāgs” joprojām kalpo nevainojami?

– Mūsu uzņēmums siltināšanu izpilda ventilējamās fasādes tehnikā. Šī tehnoloģija nodrošina, ka zem apšuvuma siltumizolācijas slānī nekrājas mitrums. Viss tvaiks no siltinājuma izkļūst  ārā caur vati un ventilācijas spraugu. Pārbaudes laikā mēs pat atvērām siltinājuma „pīrāgu”, ko bijām uzstādījuši aptuveni pirms 20 gadiem un pārliecinājāmies, ka zem apšuvuma slāņa viss ir pilnīgā kārtībā.

– Siltināšnu var veikt dažādi, lietojot dažādus materiālus. Kā iedzīvotājiem zināt, kurš no veidiem būs visefektīvākais tieši viņu mājai?

– Māju aktīvisti tik tiešām ne vienmēr saprot siltināšanas procesa nianses. Atbilstoši spēkā esošajiem normatīviem fasādes siltināšanas darbiem nepieciešams izstrādāt būvprojektu. Tas nozīmē, ka visus aprēķinus veiks sertificēts projektētājs, tālāk projektu apstiprinās Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā (iepriekš – būvvaldē). Pēc darbu pabeigšanas objekts – siltināta siena – būvinspektoram jāpieņem ekspluatācijā. Pieredze rāda, ka speciālisti ļoti rūpīgi pārbauda darbu kvalitāti. Pateicoties divkāršai kontrolei, iedzīvotāji var būt pārliecināti, ka galasiena ir nosiltināta, ievērojot visus normatīvus.

Pirmais solis ir lēmuma pieņemšana

– Kādi soļi iedzīvotājiem jāveic, lai mājā notiktu galasienas siltināšana?

– Visa sākums ir dzīvokļu īpašnieku lēmums, kas pieņemts kopsapulcē vai rakstveida anketēšanas ceļā. Lēmumā jāapstiprina galvenie jautājumi:

■ Vai dzīvokļu īpašnieki piekrīt mājas galasienas siltināšanai?

■ Kā darbi tiks finansēti? Finansējuma avots parasti ir mājas uzkrātie līdzekļi remontdarbiem. Rīgā ir namu apsaimniekotāji, kuri ļauj iedzīvotājiem vispirms pasūtīt un izpildīt darbus, bet pēc tam norēķināties par darbiem pakāpeniski, piemēram, divu gadu laikā. Vēl viens variants, ko var izmantot dzīvokļu īpašnieki, ir bankas aizdevums.

■ Kādam uzņēmumam uzticēt siltināšanas darbus? Ja darbus organizē namu apsaimniekotājs, var būt nepieciešams konkurss, tādā gadījumā būvniekus izvēlēsies pārvaldnieks. Būvdarbus var veikt arī uz  trīspusēja līguma pamata. Šajā gadījumā dzīvokļu īpašnieki var paši izvēlēties būvniekus, bet līgumu dzīvokļu īpašnieku vārdā paraksta viņu pilnvarotā persona. Parasti darbi, kurus izpilda uz  trīspusējā līguma pamata, ir ievērojami lētāki.

– Kurš pasūta galasienas siltināšanas projektu?

– Tas atkarīgs no mājas pārstāvju gribas. Viņi var atrast tādu būvkompāniju kā mūsējā, kas mājai organizē visu pakalpojumu kompleksu, sākot no projekta un beidzot ar siltināšanas darbiem. Klienti var arī paši atrast projektētāju un pasūtīt projektu. Pēc tam ar gatavu projektu vērsties pie būvniekiem. Pieredze rāda, ka atsevišķi pasūtītais projekts izmaksā vairāk.

Mēs gribam skaistāku!

– Daudziem iedzīvotājiem rūp mājas izskats pēc galasienu nosiltināšanas. Parasti par siltinājuma „pīrāga” ārējo apšuvumu kalpo profilētā dzelzs loksnes, kas ir visekonomiskākais risinājums. Vai ir iespējams izvēlēties estētiskākus apdares variantus?

– Protams, apdares materiālu izvēle ir liela. Beidzamajā laikā īpašnieki arvien biežāk šim mērķim izvēlas cementšķiedras plātnes. Tās ir jau nokrāsotas, izceļas ar ilgmūžību, tikai maksā apmēram pusotru reizi dārgāk nekā apdare no profilētā dzelzs loksnēm. Pēc pasūtītāja vēlēšanās iespējams uzstādīt kaut vai granīta plātnes.

– Kas siltinājuma „pīrāgā” atrodas uzreiz zem apšuvuma?

– Parasti tie ir divi akmens vai minerālvates slāņi, turklāt ārējā slānī ir īpaša pretvēja vate.

– Kāds būs siltinājuma slāņa biezums, un kādēļ vienām mājām „pīrāgs” ir biezs, bet citām – plāns?

– Standarta risinājumā siltinājuma biezums ir 155 mm, lai gan ir projekti, kur izmantotais slāņa biezums ir 180 mm. Nepieciešamo siltumizolācijas biezumu nosaka inženieris, kurš aprēķina mājas siltināšanas projektu.

– Kas nodrošina fasādes ventilāciju, par kuru iepriekš runājāt?

– Ārējais aizsargekrāns tiek stiprināts noteiktā attālumā no siltināšanas slāņa. Tas nodrošina gaisa pieplūdi no apakšas un izplūdi zem parapeta.

Kad sienas „raud”

– Dažām ēkām galasienu siltināšana tika veikta pirms aptuveni divdesmit gadiem. Bijuši gadījumi, kad, atverot virsējo kārtu, speciālisti atklāja, ka siltinājuma slānis ir noslīdējis uz leju. Vai kas tāds iespējams, strādājot ar mūsdienīgām siltināšanas metodēm?

– Aplūkojot pirmos siltināšanas paraugus Latvijā, varam atrast galasienas, kur siltinājuma slānis piespiests ar apšuvumu, neatstājot ventilācijas spraugas. Šādā gadījumā materiāls zem apšuvuma divdesmit gadu laikā patiešām varēja sabojāties. Savukārt, ievērojot darbu tehnoloģiju, siltināšanas „pīrāgs” kalpos daudzus gadu desmitus.

– Ko darīt, ja māja ir siltināta 90. gadu beigās? Kas var liecināt par to, ka ar siltinājuma slāni ir sākušās problēmas?

– Galvenais ir komforta līmenis dzīvoklī. Ja ir silti un nav citu sūdzību, vecais siltinājums ir kārtībā un pilda savas funkcijas. Galvenā pazīme, kas rāda, ka kaut kas nav kārtībā, ir kondensāta parādīšanās uz sienām. Dažreiz cilvēki ir pārsteigti par to, cik bagātīgs var būt šis kondensāts: pa sienām vienkārši notek ūdens pilieni.

– Un pēc tam parādās pelējums?

– Pareizi, pelējums ir pārliecinoša pazīme, ka siena nav siltināta vai siltinājuma slānis pārstājis pildīt savu funkciju. Tikai pareiza siltinājuma atjaunošana izbeigs šo problēmu.

– Pieņemsim, ka māja nav vissliktākajā stāvoklī, dzīvokļos nav pelējuma, kondensāts uz sienām neparādās. Kādu labumu šādai mājai dos galasienu siltināšana?

– Tiešo efektu sajutīs gala dzīvokļu īpašnieki, kuriem uzreiz kļūs siltāks, bet netiešu ietekmi tas atstās uz visu māju. Siltinot galasienas, tiek izlīdzināta vidējā temperatūra visās mājas telpās, tāpēc, lai sasildītu gala dzīvokļus, apsaimniekotājam vairs nevajadzēs pastiprināti sildīt mājas vidējos dzīvokļus. Tas viss noved pie komforta līmeņa paaugstināšanās, siltumenerģijas ietaupījuma un apkures rēķinu samazināšanās visiem dzīvokļu īpašniekiem.

– Tātad galvenais galasienu siltināšanas mērķis ir panākt komfortablu temperatūru mājas gala dzīvokļos?

– Pieredze rāda, ka mājas galasienu siltināšana ļauj paaugstināt temperatūru gala dzīvokļos par 3–5 grādiem.

Ekonomiju iespējams panākt jau šajā sezonā

– Kādus citus darbus var izvēlēties māju pārstāvji, lai ekonomētu izdevumus par apkuri?

– Mēs piedāvājam siltināt bēniņu. Manuprāt, tas ir efektīvs kopējo uzkrājumu ieguldījums. Turklāt, ja mājā ir slikta bēniņu siltumizolācija, tad sākt vajadzētu tieši ar to.

– Kā būvnieku darbu ietekmē pandēmija?

– Ietekmē stipri. Strauji pagarinās materiālu piegādes termiņi, daudzu materiālu cenas paaugstinās teju katru mēnesi. 

– Pašlaik dzīvokļu īpašnieku biedrības, kooperatīvi un māju pilnvarotie pārstāvji plāno remontdarbus 2022. gadam. Cik laika nepieciešams, lai saskaņotu visus galasienas siltināšanas darbus?

– Kā jau teicu, vispirms dzīvokļu īpašniekiem jāpieņem kopīgs lēmums par siltināšanas darbiem, jānosaka darbu finansēšanas avots un to izpildītāji. Ja šāds lēmums pieņemts un aktīvisti vēršas pie mums jau ar balsošanas rezultātiem, tad dokumentu sagatavošanai un apstiprināšanai būs nepieciešams pusotrs mēnesis. Gaidīšanas laiks var ieilgt, ja būvnieki būs aizņemti citos objektos. Jāņem vērā, ka materiālu piegāžu laiki var aizkavēties 2,5–3 mēnešus. Ceram, ka pavasarī kļūs labāk.

– Kad jāsāk gatavoties galasienas siltināšanai, lai to realizētu nākamajā gadā?

– Es ieteiktu to darīt tūlīt. Ja apstākļi ir labvēlīgi, māja vēl var veikt galasienu siltināšanu līdz pašreizējās apkures sezonas beigām, tas ir, aptuveni martam.

– Dažreiz iedzīvotāji baidās, vai darbus var sākt rudenī, jo lietainā laikā siena samirkst. Vai šādus darbus var veikt lietainos laikapstākļos vai ziemā?

– Jā, atšķirībā no apmetumu darbiem ventilējamo fasāžu montāžu var veikt visu gadu. Mitrums sienās galvenokārt rodas ne no to samirkšanas lietus laikā, bet gan no  izplūstošā siltuma no telpas aukstajā periodā. Labi, pieņemsim, ka mājas siena ir stipri samirkusi. Ko darīt? Gaidīt pavasari vai vasaru? Tas nav saprātīgi, jo ziemas salā, kad ūdens ir sasalis, siena nežūst, bet gan sāk sabrukt.

– Kas notiks, ja tiks siltināta mitrā siena? 

– Tīri hipotētiski iedomāsimies, ka jūs izejat salā slapjā apģērbā. No jums celsies tvaiks. Tā ziemā notiek ūdens iztvaikošana: jūsu apģērbs ātri izžūs, mitrums izplūdīs atmosfērā. Tas iespējams, jo ziemas gaiss ir ļoti sauss, bet mitrumam sasalt neļauj no iekšpuses nākošais ķermeņa siltums. Līdzīgs process notiek arī ventilējamās fasādes konstrukcijā. Ja mēs nosiltināsim mitro sienu, tā kļūs siltāka un mitrums, kas atrodas iekšpusē, sāks ātrāk iztvaikot un caur vati un ventilācijas spraugu izplūdīs atmosfērā. Šī īpašība ventilējamās fasādes padara tik lieliskas: tās efektīvi dara ēkas sienas sausas.

Kā siltināt tikai savu dzīvokli?

– Vai ir daudz gadījumu, kad mājai ir nosiltināta viena siena, bet pēc laika iedzīvotāji vēršas pie jums, lai siltinātu otru galasienu? 

– Jā, nesen mēs siltinājām pēc speciāla projekta būvētu māju, kurai bija piecas galasienas. Pirmās divas sienas iedzīvotāji ar mājas vecāko aktīvu līdzdalību 2019. gadā siltināja, piedaloties Rīgas pašvaldības programmā. Atgādinām, ka šajā programmā iedzīvotāji varēja saņemt 50 % līdzfinansējumu no pašvaldības. Darba rezultāts īpašniekiem šķita efektīvs, tādēļ, kad pašvaldības programma bija beigusies, viņi par pašu līdzekļiem nosiltināja vēl vienu galasienu. Tagad rindu gaida beidzamā nesiltinātā galasiena.

– Pieņemsim, ka mājas iedzīvotāji vēlas veikt siltināšanas darbus pakāpeniski: šogad – vienu sienu, nākamajā – otru. Vai to var izdarīt viena būvprojekta ietvaros vai katru gadu tomēr jāpasūta jauns?

– Darbus var izpildīt pēc viena būvprojekta, kurā darbi tiek izpildīti pa etapiem. Svarīgākais ir atcerēties, ka būvatļauja vienam projektam ir spēkā tikai piecus gadus. 

– Interesanti, vai ir iespējams individuāli pasūtīt tikai sava dzīvokļa sienu siltināšanu?

– Principā ir iespējams. Dzīvokļa īpašniekam ir jāsaņem visu kaimiņu piekrišana šiem darbiem, jāpasūta projekts un jāapmaksā siltināšanas izmaksas, tomēr nav teikts, ka šādu projektu saskaņos. Visu noteiks iecerēto darbu ietekme uz mājas kopējo vizuālo tēlu. Es ieteiktu konsultēties ar projektētāju. Māja kopumā iegūs un kļūs tikai pievilcīgāka, dzīvokļa īpašniekam būs iespēja dzīvot komfortablā mājoklī. Kāpēc ne?

Uzzināt vairāk!

Vairāk informācijas par uzņēmuma A&A pakalpojumiem – galasienu un bēniņu siltināšanu un starppaneļu šuvju hermetizāciju – var saņemt pa tālruni 29209399.