Remontēsim mājas par puscenu!

Rīgas dome sniegs atbalstu dzīvokļu īpašniekiem

Ir sākta Rīgas domes atbalsta programma, kuras mērķis ir uzlabot galvaspilsētas dzīvojamā fonda tehnisko stāvokli. Daudzdzīvokļu mājas var saņemt pašvaldības līdzfinansējumu 50% apmērā no savā mājā veicamo remontdarbu un renovācijas tāmes.

Kas var pretendēt uz atbalstu?

Piedalīties programmā var daudzdzīvokļu mājas:

■ kurās ir izveidota dzīvokļu īpašnieku biedrība;

■ kurās ir ne mazāk kā 10 dzīvokļi (desmit kadastra numuri);

■ kurās nekustamā īpašuma nodokļa parāds nepārsniedz 50 eiro par vienu dzīvokli (nedrīkst būt nodokļa parādi par citiem dzīvokļu īpašniekiem piederošiem nekustamā īpašuma objektiem, ja tādi atrodas Rīgā).

Svarīgs nosacījums: pārvaldīšanas tiesībām jābūt pārņemtām no pašvaldības un jānoslēdz pārvaldīšanas līgums, mājas uzkrājumiem jābūt dzīvokļu īpašnieku biedrības kontā.

Kāds ir finansējuma apmērs?

Rīgas pašvaldība piedāvā trīs līdzfinansējuma veidus, kurus var saņemt daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieki:

■ mājas energoefektivitātes uzlabošanas pasākumu veikšanai (vienkāršāk sakot, siltināšanai vai renovācijai) – ne vairāk par 50% no kopējiem izdevumiem par projektu;

■ visas mājas vai atsevišķu tās elementu vai tehnisko sistēmu, ja tās ir atzītas par cilvēku dzīvībai vai veselībai bīstamām, remontam – ne vairāk par 50% no kopējiem izdevumiem par projektu;

■ energoaudita veikšanai – 80% no izdevumiem, bet ne vairāk kā 426,86 eiro;

■ standartprojektu tehniskās dokumentācijas paraugu izstrādei – 100% no izdevumiem, bet ne vairāk kā 5217,20 eiro. Daudzdzīvokļu mājai ir tiesības izvēlēties būvdarbu veicējus patstāvīgi.

Ir vēl viens patīkams bonuss: būs ne tikai atjaunota māja un Rīgas pašvaldība apmaksās pusi no remontdarbu summas, kas norādīta tāmē, bet dzīvokļu īpašnieki, kas ir izveidojuši biedrību, saņems nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus 90% apmērā uz diviem gadiem.

Kur vērsties?

Visi tie, kuri vēlas saņemt līdzfinansējumu no Rīgas pašvaldības savas mājas remontam vai renovācijai, var vērsties pēc konsultācijas Rīgas enerģētikas aģentūrā Brīvības ielā 49/53 (5. stāvs, 518. kabinets). Dzīvokļu īpašnieki tiek gaidīti otrdienās no plkst. 9.00 līdz 13.00 un ceturtdienās no 13.00 līdz 17.00. Programmas koordinatore – Marija Kruglova (Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.).

Tāpat konsultāciju var saņemt pa mobilo tālruni 26664533 – katru darbdienu no plkst. 9.00 līdz 17.00.

Tajā pašā adresē – Brīvības ielā 49/53 (5. stāvs, 518. kabinets) – ir jāiesniedz sagatavotie iesniegumi par līdzfinansējuma saņemšanu.

Kā norit finansējuma piešķiršanas process?

■ Dzīvokļu īpašnieki izveido biedrību, ja tas vēl nav izdarīts.

■ Daudzdzīvokļu mājas biedrībai jāvēršas pēc konsultācijas Rīgas enerģētikas aģentūrā, kur pastāstīs, kādus dokumentus nepieciešams sagatavot, ar kādu summu māja var rēķināties un kā pieteikties – www.rea.riga.lv.

■ Mājas biedrība (kas ieguvusi atbalstu no lielākās daļas mājas iedzīvotāju) iesniedz pieteikumu līdzfinansējuma piešķiršanai.

■ Īpaša komisija izskata iesniegumu 30 dienu laikā un pieņem lēmumu.

■ Ja komisijas lēmums ir pozitīvs, 10 dienu laikā ar biedrību tiek noslēgts līgums par to, ka, veicot darbus, māja saņems Rīgas domes līdzfinansējumu.

Kad māja saņem līdzfinansējumu: pirms darbu veikšanas vai pēc?

Tikko tiek parakstīts objekta pieņemšanas–nodošanas akts, tas ir, pabeidzot remontdarbus vai renovāciju, Rīgas dome izmaksā savu pusi līdzekļu. Kā apmaksāt būvnieku darbu? Ja mājai ir uzkrājumi, tas var būt avansa maksājums būvniekiem, savukārt pilna apmaksa par padarītajiem darbiem tiek veikta jau pēc objekta pieņemšanas–nodošanas akta parakstīšanas. Otrais variants – veikt maksājumus vairākās daļās.

Ja pieteikums ir iesniegts, bet remonts tā arī netiek veikts?

Ja kādu iemeslu dēļ remonts netiek veikts, kaut gan pieteikums ir iesniegts, māja vienkārši nesaņem finansējumu, jo nauda tiek izmaksāta tikai pēc objekta pieņemšanas – nodošanas akta parakstīšanas.