Apkures sezona teju vai izputina

Šogad pavasaris ar siltumu mūs nelutināja. Kaut cik noturīgas silta laika prognozes ir tikai no maija vidus, bet arī tad daudziem iedzīvotājiem neuzticība laikapstākļiem nezūd. Viens gan ir skaidrs – apkures sezona mūsu valstī ir beigusies.

Siltumu ražotājiem un piegādātājiem pienācis laiks saskaitīt apgrozījumu, iedzīvotājiem – aprēķināt samaksāto naudu. Pēc aģentūras LETA datiem, ārgaisa vidējā temperatūra 2016./2017. gada apkures sezonā bija augstāka par klimatisko normu, taču zemāka, salīdzinot ar beidzamajām trim apkures sezonām.

To apstiprina arī Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Vidējā diennakts gaisa temperatūra laikā no oktobra līdz aprīlim bija +1,3 grādi, kas ir par pusgrādu augstāk nekā norma. Salīdzinoši iepriekšējās trīs apkures sezonas bijušas ievērojami siltākas (+2,3 līdz +3,3 grādi). Savukārt beidzamā īsteni aukstā apkures sezona bija 2012./2013. gadā, kad vidējā diennakts ārgaisa temperatūra noslīdēja līdz –0,6 grādu atzīmei. Šosezon oktobris, novembris, aprīlis un maijs bija aukstāki par ierastajiem, savukārt temperatūra janvārī, februārī un martā paaugstinājās virs vidēji statistiskās. Sevišķi jauks laikapstākļu ziņā bijis decembris, kad temperatūra bija trīs grādus augstāka nekā ierasts.

Visvairāk iedzīvotājiem apkures dēļ nācās tērēties tādēļ, ka aukstums pārlieku ilgi aizkavējās. Šī apkures sezona bija par mēnesi garāka nekā ierasts. Nu ko, reizēm labāk tomēr samaksāt vairāk nekā salt.