Mūsdienu dzīvokļu zagļiem nepatīk sarežģīti uzdevumi

Latvijā katru dienu notiek 5–15 dzīvokļu zādzību, turklāt lauvas tiesu ielaušanos mājokļos zagļi veic jūnijā, jūlijā un augustā. Katru gadu no šādām darbībām cieš 3000–4000 mājokļu īpašnieku. Kas būtu jāzina, lai neiekļūtu viņu skaitā?

Kas apdraud mūsu mantu?

Vispirms par to, kāds ir mūsdienu zaglis. Domājat, ka tas ir pieredzējis dzīvokļu uzlauzējs, kas veikli rīkojas ar mūķīzeri un iepriekš rūpīgi izplāno noziegumu? Nē, policisti veido pavisam citādu noziedznieka portretu.

Mūsu ļaundaris ir 20–25 gadus jauns cilvēks, bieži – alkoholiķis vai narkomāns. Viņš apciemo mājas laikā no pulksten 10 līdz 15, tātad visklusākajā laikā, kad pensionāri devušies uz veikaliem, bet bērni vēl nav pārnākuši no skolas. Šāds zaglis rīkojas pēc nojautas. Pirmkārt, viņš apseko daudzdzīvokļu māju, meklējot durvis, ko varētu visātrāk uzlauzt. Otrkārt, viņš vienkārši rausta visus kliņķus pēc kārtas cerībā, ka saimnieki būs aizmirsuši aizgriezt atslēgu.

Arī zagļi prot lasīt instrukcijas

Apdrošināšanas sabiedrību pārstāvji stāsta, ka iedzīvotāji paši atvieglo darbu zagļiem, piemēram, vasarā atstājot plastmasas logus pusatvērtā stāvoklī.

Pat tas, ka logs atvērts vēdināšanas režīmā, ievērojami vienkāršo zagļa „darbu”. Līdz 30 procentiem gadījumu zagļi pirmā un otrā stāva dzīvokļos iekļūst tieši caur logiem.

Vēl 40 procentos gadījumu zagļi iekļūst dzīvoklī, uzlaužot durvis vai izurbjot slēdzenes. Pirms kāda laika Rīga piedzīvoja īstu šāda veida zādzību epidēmiju. Svešas mantas tīkotāji izurba nedrošus aizšaujamos mehānismus un vienā kāpņutelpā vienlaikus aptīrīja pa diviem trim dzīvokļiem. Katra tāda operācija prasīja tikai pāris minūtes.

Interesanti, ka pirmā tādu zādzību sērija Rīgā tika veikta jau 2004. gadā. Visos gadījumos noziedznieki bija urbuši tikai firmas Elbor slēdzenes. Policija to skaidroja ļoti vienkārši: izurbt var jebkuru (!) slēdzeni, bet ražotājs Elbor rūpnīcas instrukcijā norādījis, kā to iespējami ātrāk izdarīt. Šo informāciju lika lietā ļaundari, aptīrot desmitiem mājokļu.

Speciālisti arī šodien iesaka Elbor slēdzenes aizsardzības nolūkā aprīkot ar speciālām izturīga metāla plāksnītēm. Tas apgrūtinās zaglim darbu vai vispār atbaidīs viņu no jūsu dzīvokļa, jo mūsdienu mājokļu aplaupītājiem nepatīk sarežģīti uzdevumi.

Viltus kabeļu licēji un apdrošinātāji

Slikta ziņa: līdz 15 procentiem zādzību Latvijā izdara draugi, paziņas vai krāpnieki, kuriem dzīvokļu īpašnieki paši atver durvis.

Daži dzīvokļi Rīgā tika apzagti īpaši ciniski: noziedznieki iekļuva mājās, uzdodoties par kabeļtelevīzijas darbiniekiem. Zādzības notikušas Salacas ielas apkaimē Krasta masīvā. Ļaundari uzdevās par kabeļtelevīzijas pakalpojumu kompānijas darbiniekiem un pavēstīja, ka saņemta sūdzība par translācijas kvalitāti, tāpēc atnākuši pārbaudīt televizoru.

Ļaundari iegāja mājā, it kā pārbaudīja televizoru un aizgāja, un dzīvokļu saimnieki tikai pēc tam aptvēra, ka pazuduši viņu mobilie telefoni un nauda.

Policija aicina iedzīvotājus nelaist savos mājokļos aizdomīgus cilvēkus, kuri uzdodas par kabeļtelevīzijas pakalpojumu kompāniju darbiniekiem, sociālajiem darbiniekiem, apdrošināšanas aģentiem utt. Ja rodas aizdomas par šādas vizītes mērķiem, vēlams ziņot kārtības sargiem.