Aizvainotie iedzīvotāji: „Kāpēc mēs maksājam par svešiem atkritumiem?”

„Mūsu māju apsaimnieko Rīgas namu pārvaldnieks, bet mūs ieskauj kooperatīva mājas. Mūsu atkritumu laukums ir norobežots ar sienu, bet kooperatīva māju iedzīvotāji pie šīs sienas nokrauj savus lielgabarīta atkritumus. Izrādās, ka par šo mantu izvešanu maksājam mēs. Es vērsos uzņēmuma iecirknī „Daugava”, taču bez rezultāta. Mēģinājām notvert pārkāpējus, lai nofotografētu un nodotu ziņas pašvaldības policijai, bet tas nebija iespējams.”

Atbild Rīgas mērs Mārtiņš Staķis:

– Pirmām kārtām, ļoti vēlams noķert pārkāpējus notikuma vietā. Pareizāk būtu uzstādīt mobilajā tālrunī Rīgas pašvaldības policijas speciālo lietotni. Šajā lietotnē ir iespējams operatīvi nodot policijai visu informāciju, tostarp videoklipus.

Otrkārt, pašlaik Mājokļu un vides departaments strādā pie pilnīgi jaunu atkritumu apsaimniekošanas noteikumu izstrādes Rīgas teritorijai. Pašlaik, ja redzam pamestus lielgabarīta atkritumus, Administratīvā komisija var izrakstīt naudas sodu, bet lietas izskatīšana ilgst aptuveni trīs mēnešus. Turklāt atkritumi nekur nepazūd, bet, gluži pretēji, turpina uzkrāties.

Nākotnē šādā situācijā pašvaldība varēs izvest pamestos atkritumus par saviem līdzekļiem un pēc tam rēķinu noformēt pārkāpējam vai teritorijas saimniekam, tāpēc būs ļoti svarīgi laikus noskaidrot, kurš pametis atkritumus. Piemēram, daži īpašnieki uzstāda pie atkritumu laukumiem videonovērošanu.

„Tallinā un šeit pat – Jūrmalā – atkritumu laukumi atrodas zem jumta un aiz nožogojuma. Katram iedzīvotājam ir savs čips vai atslēga. Kāpēc šādas mājiņas neuzstādīt arī Rīgā, lai iedzīvotāji precīzi zinātu, kur ir viņu atkritumi, bet kur – kaimiņu nomestie?”

RNP speciālisti šādām mājiņām ir solījuši izstrādāt tipveida projektu. Nākotnē pašvaldības uzņēmuma apsaimniekošanā esošajām mājām būs daudz vieglāk novietot atkritumu konteinerus slēdzamās novietnēs. Tāpat mēs plānojam vienkāršot saskaņošanas procedūru slēgtu laukumu izveidošanai.

„Mūsu māju atkritumu konteineri visu laiku ir atvērti, tur saimnieko gan kaijas, gan žurkas. Vai tiešām šai problēmai nav risinājuma?”

– Saskaņā ar Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 87 Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgas pilsētā noteikto mēs vēlamies panākt, lai atkritumu kompāniju darbinieki aizver konteineru vāku, jo tas ir viņu pienākums.