Kā jātīra sniegs?

„Mūsu lielo pagalmu veido piecu daudzdzīvokļu ēku pagalmi. Vienu māju apsaimnieko dzīvokļu īpašnieku biedrība, un šai mājai līdz plkst. 08.00 celiņi vienmēr ir tīri no sniega līdz pat asfaltam. Pārējām četrām mājām celiņi lielākoties nav tīrīti. Kā šajā sniegotajā laikā ir jāstrādā sētniekam? Ivans.”

Visas prasības attiecībā uz sniega tīrīšanu ir noteiktas Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 146 Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi. Tur arī atradīsim atbildes uz mūsu lasītāja jautājumiem.

– Sētnieks attīra tikai bruģi, bet uz braucamās daļas pie mājas atstāj sniegu. Rezultātā šajās  sniega kupenās pastāvīgi iestrēgst mašīnas.

– Rīgas pilsētas kopšanas noteikumos teikts, ka daudzdzīvokļu mājas pārvaldnieks nodrošina publiskā lietošanā esošo piebrauktuvju, piebraucamo ceļu un autostāvvietu regulāru kopšanu – tīrības uzturēšanu, sniega un apledojuma laikā attīrīšanu no sniega un pretslīdes materiāla kaisīšanu.

– Ja vakarā ir sākusies stipra snigšana, cik drīz sētniekam ir jādodas sniegu notīrīt?

– Pašvaldība ir noteikusi, ka ziemas periodā kopšanas darbi pirmo reizi jānodrošina katru dienu līdz plkst. 8.00. 

– Sētnieks sniegu no ietves netīra un apgalvo, ka noteikumi Rīgā mainījušies un tagad tīrīt vairs nevajag.

– Nē, sētniekam nav taisnība. Noteikumi mājas apsaimniekotājam uzliek par pienākumu publiskā lietošanā esošo gājēju ietvju, gājēju ceļu un laukumu ar cieto segumu regulāru kopšanu – sniega un apledojuma laikā gājēju ietvju, gājēju ceļu un laukumu drošas lietošanas nodrošināšanu, veicot attīrīšanu no sniega vismaz 50% platumā no kopējā gājēju ietves, gājēju ceļa un laukuma platuma, bet ne mazāk kā 1,5 m, un pretslīdes materiāla kaisīšanu. 

– Mūsu mājai pieguļ pietiekami plašs gājēju ceļš, varētu teikt, ka neliela iela gandrīz trīs metru platumā un puskilometru garumā. Mūsu sētnieks notīra šīs ielas pusi, bet blakus mājas sētnieks nenotīra pat šauru taciņu. Vai tas ir pareizi, ja viņa dēļ nevaram aiziet ne līdz veikalam?

– Nē, tas nav pareizi. Sētnieka pienākumos ietilpst esošo gājēju ietvju ar cieto segumu regulāra kopšana – tīrības uzturēšana, sniega un apledojuma laikā gājēju ietvju drošas lietošanas nodrošināšana, veicot attīrīšanu no sniega vismaz 50% platumā no kopējā gājēju ietves platuma, bet ne mazāk kā 1,5 m, un pretslīdes materiāla kaisīšana. 

– Mūsu mājas apsaimniekotājs zem visu pagalmā stāvošo automašīnu logu tīrītājiem ievietoja zīmītes ar šādu ziņu: „Atgādinu, ka saskaņā ar Rīgas domes noteikumiem Nr.146 katra transportlīdzekļa vadītājam ir pienākums notīrīt sniegu ap savu auto.” Mēs ar kaimiņiem jau tāpat iespēju robežās sniegu tīrām, bet atgādinājums mūs stipri pārsteidza.

– Jūsu mājas apsaimniekotājam gan ir, gan nav taisnība. Noteikumos Nr. 146 ir sacīts: „Transportlīdzekļu īpašnieki vai turētāji, novietojot transportlīdzekļus stāvēšanai uz ielām vai pagalmos ilgāk par trim diennaktīm, nodrošina teritorijas attīrīšanu no sniega ap transportlīdzekli tādā mērā, lai netiktu traucēta gājēju un transporta satiksme, kā arī ielu un piebraucamo ceļu kopšana ar mehāniskajiem līdzekļiem.”

Tātad, ja autovadītājs katru dienu izmanto mašīnu un aizbrauc, tad pienākums tīrīt autostāvvietas ir sētniekam. Tomēr, atceroties, cik ziema ir grūts laiks mūsu sētniekiem, katrs autovadītājs tiek aicināts mazliet palīdzēt ar tīrīšanu vismaz ap savu auto stāvvietā.

– Kaimiņš stāsta, ka atstājis automašīnu mājas pagalmā vienu nedēļu komandējuma laikā. Tajā laikā sākusies stipra snigšana. Kad viņš atgriezies, ieraudzījis, ka policija uzlikusi naudas sodu 100 eiro apmērā par sniega nenotīrīšanu no auto un autostāvvietā apkārt mašīnai.

– Ikviena persona, kura pārkāpj Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 146 noteikto par teritorijas tīrīšanu, var tik sodīta līdz 70 soda naudas vienībām, kas nozīmē līdz 350 eiro. Ja noteikumus pārkāpusi juridiska persona, piemēram, apsaimniekotājs, tad naudas sods var sasniegt līdz 280 soda naudas vienības jeb līdz 1400 eiro.

– Kur var sūdzēties, ja ietve vai gājēju celiņš nav attīrīts no sniegs un nav apstrādāts ar pretslīdes maisījumu?

– Protokolus par administratīviem pārkāpumiem var noformēt:

■ Rīgas domes Administratīvās inspekcijas amatpersona (tālr. 67026629);

■ Rīga pašvaldības policijas amatpersona (tālr. 110).

Arī pilsētas iedzīvotāji tiek aicināti ziņot par slikti attīrītām ielām un jumtiem Rīgas apkaimju iedzīvotāju centrā, zvanot pa tālruni 80000800 vai rakstot uz elektronisko pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..