Mums uz jumta – 5G!

Iedzīvotāji: „Nesaprotam, kā rīkoties, lai novāktu antenu…”

Arvien biežāk mobilie operatori visā Latvijā daudzstāvu māju jumtus izmanto 5G antenu uzstādīšanai. Viss būtu labi, tikai šīm iekārtām ir slikta slava, jo pastāv aizdomas par negatīvu ietekmi uz veselību. Vēl nesen šāda 5G antena tika uzstādīta uz daudzstāvu mājas jumta Imantas apkaimē Rīgā. Iedzīvotāji satraukti – kā tas ietekmēs viņu veselību? Vai kāds pārbauda šī torņa drošību, un kā rīkoties, ja mobilie operatori ir noskatījuši jūsu mājas jumtu?

Palīdziet!

Tamāra stāsta, ka uz viņas mājas jumta Rigondas gatvē 7 Rīgā nesen uzstādīta mobilo sakaru antena.

– Lielākā daļa mājas iedzīvotāju ir parakstījušies par antenas uzstādīšanu, bet viņi nezināja, ko tas nozīmē, – stāsta Tamāra. – Kad tornis bija uzstādīts, visi sāka domāt, kā tikt no iekārtas vaļā. Diezin vai mēs spēsim ko mainīt, jo mājas pārvaldnieks jau ir parakstījis līgumu ar mobilo sakaru operatoru Tele2. Par šo atļauju operators katru mēnesi mājas fondā maksās 300 eiro.

Maija sākumā ieradās strādnieki un uz mājas jumta uzstādīja 5G antenu.

– Kad kaimiņi ieraudzīja, ka bīstamais tornis ir uzstādīts, protestētāju pulkam pievienojās jaunas balsis, – Tamāra apliecina. – Tagad mēs nezinām, ko darīt, lai novāktu torni no mūsu jumta, un vai aptaujas lapās bija savākts pietiekams daudzums parakstu, lai antenu uzstādītu.

Lemj dzīvokļu īpašnieki, nevis pārvaldnieks

Situāciju komentē Rīgas apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Igors Trubko.

– Vai pārvaldniekam obligāti jāsaņem dzīvokļu īpašnieku piekrišana 5G antenas uzstādīšanai uz viņu daudzdzīvokļu mājas jumta?

– Tas ir obligāts nosacījums antenas uzstādīšanai, jo mājas jumts ir visu dzīvokļu īpašnieku kopīpašums, nevis pārvaldnieka īpašums. Antenas īpašniekam ir pienākums maksāt mājai par iekārtas izvietošanu uz jumta. Nomas maksai jānonāk mājas uzkrājumu fondā, nevis pārvaldnieka kabatā.

– Kā lai iedzīvotāji zina, kur nonāk nauda?

– Ziņas par to dzīvokļu īpašnieki uzzina pārvaldnieka gada pārskatā par dzīvojamās mājas ienākumiem un izdevumiem. Ja tiek iznomāts mājas jumts, pārskatā jābūt atsevišķai ailei Citi mājas ieņēmumi. Dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības pieprasīt, lai pārvaldnieks uzrāda nomas līgumu un no mobilā operatora kompānijas saņemtos līdzekļus ieskaita kopējā mājas fondā.

– Kādā veidā pārvaldnieks pārliecinās par iedzīvotāju piekrišanu antenas uzstādīšanai?

– Tā kā pašlaik pandēmijas dēļ dzīvokļu īpašnieku kopsapulces sasaukt nav iespējamas, tad pārvaldniekam ir pienākums organizēt iedzīvotāju lēmuma pieņemšanu rakstveidā – ar aptaujas palīdzību. Lai mobilajam operatoram varētu dot atļauju antenas izvietošanai, jānobalso vairākumam (50% + 1) dzīvokļu īpašnieku.

– Kā iedzīvotājiem rīkoties, ja pārvaldnieks nav pajautājis viņu viedokli par 5G antenas uzstādīšanu?

– Vispirms viņiem jāorganizē jauna dzīvokļu īpašnieku aptauja. Ja aptaujas rezultāti parādīs, ka 51% dzīvokļu īpašnieku ir pret antenu, tad jāpieprasa, lai pārvaldnieks izbeidz līgumu ar antenas īpašnieku.

Viss tiek kontrolēts

Vai 5G antena var ietekmēt to iedzīvotāju veselību, uz kuru mājas jumta tā uzstādīta? Vai Tamāras un viņas kaimiņu bažas par savu veselību ir pamatotas? To mēs vaicājām Veselības inspekcijas Vides veselības nodaļas vadītājam Normundam Kadiķim.

– Vai Veselības inspekcija ir veikusi 5G antenu drošības pārbaudi?

– Veselības inspekcija šādas pārbaudes neveic, taču tas nenozīmē, ka torņu drošību neviens nevērtē. Saskaņā ar Latvijas Ministru kabineta noteikumu prasībām, pirms antenas nodošanas ekspluatācijā tās valdītājam jāpārliecinās par iekārtas drošību. Šī prasība attiecas uz jebkuru antenu, ne tikai 5G, bet arī uz 4G un citām. Pārbaudēm jābūt pasūtītām neatkarīgās akreditētās laboratorijās, kurās ir speciāla aparatūra antenas radītā magnētiskā lauka starojuma izmērīšanai. Antenu īpašniekiem pētījumu rezultātus  ir pienākums iesniegt Veselības inspekcijā vērtējuma saņemšanai. Ja starojuma indikators ir normas robežās, tad antena saņem atļauju strādāt.

Patlaban Latvijā trim lielākajiem operatoriem – LMT, Tele2 un Bite – darbojas 19 5G antenas. Šo antenu magnētiskie lauki ir nelieli, un to starojums nepārsniedz atļautās normas.

Vēl gribu piebilst, ka 5G antenas starojums neatšķiras no iepriekšējās paaudzes 4G antenu starojuma, taču vecākās paaudzes antenām nebija sliktas slavas un neviens nesatraucās par to ietekmi uz veselību. Patiesība ir tāda, ka starojums no 5G antenas ir tik niecīgs, ka tas veselību neietekmē.

Bez atļaujas

– Vai antenas īpašniekam katru reizi ir jāsaņem Veselības inspekcijas atļauja, lai to uzstādītu uz daudzstāvu mājas jumta?

– Nē, atļauja viņiem jāprasa no tās teritorijas īpašniekiem, kurā viņš vēlas uzstādīt antenu. Savukārt būvvaldes pienākums ir kontrolēt, vai antena nodota ekspluatācijā, vai tai ir laboratorijas izsniegts atzinums par drošību un vai īpašniekam ir visas ar uzstādīšanu saistītās atļaujas.

– Vai jūs personīgi piekristu šādas antenas uzstādīšanai uz jumta mājai, kurā dzīvojat?

– Jā, jo neredzu tajā nekādu apdraudējumu veselībai. Ja cilvēkam acu priekšā ir 5G antena un viņš no tās baidās, viņš var sākt justies slikti, lai gan tam nav nekāda zinātniska pamatojuma. Es nebaidos no antenas, tāpēc nedomāju, ka sākšu justies slikti, ja to uzstādīs uz manas mājas jumta.

Antenas 5G ietekme uz veselību ir subjektīvs faktors, ko izjūt īpaši jutīgi cilvēki. Ir cilvēku grupas, kas apgalvo, ka ir īpaši jutīgi pret starojumu, kas nāk no jebkura elektromagnētiskā lauka, bet nav zinātniska pamatojuma, ka antena viņus kaut kā ietekmē.

Anglijā tika veikts pētījums cilvēkiem, kuri apgalvoja, ka ir īpaši jutīgi pret elektromagnētisko lauku. Pat tad, kad elektromagnētiskā lauka ģenerators bija izslēgts, bet cilvēkiem teica, ka ģenerators ir ieslēgts, viņi apliecināja, ka slikti jūtas tieši elektromagnētiskā lauka dēļ. Visa izmēģinājuma laikā ārsti neatrada nevienu objektīvu sliktas pašsajūtas simptomu.

Latvijas Veselības inspekcijā arī ir vērsušies cilvēki, apgalvojot, ka viņi slikti jūtas elektromagnētiskā lauka iespaidā. Mēs šādus apgalvojumus uztveram kā paziņojumu par alerģiju pret nekaitīgu pārtikas produktu. Produkts pats par sevi ir absolūti drošs, bet ir cilvēks, kuram no ta ir alerģija. Tas pats var būt ar 5G antenām. Iespējams, ir cilvēki, kuri jūtas slikti, ja viņu acu priekšā ir antena. Tas nenozīmē, ka antena patiešām ir bīstama un to vajag demontēt. 2030. gadā var parādīties 6G antenas. Gaidīsim, ko runās par tām...

Izziņa

5 – mobilo sakaru paaudzes kārtas numurs. G – atvasinājums no vārda generation (angļu val.), kas nozīmē – paaudze.

Pirms 5G bija 4G, 3G, 2G un 1G. Ar katru jaunu frekvenci radioviļņu diapazons pieaug.

Jo vairāk frekvenču, jo vairāk iespēju piegādāt signālu, jo labāks tīkla pārklājums. Ja 4G ātrums ir 10 Mb/s (megabiti sekundē), tad 5G vidējais ātrums ir no 50 Mb/s un augstāks. Mobilo sakaru jomā 5G ir jaunums un unikāla iespēja, ar ko varam lepoties Eiropas mērogā, ja vien nepastāvētu viens bet

5G tiek turēts aizdomās par sliktu ietekmi uz veselību.