Būs nauda labiekārtošanas projektu īstenošanai

Valdība ir paredzējusi 31 miljonu eiro aizdevumiem iedzīvotājiem, kuri vēlēsies sakārtot māju un pagalmu

„Esmu dzirdējusi,” raksta Anastasija Smoļenceva no Pļavnieku apkaimes Rīgā, „ka Latvijā tiks sākta jauna programma pagalmu remontiem. Mūsu pagalms ir briesmīgā stāvoklī. Kas mums jādara, lai to izremontētu?”

Kāda ir programmas būtība?

Mūsu lasītājai ir taisnība, jo jūlija sākumā valdība ir pieņēmusi daudzdzīvokļu māju remontdarbu un mājām piegulošo teritoriju labiekārtošanas programmu. Nosaukts arī kopējais finansējuma apjoms – 31 miljons eiro, kurus nepieciešams izlietot līdz 2024. gadam.

Iedzīvotājiem ir jāsaprot, ka šoreiz valsts naudu nedāvina. Finansējums piešķirts kredītu izsniegšanai ar likmi 3,5% gadā. Dzīvokļu īpašnieki ar kopsapulces lēmumu varēs naudu aizņemties, veikt remontu un aizdevumu atdot nākamo 20 gadu laikā.

Vai tas ir izdevīgi? Eksperti uzskata, ka – jā. Jau patlaban daudzas mājas, īpaši nelielās pilsētās, nevar saņemt bankā aizdevumus remontdarbiem, jo tām šādi klienti nav interesanti, savukārt valsts kreditēšanas programma šādām mājām kļūs par atbalstu.

Kādiem mērķiem paredzēts aizdevums?

Aizdevums tiks piešķirts šādiem pasākumiem daudzdzīvokļu mājā:

■ būvniecības un remontdarbiem, kas attiecas uz daudzdzīvokļu māju ārējām konstrukcijām (piemēram, ārsienām un logiem), kā arī koplietošanas telpām, ieskaitot liftu modernizāciju vai nomaiņu;

■ daudzdzīvokļu māju inženiertīklu atjaunošanai, pārbūvēšanai vai ierīkošanai;

■ teritorijas labiekārtošanai;

■ izmaksām, kuras nesedz atsevišķā daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas programma;

■ projekta vadības, autoruzraudzības un būvuzraudzības apmaksai.

Cik naudas varēs saņemt?

Maksimālā kredīta summa vienai daudzdzīvokļu mājai var sasniegt 400 000 eiro, bet ne vairāk kā 120 eiro par mājas kopējās platības kvadrātmetru. Tiesa, dzīvokļu īpašnieki var saņemt vairākus aizdevumus, bet ar nosacījumu, ka kopsummā tie nepārsniedz noteikto limitu.

Maksimālā kredīta summa vienam namīpašniekam ir 3 miljoni eiro.

Kā pieteikties?

Pieteikumu aizdevuma saņemšanai var iesniegt gan mājas īpašnieks, gan dzīvokļu īpašnieki, kuriem šajā gadījumā būs jārīkojas ar pilnvarotās personas starpniecību. Kredītu izsniegs finanšu institūcija Altum. Kredīta izsniegšanas un kredīta līguma noslēgšanas lēmuma pieņemšanas termiņš ir 2023. gada 31. decembris.

Maksimālais kredīta atmaksas termiņš ir 20 gadi. Altum kredīta procentu likme tiek plānota no 3,5% gadā (ja kredītu remontam daudzdzīvokļu mājā ņems dzīvokļu īpašnieki, tad procentu likme ir noteikta 3,5% gadā, bet namīpašniekiem kredīta likmes var mainīties atkarībā no to kredītu reitinga).

Aizdevums dzīvokļu īpašniekiem tiks piešķirts, ja:

■ daudzdzīvokļu mājas parāda apmērs par saņemtajiem pakalpojumiem (apsaimniekošanu, atkritumu apsaimniekošanu, apkuri, ūdensapgādi un kanalizāciju) nav lielāks par 10% no šo pakalpojumu rēķinu summas beidzamā gada laikā;

■ mājai ir iespēja atmaksāt aizdevumu.

Kāpēc piedāvājums vispār ir aktuāls?

Ekonomikas ministrija ir aprēķinājusi, ka Latvijas dzīvojamo fondu veido 38,6 tūkstoši daudzdzīvokļu māju ar kopējo platību 54,4 miljoni kvadrātmetru, no kurām lielākā daļa ir uzbūvētas līdz 1993. gadam.

Pēc ekspertu domām, 70% no šī mājokļa fonda, bet tas ir aptuveni 27 tūkstoši daudzdzīvokļu māju ar kopējo platību 38 miljoni kvadrātmetru, iespējams atjaunot, iztērējot tam saprātīgu naudas daudzumu.

Skaidrs, ka dzīvojamo māju remontdarbus atlikt vairs nav pieļaujams. Vai iedzīvotāji būs gatavi valsts aizdevumiem? Šķiet, ka dzīvojamo māju atjaunošanu valsts panāktu ātrāk, ja tiktu piedāvāti nevis kredīti, bet gan granti vismaz minimālā apmērā.